Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Élelem és mezőgazdaság: ideje választani!

   A Föld Barátai európai hálózatának tagszervezeteként a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) tagszervezeteivel és más szervezetekkel együttműködve idén is megrendezte az "Élelem és mezőgazdaság: ideje választani!" kampányt. A Nimfea Természetvédelmi Egyesület Szolnokon és Békéscsabán vállalta el a kampány lebonyolítását.
   A szolnoki akcióra június 26.-án, míg a békéscsabaira június 27.-én délelőtt került sor. A figyelemfelkeltő megmozdulás keretében az egyesület munkatársai, aktivistái szendvicsemberekként járták az utcákat, és az emberekkel beszélgetve, szóróanyagokat osztogatva próbálták az emberek gondolatait a témára irányítani.
A különböző akciók során arra próbáltuk a figyelmet felhívni, hogy hazánk és az Európai Unió mezőgazdasági és élelmiszertermelési gyakorlata nem fenntartható. Miben is nyilvánul ez meg? Elég, ha a mezőgazdaság különböző területein tapasztalható intenzív módszerek káros hatásaira gondolunk. A nagyüzemi állattenyésztés jelentős környezetterheléssel jár, mindamellett jelentős takarmánymennyiséget igényel, ami megtermelése is jelentős erőforrás felhasználással, illetve terheléssel jár. Azon is érdemes elgondolkodni, hogy az állati takarmányba kevert különböző növekedésserkentők, antibiotikumok milyen hatással lehetnek az emberi szervezetre. Mivel a Közös Mezőgazdasági Politika (CAP) is a nagyüzemi, intenzív tenyésztés irányába mozdítja a gazdákat, ezért ezt is érdemes lenne ésszerűsíteni. Másik említést érdemlő hibája a CAP-nak az, hogy az exporttámogatások által jelentős az állatok nagy távolságra történő szállítása.
   Az üzletekben található zöldségek és gyümölcsök több mint fele kimutatható mennyiségben tartalmaz különböző vegyszermaradványokat. A különböző bevásárlóközpontok polcain egyre több az olyan áru, amely több száz, vagy akár ezer kilométert utazott termesztési helyéről. A különböző uniós előírások arra ösztöntik a gazdákat, hogy különböző vegyszerek használatával tegyenek eleget a követelményeknek. Ezek legtöbbször a termékek megjelenésére vonatkoznak, nem igazán veszik figyelembe a beltartalmi értéket. 1990-ben például egy olyan EU határozat lépett hatályba, amely szerint az 55 mm-nél kisebb átmérőjű almát nem lehet többé almaként eladni. A dohánytermesztés is hatalmas pénzeket nyel el, annak ellenére, hogy termesztéséhez még akkor is komoly környezeti hatást jelent, ha nem vesszük figyelembe a belőle készült különböző termékek egészségügyi velejáróit.

   Az akció remekül sikerült, az emberek döntő többsége pozitívan fogadta a programot, és komolyan elgondolkoztak a hallottakon. Ha csak néhányukat sikerült egy helyesebb életvitel felé irányítani, akkor már eredményes volt a kampány. Reméljük, a jövőben is alkalmunk nyílik hasonló akciók lebonyolítására..


A kis képekre kattintva, azok nagy méretben, új ablakban jelennek meg

 


 

Vissza a lap tetejére

- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -