Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

ESÉLYT A JÖVŐNEK !
_____________________________________________________________
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület kiáltványa

Tisztelt Miniszterelnök úr ! Tisztelt Kormány !

Örömmel olvastuk az "Esélyt a Jövőnek !" címet viselő programjukat, amely pontjaival előremutató megoldásokat kínál néhány kérdésre. Az elképzelés dicséretes, mindazonáltal a jövő leghomályosabb kérdésére, a természeti erőforrásaink megőrzésére nem kínál megoldást, így épp a jövő legkétségesebb kérdésével nem foglakozik, mégpedig azzal, hogy képesek leszünk-e akár mint ország, akár mint Európa, akár mint emberiség fennmaradni a magunk által teremtett társadalmi, környezeti viszonyok között.
Számos kérdéskör, amelyet a fenntartható fejlődés filozófiája vizsgál, és problémák, amelyekre rámutat, megoldási lehetőségek, amelyeket kínál elsődleges kérdésként merülnek fel sokunkban minden esetben, amikor a "jövő" szó olyan mondatszerkezetben jelenik meg, ahogy azt Önök is használták programjuk megválasztásakor. Jövő, mint a holnapok sokasága, az elkövetkezendő idők egymásutánsága homályba burkolózik, és elhalványul a remény sokunkban, amikor az emberiség felelőtlen természeti erőforrás gazdálkodását látjuk nap mint nap a világ minden pontján.
    Mind a világban zajló események, mind országunk figyelme a környezet- és természetvédelem témaköre iránt egyaránt aggódást vált ki bennünk, mert nem látjuk a legkisebb törekvést sem a kormányzatokban, a társadalomban arra nézve, hogy megmentsük a jövőt. Éppen ezért ezúton csalódottságunkat fejezzük ki a Medgyessy Kabinet hozzáállása miatt, hiszen a fenntartható fejlődés gyakorlati megvalósítására tett törekvéseket nem látjuk sem a címében jövővel foglalkozó programjukban, sem mert nem látjuk azt, hogy megfelelő súllyal kezelné a Kabinet a környezet és természetvédelem ügyét.
    Mindez azért nagyon fontos, mert a rendelkezésünkre álló valamennyi ismeret alapján úgy ítéljük meg, hogy a fenntartható fejlődés országos megvalósításának megkezdése nem hogy nem történt meg, de fokozott eszközökkel folytatódott természeti erőforrásaink tönkretétele. Akár a környezet élettelen elemeinek kémiai állapota, ugyanúgy élővilágunk sokszínűségének csökkenése egyaránt rámutatnak arra a pillanatnyi, egyedi apró sikerek ellenére is, hogy gazdasági célkitűzéseink, életvitelünk, környezetfilozófiánk nem hogy nem javult jelentősen, de még talán erősödött a gazdasági fejlődés iránti vágy, amivel egyenes arányban csökken a lehetősége hazánk ökológia rehabilitációs képességégének javulásának.
    Ebből egyenesen következik, hogy az egyetlen ésszerű lépés a nemzetközi kötelezettségeink teljesítése, az ország fenntartható fejlődés útjára történő terelése, természeti erőforrásaink védelme, ezáltal hosszú távú kiaknázhatósága érdekében a környezet- és természetvédelem intézmény rendszerének (bele értve akár a témával foglalkozó társadalmi szervezeteket is) erősítése, a források bővítése, az ezzel foglalkozó szakemberek számának növelése, a politika átfogó szemléletváltása szükséges.
    Ezzel szemben az elmúlt éveket sokkal inkább az jellemezte, hogy környezet- és természetvédelmi feladatokra fordítható források csökkentek, a témával foglalkozó apparátus adminisztratív jellegű munkája növekedett, a rendelkezésre álló források rendkívüli kis forráshatékonysággal kerültek felhasználására. Éppen ezért kérjük az előterjesztésre kerülő költségvetési törvény módosítását még a parlamentbe kerülése előtt, mert a környezetvédelmi feladatokra fordítható források jelentős növelésére van szükség ahhoz, hogy a jövő valóban esélyt kapjon.
Kérjük kérésünk megfontolását és mihamarabbi kezdeményezését a kért módosítás megtételének.

T ú r k e v e , 2002. november 27.


 

Vissza a lap tetejére

- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -