Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Telelő túzok csapatok Túrkevén!

   A Túrkeve körüli területek komoly természeti értékek hordoznak magukban, és télen is tartogatnak a látnivalót a kíváncsi szemek számára. A várostól keleti irányban elhelyezkedő Dévaványai-síkon él az ország legnagyobb túzokállománya mintegy 400 madár. Télen ezek a madarak csapatokba verődve keresnek a táplálékot, lucerna földeken, repce földeken vagy egyéb kultúrák friss hajtásán. Ilyenkor nem ritkák a nagyobb csapatok, ezúttal a mai nap is 51 madarat sikerült megfigyelni egy csapatban, amely elég ritka látvány. A túzok csapatok gyakran az egész telet eltöltik nálunk, csak a nagyobb hó esetén vándorolnak délebbre, nagyobb távolságból könnyen megfigyelhető, de vigyázzunk, ne riasszuk a meg sosem a csapatot.

  A túzok fokozottan védett madarunk, a maximális 1.000.000 Ft a természetvédelmi értéke. A korábban kb 10.000-es nagyságrendben élő madárból, ma alig 1200 él az országban, az állományának csökkenése pár éve állt meg, ennek kulcsa a Túrkeve körüli területek is.

 

Egyéb érdekesség a leeresztetett halastó meder környékén is vár minket, ahol kb 3-400 dankasirály kutatja a tófeneket, egy-egy gázló- vagy parti madárral kiegészülve, mint a nagy kócsagok, szürke gémek vagy mint egy tegnap látott havasi partfutó.

 

 


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -