Hívja ki a kormányzatot az Ön személyes „Klíma-alkujával”

a Magyar Természetvédők Szövetsége és más tagszervezetei

klíma akciója, 2006.

Tippek a mindennapok apró változtatásaira

 

Tekerje le!

1. Sok energiát és nem utolsósorban pénzt is megtakaríthat azzal, ha nem fűti túl az otthonát. Ha csak 1°C-kal csökkenti otthonának hőmérsékletét, azzal 5-10%-os megtakarítást érhet el fűtésszámláján.

 

2. Ha a termosztátot úgy programozza be, hogy éjszaka, illetve amíg nem tartózkodik otthon, a hőmérséklet alacsonyabb legyen, 7-15%-kal csökkentheti a fűtésszámláját.

3. Ha van rá lehetősége szimpla üvegű ablakait cserélje dupla üvegű ablakokra. Ez megakadályozza az ablakokon keresztüli energiaveszteséget, és hosszú távon megtérül a kiadás.

 

4. Rövid ideig szellőztessen. Ha akár csak résnyire is, de nyitva marad egész napra az ablak, a hat hidegebb hónap alatt (max. 10ºC külső hőmérséklet esetén) majdnem 1 tonna szén-dioxid kibocsátással lehet számolni.

 

5. A jó hőszigetelés az egyik leghatékonyabb módja a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének és a hosszú távú (és akár 50%-os) energia-megtakarításnak. Lehetőség szerint szigetelje a melegvíz tározóit, a központi fűtés csöveit, valamint a falak réseit, és helyezzen alumínium fóliát a radiátorok mögé.

 

6. A hűtőszekrényét és a fagyasztóját ne tegye túl közel a tűzhelyhez vagy a bojlerhez; vagy ha meleg helyiségben tartja őket, akkor is jelentősen megnőhet az energiafogyasztásuk.

 

7. Rendszeresen olvassza le régi típusú hűtőszekrényét vagy fagyasztóját! Új berendezés vásárlásakor (nem csak hűtőszekrény, hanem mosógép, mosogatógép stb.), válassza az európai A+ osztály jelzéssel ellátott termékeket.

 

8. A kazán termosztátját nem szükséges 60ºC-nál magasabbra állítani, a használati melegvíz se legyen melegebb.

 

Kapcsolja ki!

1. Ha nincs rá szüksége, kapcsolja le a világítást! 5 lámpa lekapcsolásával évi kb. 15 ezer forintot takaríthatunk meg, és ezáltal évi 400 kg-mal csökkenthetjük szén-dioxid-kibocsátásunkat.

 

2. Hasznos energiatakarékos izzókra váltani: már egyetlen izzó is kb. 15 ezer forint megtakarítást eredményez az élettartama alatt – és akár tízszer hosszabb ideig használhatók, mint a hagyományos izzók.

 

3. Az elektromos készülékeket ne hagyja készenléti állapotban – használja a készülék „ki/be” funkcióját! A készenléti állapot (stand-by) is sok energiát fogyaszt! Becsült adatok szerint az energia 95%-a megy kárba, ha a (mobiltelefon) töltőt állandóan bedugva tartjuk.

 

4. A légkondicionáló berendezések nagy energiapusztítók: egy átlagos szobai légkondi 1000 watt -tal működik (650 g szén-dioxid-kibocsátás/óra), és ez óránként kb. 30 forintba kerül. A ventilátorok alternatívát jelenthetnek.

 

5. A zöld energiákra történő váltással segíthetjük a megújuló energiaforrások elterjedését. Ma Magyarország villamosenergiájának csak 4%-át állítják elő környezetbarát, megújuló energiaforrásokból (napenergia, szél, víz, fa, biogáz, stb.). A kereslet mindig kínálatot teremt.  Ha van rá lehetősége, helyezzen házának tetejére napelemeket.

 

6. A mosógépet és a mosogatógépet csak akkor használja, ha már azok tele vannak! Vagy használja a fél töltet vagy a gazdaságos beállításokat. A hőmérsékletet sem szükséges túl magasra állítani, a modern mosó- és mosogatószerek elég hatékonyak alacsonyabb hőmérsékleten is.

 

7. Csak a szükséges mennyiségű vizet forralja fel főzéshez ! Ha főzés közben az edényt lefedi, rengeteg energiát takarít meg. Magas nyomású főzőedényeket vagy gőzölőket használva körülbelül 70% energiát takarít meg.

 

8. A fürdés helyetti zuhanyzáshoz négyszer kevesebb energia szükséges. Használjon kis vízátfolyású zuhanyrózsát, mely olcsó, víz- és energiatakarékos, és ugyanazt a komfortot biztosítja.

 

9. Az elhasznált víz tisztítása rengeteg energiát emészt fel. Ha szappanozás, fogmosás közben elzárja a csapot, több liter vizet takaríthat meg. A csöpögő csapok havonta megtöltenének egy egész kádat. Zárja el, javíttassa meg !

Hasznosítsa újra!

1. Az üvegeket, a papírt és kartondobozokat, műanyagot, fémdobozokat szelektíven gyűjtse! Pl. egy alumínium doboz újrahasznosításával az annak legyártásához szükséges energia 90%-a megtakarítható.

 

2. Csökkentsük a hulladéktermelést, mivel minden termék valamilyen módon (például előállításuk vagy szállításuk során) üvegházhatású gázok kibocsátását okozza. Energiát is megtakarítunk, ha újra használható (vászon)zacskókat, dobozokat használunk.  Válassza a kevés csomagolóanyagba csomagolt és az utántöltő termékeket.  Kerülje az eldobható törlőkendők és papírtörülközők használatát!

 

3. Hasznosítsa újra a szerves hulladékot! Ha a kertben van rá lehetősége, komposztáljon!

 

Sétáljon!

1. Általában autót vezet? Próbálja ki a kerékpározást, a gyaloglást, a tömegközlekedést is. Kerülje a különösen rövid autóutakat, mert az üzemanyag-fogyasztás és szén-dioxid-kibocsátás aránytalanul magasabb, ha a motor még hideg. Két városi autóútból egy rövidebb, mint 3 kilométer – ezt a távot könnyen meg lehet tenni kerékpárral vagy gyalog, ami ráadásul egészségesebb is.

 

2. Autó vásárláskor vegye figyelembe az új autó üzemanyag-gazdaságosságát is. Ha autója 100 km-en 5 litert fogyaszt 7 liter helyett, akkor évente (15 000 km-t futva) átlag 300 litert takarít meg, azaz majd 100 ezer forintot (és 750 kg szén-dioxidot) ! 

 

3. Ne melegítse autóját álló helyzetben! A bemelegedéshez így több üzemanyagot használ fel, mint ha hideg motorral indulna útra. Ne siessen! Kevesebb üzemanyagot használ el, és kevesebb szén-dioxidot bocsát ki.  Üzemanyag-fogyasztás tekintetében a 4., 5. és a 6. sebesség a leggazdaságosabb.

 

4. Hallott már az öko-vezetésről? 5%-kal csökkentheti az üzemanyag-fogyasztását. Az autót a gázpedál lenyomása nélkül hozza mozgásba, és amint lehet, kapcsoljon magasabb sebességfokozatba (2000-2500 fordulatszámon)! Tartsa folyamatosan a sebességet, előrelátó vezetéssel kerülje a hirtelen fékezéseket és gyorsításokat! Ne felejtse el leállítani a motort, még a rövidebb megállások esetén se!

 

5. Ha az autóban működik a légkondicionáló, az üzemanyag-fogyasztás és szén-dioxid-kibocsátás körülbelül 5%-kal növekszik. Használja gazdaságosan!

 

6. Szeretné elkerülni az autóvezetést? Autó helyett lehetőség szerint közlekedjen vonattal! Az autójában egyedül utazó ember kilométerenként háromszor annyi szén-dioxidot termel ki, mint az, aki vonaton utazik.

 

7. Repülés? A légi közlekedés a világ legnagyobb ütemben növekvő szén-dioxid kibocsátó forrása. Érdemes fontolóra venni, hogy vasúttal menjen.  A tájból is többet lát.

 

 

Egyéb javaslatok

1. Keresse az európai öko-címkével ellátott termékeket, amely a kiemelkedően környezetbarát teljesítmény jelzése !

 

2. Fogyasszon helyben termesztett, szezonális élelmiszert!

 

3. Kerti bútor vagy egyéb fából készült termék vásárlásakor, győződjön meg arról, hogy azok megfelelő erdőgazdálkodási forrásokból származnak! Az FSC vagy PEFC (www.fsc.org, illetve www.pefc.org) címkés termékek megfelelnek ezeknek a követelményeknek.

 

4. Ha új nyomtatót vagy fénymásoló gépet használ vagy vásárol, válasszon olyat, amelyik a lapok mindkét oldalára képes nyomtatni! Mielőtt kinyomtat egy dokumentumot vagy e-mailt, fontolja meg, hogy valóban szükséges-e kinyomtatni. Egy európai polgár körülbelül 20 kg papírt használ fel havonta!

 

Forrás: az Európai Bizottság klíma-kampánya honlapja www.climatechange.eu.com

Minden egyes EU polgár évi 11 tonna üvegházhatást okozó gáz kibocsátásáért felelős, amelyből majdnem 9 tonna szén-dioxid. Az energia egyharmadát a háztartások használják fel az Unióban.