Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Felhívás


    Alulírott társadalmi szervezetek megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy a "Civiliáda 2002" rendezvény egyik fő szponzora a British-American Tobacco Magyarország Rt.-t (BAT) volt. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a "magyar országos civil találkozó" lebonyolítását egy olyan dohánygyár pénzelte, amelynek tevékenysége és törekvése alapvetően ellentétes mozgalmunk értékrendjével és céljaival. Köztudomású, hogy a dohányzásra visszavezethetően ma Magyarországon évente mintegy 30 ezer ember hal meg, és több mint 600 milliárd forint nemzetgazdasági kár keletkezik.

    A fentiek miatt szervezeteink a legnagyobb pénztelenségben sem fogadtak el adományt a dohányipartól. Ez számunkra elvi kérdés - civil kurázsi, amit a magyar környezet- és egészségvédő szervezetek egy évtizedes következetes harca tesz hitelessé.
Szervezeteink 1997-ig több száz eljárást kezdeményeztek a dohányreklámok tilalmát semmibe vevő gyárak és a jogsértést elnéző államigazgatási szervek ellen. A reklámtörvény vitája során mindvégig a teljes reklámtilalom törvényi szabályozásáért küzdöttünk. Kezdeményezői és élharcosai voltunk a nemdohányzók védelméről alkotott törvénynek is - kár, hogy a törvényi előírások teljesítését ma csak újabb eljárások indításával tudjuk kikényszeríteni. Mostani harcunk célja az üzletportálok dohányreklámjainak és a cigarettamárkával festett "céges autók" eltüntetése, továbbá a fiatalkorúakat megcélzó reklámok tilalmára, valamint a vonaton közlekedő nemdohányzó utasok védelmére vonatkozó rendelkezések betartatása.
Szerény anyagi lehetőségeinkből eddig nem keveset áldoztunk a lakossági ismeretterjesztő munkára: a dohányzás veszélyeinek ismertetésére és az egészséges életmód népszerűsítésére. Felvállalt törekvéseink egybeesnek az Európai Unió e téren kinyilvánított álláspontjával és gyakorlati lépéseivel. Ennek ellenére a munkánkhoz elvárható erkölcsi-anyagi támogatást az államtól nem kaptuk meg, és folyamatos lépéskényszerben voltunk a jogsértéséből erényt csináló, milliárdos reklámkampányokat levezénylő dohánylobbival szemben.
A dohányipar támogatásának elfogadását a társadalom érdekében végzett eddigi munkánk semmibe vevésének tekintjük, és határozottan elítéljük. Egyúttal felszólítjuk a Civiliáda 2002 rendezvényt szervező "Európa Ház" nevű szervezetet, hogy haladéktalanul ítélje el a dohányipar tevékenységét, és jelentse ki: többé semmiféle támogatást nem fogad el tőle. Ez utóbbit várjuk el az összes magyarországi civil szervezetettől is és kérjük, hogy a jövőben bojkottálják a dohánygyárak által szponzorált rendezvényeket.


Budapest- Győr, 2002. december

Hulladék Munkaszövetség
Levegő Munkacsoport
Magyar Természetvédők Szövetsége
Nimfea Természetvédelmi Egyesület

 

Vissza a lap tetejére

- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -