Sajtóközlemény

Magyar Természetvédők Szövetsége, Nimfea Természetvédelmi Egyesület,

Tisza Klub Környezet- és Természetvédő Egyesület

 

 

Klíma-alku és óriás dinoszaurusz Szolnokon

 

Szolnok, 2006. szeptember 21 – Szolnok lakói a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Tisza Klub által szervezett akcióban kérték a kormányt, hogy aktívabban lépjen fel az éghajlatváltozás ellen. Az állampolgárok a Föld Barátai (melynek magyar tagja a Magyar Természetvédők Szövetsége) európai kampányához csatlakozva óriási szövegbuborékokkal üzentek, melyre személyes klímavédelmi vállalásaikat írták fel: milyen életmódbeli változtatást tesznek az éghajlat védelmében, és hogy milyen aktív lépéseket várnak a kormánytól. Minden üzenetről fotó készült, melyek fotógalériát és lobbi-albumot alkotnak majd az őszi ENSZ-klímatárgyalásokon, melyre Kenya fővárosában, Nairobiban kerül sor 2006 novemberében.

 

2006. szeptember 11. és 21. között látványos akcióhetet szervezett a Magyar Természetvédők Szövetsége. Az akcióhéten Szolnokon is felvonultatták a 9 méter magas felfújható Karbon Dinoszauruszt, valamint képregényszerű buborékokra szöveges üzeneteket gyűjtöttek. A helyi akciónapot a Tisza Klub és a Nimfea Természetvédelmi Egyesület szervezte.

 

Több tünet, így az EU-szinten és Magyarországon is növekvő széndioxid-kibocsátás, a szélsőséges időjárási jelenségek, mint özönvízszerű esőzések, rekord aszályok , áradások, belvíz egyértelműen mutatják, hogy a politikai vezetőknek átfogóan és komolyan kellene kezelni az éghajlatváltozást” – emelte ki Bíró Réka a Tisza Klub programvezetője.

 

Fónagy Éva, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület célprogram- vezetője elmondta, hogy az akciónapon emberek százai mutatták meg, hogy készek tenni az éghajlat védelmében és megváltoztatni ezért a mindennapjaikat.

 

Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlati programvezetője szerint most már a kormányon a sor, hogy felelősséget vállaljon és az éghajlatváltozás ellen politikai illetve jogszabályi változtatásokat tegyen – például befektetések és más ösztönzők révén támogassa jobban az energiatakarékossági fejlesztéseket, a megújuló energiaforrásokat és a tömegközlekedést. Magyarországon 60-70 Mrd Ft-os beruházásból lehetne gyorsan, már 5 év alatt megtérülő felújításokkal ill. cserékkel 10-11%-os lakossági energiamegtakarítást és 2,1-2,2 millió tonna széndioxid- és más szennyezőanyag kibocsátás-csökkentést elérni (1). Ez jelentős lépés lenne, hiszen ma a háztartások energiafogyasztása a teljes EU fogyasztás harmadát teszi ki.

 

A szolnoki esemény szorosan kapcsolódik a 2006-os Európai Mobilitás hét és Autómentes Világnap „Éghajlatváltozás” mottójához, és a szolnoki Autómentes Világnap tiszteletére szervezett rendezvénysorozathoz, lehetőséget teremtve egyben arra, hogy a szolnokiak véleménye, vállalása nemzetközi színtéren is megjelenhessen.

 

Egy példa az akciónap üzeneteire:

„Közút helyett vasúton utazom – állami szabályozással kényszerítsék vissza az ipari és mezőgazdasági árukat is vasútra!”

 

Az akcióhét további állomásai:

2006. szept. 11. Vác

2006. szept. 12. Veszprém

2006. szept. 13. Győr

2006. szept. 14. Budapest

2006. szept. 15. Szeged

2006. szept. 16. Békéscsaba

2006. szept. 17. Budapest (Autómentes nap),

2006. szept. 18. Miskolc

2006. szept. 19. Nyíregyháza

2006. szept. 20. Debrecen

2006. szept. 21. Szolnok

 

.

További információ:

Botár Alexa, éghajlati programvezető, Magyar Természetvédők Szövetsége, tel: 20/931-5043, email: alexa@mtvsz.hu

Fónagy Éva, célprogram- vezető, Nimfea Természetvédelmi Egyesület, tel: 70/562-71-47, email: evi@nimfea.hu

Bíró Réka, programvezető, Tisza Klub Környezet- és Természetvédő Egyesület, tel: 424-695, 30/522 8621, tiszaklub@t-online.hu

Ladányi-Benedikt Ildikó, kommunikációs munkatárs, Magyar Természetvédők Szövetsége, tel: 30/223-01-37, email: ildi@mtvsz.hu

 

Az akcióról további információt és képeket talál www.foeeurope.org/climatedeal, www.mtvsz.hu oldalakon.

 

(1)   Kerekes-Kiss (szerk.) 2003: „A lakossági és a kommunális energiafelhasználás csökkentésének lehetőségei” c. tanulmány.