Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

 

Megjelent, és kedvezményesen kapható "A civilizáció káros hatásai az élővilágra Magyarországon" című,
300 oldalas könyv

A könyv egy ismeretterjesztő-népszerűsítő-tudományos írás, mely a hazai civilizáció negatív jelenségeire fókuszál abból a szempontból, hogy az itt élő emberek, intézmények véletlenül, nemtudásból vagy akarattal milyen károkat okoznak a Kárpát-medence élővilágának.  Mivel minden élőlényt nem vállalhattunk fel, ezért csak a védett és fokozottan védett fajokra és védett területekre koncentráltunk.

 

Dr. Molnár Gyula, Andrési Pál: A civilizáció káros hatásai az élővilágra Magyarországon

Az alapötlet: olyan terepen járó személyeket kerestünk meg, akik ilyen eseteket saját maguk láttak és fényképeztek le, és akik hajlandók voltak időt szakítani ennek az "élménynek" (esetnek) a leírására. Ezzel az volt a cél, hogy az olvasó első kézből lássa, olvassa azt az eseményt, amit egy embertársunk átélt egyes szám első személyben. Az eseteket, melyek az ötvenes évektől a kétezres évekig tartó időszakot ölelnek fel, Molnár Gyula gyűjtötte be az ország egész területéről, és amiről nem volt esetleírás, azokat a hatásokat Andrési Pál irodalmi adatok alapján írta meg, törzsanyagként.

A könyvvel kvázi sokkoló hatást szeretnénk elérni, amely hatására reményeink szerint az olvasó a jövőben jobban oda fog figyelni környezetünkre, azok élőlényeire és jobban megóvja természeti értékeinket. Sokan nem is tudnak arról, hogy milyen sokféle inzultus éri élővilágunkat. Tudomásunk szerint ebben a témában hasonló könyv nem jelent még meg eddig itthon.

A könyv eseteit 53 szerző írta le, 154 színes fotóval illusztrálva, mintegy 280 oldalon. Arra számítunk, hogy a biológia, természetvédelem, környezetvédelem iránt érdeklődő vagy elkötelezett emberek, szakemberek, tanulók, tanárok fogják vásárolni a kötetet.

A könyv hamarosan kapható lesz a Libri könyvesboltjaiban 4900.- Ft-os áron, limitált mennyiségben. Azonban szerzőtársammal, Andrési Pállal (Ásotthalom) kaptunk valamennyi példányt, amit magunk értékesíthetünk.
Ezt kedvezménnyel, 3900.- Ft-os áron tudjuk adni. Aki szegedi vagy Csongrád megyei, keressen email-en vagy mobilon az átvétel részleteiről. Aki távolabb lakik, annak sajnos számolnia kell a postai díjakkal (levélként 1105.-Ft), városokban működő Foxpost automata csak 699.- Ft.
Van ingyenes átvételi lehetőség is: 1. KMNP Igazgatóság, Szarvas 2. KNP Igazgatóság Kecskemét 3. MME Központ Budapest. Ezekre a helyekre hetenként mennek Szegedről ott dolgozók, így nem kell postaköltséget fizetni, csak elmenni érte. .

Megrendelés:
Dr. Molnár Gyula
molnargyula44@gmail.com
+36-62-437-407
+36-30-9252671

 

Miért és kiknek íródott a könyv?

A Szegedi Tudományegyetem Tanárképző Főiskolájának Biológia Tanszékén felmerült, hogy az egyik tantárgyban össze kéne foglalni azokat az eseteket, amikor az ember civilizációs tevékenysége közben bármely okból, akarva vagy akaratlanul érzékeny károkat okoz az élővilágban. Irodalmi adatok alapján sokféle eset merül fel, az olajszállító tankhajó katasztrófáktól
az erdőirtásokon át a klímaváltozásig. A téma kidolgozásának feladatát Molnár Gyula adjunktus kapta, akiben felmerült, hogy a világban előfordult történetek helyett a hazai, valóban megtörtént eseteket kellene megírni, okulásul a jövőre nézve. Előre látható volt, hogy élővilágunk a mi tevékenységünk hatására annyi-féleképpen sérül, hogy nem is gondolnánk, milyen furcsa esetek fordulnak elő. Mivel tisztán látszott, hogy ez nem egy emberes feladat, ezért hosszú levelezésbe kezdtünk olyan biológiában, természetvédelemben jártas személyekkel, akik ilyen esetekkel találkozhattak munkájuk során. Ilyenek voltak ökológusok, terepbiológusok, a nemzeti parkoknál tevékenykedő szakemberek, elsősorban az őrszolgálat tagjai, civil természetvédők, például a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület terepmadarászai, a CSEMETE Egyesület vagy a NIMFEA Egyesület aktív tagjai és más civil természet- és környezetvédők. Mivel az is kiderült, hogy minden civilizációs hatásról konkrét esetet nem fogunk tudni prezentálni, bevontuk a folyamatba Andrési Pál erdő- és természetvédelmi mérnököt, aki az egyes kimaradt problémákat fejezetekbe foglalva irodalmi adatok alapján megírta.
Megnyertük az ügynek dr. Kalotás Zsoltot, aki a szakmai felügyeletet látta el, lektorálta az írásokat és a fejezeteket egyaránt.

A könyv tehát mintegy 300 oldalon, megtörtént eseteket dolgoz fel, így eset-tanulmány kötetként is felfogható, mindez színes helyszíni fotókkal illusztrálva. Úgy gondoltuk, hogy egy kvázi sokkoló hatás jobban elérhető a könyvvel, ha az adott esetet látó-megtaláló szerző nevével és fotójával ellátott megtörtént eseteket mutatunk be, mintha csak felsorolnánk, hogy milyen káros hatással vagyunk mi emberek környezetünk élőlényeire. Mivel minden élőlényre nem koncentrálhattunk, így csak a védett és fokozottan védett fajokat, és/vagy területeket vettük figyelembe, beleértve a Natura 2000 területeken történteket is.

Kiket érdekelhet ez a könyv?

Minden jó szándékú embert, aki napjaink természeti környezetére odafigyel, látja, hogyan változnak negatívan kisebb-nagyobb, növényekkel vagy fákkal borított területeink, és velük együtt az állatvilág is, vagy csak azt látja, hogy nincs annyi fecske, mint amennyi volt.
Minden biológust vagy környezettant végzett szakembert, biológiához, környezetvédelemhez, természetvédelemhez foglalkozásában érintettet, szakértőket, hasonló szakos főiskolásokat, egyetemistákat. Ökológusokat, természetvédelmi biológiával foglalkozó szakembereket.
Érdekelheti a könyv a tanárokat, felső tagozattól a középiskolákon át az egyetemi oktatókig mindenkit, aki ezek oktatásával foglalkozik. A téma iránt érdeklődő diákokat (netán a környezettan tantárgyon belül kiegészítő olvasmányként), civil természet- és környezetvédő egyesületek tagjait.   A természetfotósokat. És nem utolsósorban  Nemzeti Parkjaink dolgozóit, akiket arra sarkallhat a könyv, hogy napi munkájuk során mérjék fel és dokumentálják a hasonló eseteket.

Reméljük, hogy könyvünkre sokan kíváncsiak lesznek, még ha mondanivalója kényes, netán húsbavágó témákat is érint!

dr. Molnár Gyula, Andrési Pál

 


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -