Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Tábori élmények – 4. nap


Csütörtökön a reggelit követően Veres Istvánné nyugdíjas pedagógus látogatott a táborba, aki személyes gyermekkori élményeit felidézve mesélt a tanyán élő családok mindennapjairól, a tanyasi élet nehézségeiről, a régi iskolákban folyó oktatásról, a tanulók eszközeiről, öltözetéről.

Száz évet is visszamentünk az időben, amikor a petróleumlámpa derengő fénye mellett próbáltuk ki az írást a régi iskolapadban. Ezt követően tánclépéseket: a „cifra” különböző változatait (sima-, dobogó-, lengetős-, hátulkeresztező-, haladó- stb.) tanulhattuk meg. Mivel a táborlakók fele többé-kevésbé már jártas a néptáncban, a foglalkozás végére egészen improvizatív táncház kerekedett!

Délután Kereszti Roland lelkész kalauzolt végig bennünket az 1755-ben épült református templom történetén, bemutatva a tavaly felújított orgonát is, melyet csoportunk egyik diákja szólaltathatott meg. Különleges élmény volt végignézni a karzaton elhelyezett időszaki kiállítást, mely a világháborúk helyi vonatkozású tárgyait, dokumentumai mutatja be.

Az oktatóközpontba visszatérve többféle lehetőség várta a táborlakókat: a bográcsétel-készítés mellett Sudár Anette fazekassal korongozni, Dékányné Madarász Piroska vezetésével batikolni lehetett, Pabar Gyuri a csergetés és a csapókakészítés rejtelmeibe avatta be az érdeklődő gyerekeket. És ezzel még nem volt vége a napnak!

Éjjel a gyerekek bátorságpróbán vettek részt, melynek során a tábor területének elhagyását lehetővé tevő titkos kód megkeresése volt a feladat. Természetesen az éjszakai erdőben rengeteg félelmetes meglepetés várta a riadt táborlakókat, akik ijedtségüket legyőzve úrrá lettek a megpróbáltatásokon. A kód megtalálása után nyílt a kapu, és éjszakai túrára indultunk a Holt-Berettyó mentén.

A tábor – az átélt élmények megbeszélése után – csak hajnalban csendesedett el…

 

 

A tábor az Emberi Erőforrások Minisztériuma - Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósul meg.

 

 


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -