Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra


Demonstráció a WWF Magyarország és a Dráva Szövetség összefogásával


   A Nimfea Természetvédelmi Egyesület "Mit veszíthetünk" programja keretében a Dráva és élővilágának megóvásáért vette fel a harcot. Programunk fő célja, hogy a Novo Virje -i vízerőmű létesítését megakadályozzuk, különböző eszközökkel. Részben ennek a programnak a keretében kívántuk felhívni a figyelmet más olyan emberi tevékenységekre, melyek szintén veszélyeztetik a Dráva élővilágát. Egyik ilyen tevékenység a kavicskitermelés, mely mindkét parton jelentős károkat okoz, az ott élő védett és fokozottan védett fajok számára, amellett, hogy a természeti erőforrások ésszerűtlen kihasználásával az ott élők életkörülményeit is megnehezítik.

   A Nimfea Természetvédelmi Egyesület karöltve a WWF Magyarországgal és a Dráva Szövetséggel tüntetést szervezett a program keretében a kavicskitermelés ellen, augusztus 29 -én, Zákányban és a Látó -hegyen. A helyszínen csatlakozott a demonstrációhoz néhány Drávát szerető helyi lakos is.
A túlparton a horvát Dravska Liga aktivistái vettek részt a megmozdulásban, bár jóval kisebb számban, mint a magyar oldalon. Ennek oka a horvát rendőrség fellépése és a tüntetés körüli bürokrácia volt. A horvát oldalon ugyanis a tüntetéseket egy hónappal a tervezett idő előtt be kell jelenteni, és a résztvevők száma nem haladhatja meg a húszat. A Dráva parti helyszínen a horvát rendőrség is jelen volt.

   A Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársai, a szervezők között lévén már előző nap megérkeztek, így az utolsó simításokban részt vettek.
A megmozdulás a zákányi Polgármesteri Hivatal előtt kezdődött, ide várták az önkénteseket és a média képviselőit. A sajtó munkatársai szép számban vettek részt a programban, mely a WWF és a Dráva Szövetség szervezésének volt köszönhető.
A gyülekező után a résztvevők a Látó - hegyre mentek, ahol a Dráva Szövetség szervezésének eredményeként a termet, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület a projektoros előadásokhoz szükséges technikai eszközöket biztosította az előadók részére.

   Az előadásokat a Nimfea Természetvédelmi Egyesülettől Fónagy Éva kezdte, majd a WWF Magyarországtól Ereifej Laurice folytatta, végül a sort Toldi Miklós, a Dráva Szövetség elnöke zárta. Az előadások színvonalasak, probléma koncentráltak voltak, mentesek a mellébeszéléstől. Szó esett a Dráva érintetlen világáról, természetes szépségéről és élővilágáról - mindarról, ami miatt kötelességünk a Drávát érintetlenül hagyni. Az előadók feltárták a Drávát érintő problémákat és veszélyeztető tényezőit is.
Az előadások után a nyilatkozatok következtek, ezután a meghívottak a Dráva partra indultak, ahol a szemközti oldalon a horvát aktivistákkal egyszerre béketutajt úsztattak le a Dráván, és jelképesen kavicsot dobtak a vízbe, így jelezve ellenérzésüket a kavicskitermelés ellen.
A mostani tüntetés, bár közvetlen a kavicskitermelés ellen szólt, utat nyitott afelé, hogy a további, Drávát veszélyeztető, problémák ellen a lakosság, a civil szervezetekkel és a média segítségével hatékonyabban tudjon fellépni.

Ez a demonstráció az Európai Közösség pénzügyi támogatásával valósult meg.
A képviselt nézetek a Nimfea Természetvédelmi Egyesület nézetei, és ezért semmiképpen sem tekinthetők az Európai Közösség hivatalos állásfoglalásának.


 

A kis képekre kattintva, azok nagy méretben, új ablakban jelennek meg

 


 

Vissza a lap tetejére

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -