Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Véget ért a Nimfea Egyesület néprajzi tábora


Az éjjel izgalmai után nehezen indult az utolsó tábori nap, de végre verőfényes napsütésre ébredtünk: száradhattak a hét közben oly sokszor elázott cipők, nadrágok!

Délelőtt Dr. habil. Örsi Julianna, az ország egyik elismert néprajz- és társadalomkutatója volt a vendégünk, aki a Nagykunság népi építészetéről, a túrkevei népi lakóházak jellemzőiről tartott izgalmas vetítőképes ismertetést. Az előadáson elhangzottak bemutatásaként ellátogattunk Sugárné Terus néni Soós István utcai lakóházába, ahol a nagykunsági parasztházak szinte minden sajátossága jól megfigyelhető.

Délután a hajdani csordajárás területére, Pásztópusztára kirándult a csoport. A pusztabuszos tereptúra a Nagykunság hagyományos állattartásának, a legelők élővilágának és az Alföld tájképi elemeinek megfigyelését szolgálta, emellett a résztvevők megismerhették a pusztán élő őshonos állatokat is.

A „Kevi Értékőrzők” néprajzi tábor az eredmények bemutatásával és szalonnasütéssel fejeződött be. Az estébe nyúló búcsúra a szülők, családtagok is meghívást kaptak, akik érdeklődve nézték a táborban készült - sokszor vicces - fotókat, a gyerekek saját készítésű tárgyait s hallgatták a rengeteg közös élményt.

A tábor végére összesen 29 oromdísz szakszerű felmérésére és dokumentálására került sor. Megismerkedtünk Túrkeve múltjával, az itt élő közösség történelmi sajátosságaival, a helyi hagyományokkal, a megőrzött és megőrzendő tárgyi, szellemi értékekkel.

Az élményközpontú program, az egyéni és csoportos kutatómunka minden résztvevő számára lehetővé tette a gyakorlati ismeretszerzést, kibontakozhatott és érvényesülhetett az egyéni érdeklődés, a tehetség.

Bízunk benne, hogy a „Kevi Értékőrzők” tábor hozzájárult az elődök felhalmozott tapasztalatának megőrzéséhez és átörökítéséhez, a fiatalok helytörténeti, néprajzi ismereteinek bővítéséhez.

 

 

A tábor az Emberi Erőforrások Minisztériuma - Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósult meg.

 

 


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -