Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Sajtóközlemény

 

Óriás kukorica a génmanipuláció-mentes Magyarországért

 

Génmanipuláció-mentes Magyarországért akcióhét

 

Törökszentmiklós, 2008. április 17.: Génmódosítás-mentes övezetek létrehozását szorgalmazza a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ), a Közép Magyarországi Zöld Kör és Nimfea Természetvédelmi Egyesület. A Génmanipuláció-mentes Magyarország kampány törökszentmiklósi akcióján öt méteres, „génpiszkált” óriás kukorica fogadta a járókelőket.

 

A 2008. április 17. és 26. között négy városban kerül megrendezésre a Génmanipuláció-mentes Magyarországért akcióhét, amelynek során a Közép-Magyarországi Zöld Kör a Magyar Természetvédők Szövetségével (MTVSZ) és tagszervezeteivel együttműködve egy 5 méteres "génpiszkált" óriás kukoricával járja be Magyarországot, hogy felhívja a figyelmet a génmanipuláció veszélyeire. A kampány keretében aláírást gyűjtenek újabb génmódosítás mentes önkormányzatok létrehozásáért, hogy ezáltal biztosítsák Magyarország génmanipuláció-mentességét. Emellett az akción résztvevőknek lehetőségük lesz arra is, hogy saját lakásukat, kertjüket, földjüket génmódosítás-mentes övezetté nyilvánítsák.

 

Napról-napra újabb tudományos eredmények mutatják ki a génmódosítás veszélyeit. A biotechnológiai cégek és az Egyesült Államok nyomására az Európai Bizottság - a tagállamok akaratának ellenére – mégis újabb génmódosított növények engedélyezésével próbálkozik. Erre válaszul jött létre a Génmódosítás-mentes Európát mozgalom [1], amelynek keretében gazdák, fogyasztók, vállalkozók, közösségek, önkormányzatok és régiók nyilvánították területüket génmanipuláció-mentes övezetté. Mára már 25 ország több mint 4500 önkormányzata, 200 régiója csatlakozott a hálózathoz – fejtette ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

 

Hazánkban eddig 74 település (köztük Bicske, Esztergom, Hódmezővásárhely, Marcali), a Nyugat-Dunántúli és a Dél-Dunántúli régió, valamint Fejér-, Szabolcs-Szatmár-Bereg- és Hajdú-Bihar Megye közgyűlése nyilvánította területét génmódosítás-mentes övezetté [2]. A kampány során szeretnénk, ha még több település - köztük a törökszentmiklósi önkormányzat - és újabb megyék, régiók szánnák el hasonló lépésre magukat, hogy ezáltal biztosíthassuk az ország génmanipuláció-mentességét – fűzte hozzá Fónagy Éva, a NIMFEA Természetvédelmi Egyesület programvezetője. 

 

Fidrich Róbert elmondta, hogy 2005 óta 124 %-kal nõtt a génmódosítás-mentes övezetek száma Magyarországon. Az év elején Szabolcs-Szatmár-Bereg- és Hajdú-Bihar Megye közgyűlései is csatlakoztak az egyre bõvülõ hálózathoz. Különösen fontosnak tartjuk, hogy a Dunántúl nagy része után a fõ gabonatermesztõ övezetekben fekvõ megyék is megtették ezt a lépést. Reméljük, hogy kampányunk hatására Törökszentmiklós, valamint Jász-Nagyun-Szolnok megye is csatlakozik a génmódosítás-mentes övezetek egyre bővülő köréhez.

 

 

További információ:

 

Fidrich Róbert, programvezető, MTVSZ, tel: 216-7297, mobil: 06/70-2-715-715

Fónagy Éva, programfelelős, NIMFEA, mobil 06/70-562-71-47

 

 

 

Jegyzetek:

 

[1] http://www.gmofree-europe.org/

[2] http://www.mtvsz.hu/hirek_list.php?which=262

 

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -