Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Beszámoló a július 27-i kenutúráról


Július 27-én a Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársai és önkéntesei újra a Hortobágy-Berettyó folyón jártak. A túrát Ecsegfalván kezdték és a Csikós-hídig eveztek le.

Beszámoló a folyó állapotáról és a tapasztaltakról:

   Az idő gyönyörű volt, a hőmérséklet még a vízen is elérte a 35 C - ot. A víz hűvös és kellemes volt, tetején virágzó békatutaj és békaszőlő, valamint rengeteg békalencse.
A folyó kiöntései erősen töltődnek fel, amit mi sem jelez jobban, minthogy a keskenylevelű gyékény (Typha angustifolia) és a széleslevelű gyékény (Typha latypholia) egyre inkább nyomul a folyómeder felé, a kiöntésekben pedig már nincs nyílt vízfelület, mert a sulyom (Trapa natans) már olyan mértékben elszaporodott, hogy a medertől a gyékény és nád (Phragmites communis) falig teljesen beborítja a vízfelületet.
   Helyenként még megtalálható a tündérfátyol (Nymphoides peltata), de vízitököt (Nuphar lutea) sehol nem találtak a Nimfea TE munkatársai.
Érdekes módon több helyen volt fellelhető egy új jövevény faj a folyóban, az indián rizs, vagy más néven fekete rizs, mely valószínűleg a rizsföldek tápcsatornáin keresztül juthatott a folyóba.
Menet közben rengeteg védett madárfaj is a szem elé került, mint a vörös gém (Ardea purpurea), üstökösgém (Ardea ralloides), barna rétihéja (Circus aeruginosus) és a terület összes nádiposzáta (Acrocephalus sp.) faja, melyek néha egészen közel merészkedtek a kenuhoz táplálkozás közben.
   Ezt az idillt törték meg a következők: a vízben nagyon sok eldobált hulladék úszkál, a kirándulók által eldobált műanyag palacktól a szúnyogirtó flakonon keresztül a chipses zacskóig bezáróan.
Ezek a szemetek - azon kívül, hogy konkrétan a vízbe dobják őket, főként a parton hagyott hulladékokból kerülnek a folyóba.

Sajnos a legnagyobb illúziórombolást mégsem ezek okozták, hanem a Csikós-hídnál látottak. Hasonlóan a Balai-hídhoz itt is feltorlódott az uszadék, amihez azonban rosszabb látvány és főként szag társult. A körülbelül 50 méteren keresztül összetorlódott növényi és egyéb hulladék mellé műanyag palackok, zacskók, széthajított ruhák és cipők, valamint elhullott állatok tetemei társultak. A híd tönkrement, megsüllyedt és rengeteg szemét található a környékén, melyet az áradó, majd visszahúzódó folyó magával visz a vízbe.
Aki még ezt a kényelmetlenséget is elviselve - hiszen a kenut a szárazföldön kell átcipelni - tovább halad a Hortobágy-Berettyó folyón a Balai-hídig, egy olyan szakasz tárul a szeme elé, mely lenyűgöző természetességet sugároz.

A Hortobágy-Berettyóban föllelt növényfajok:

Sima tócsagaz (Ceratophyllum submersum)
Érdes tócsagaz (Ceratophyllum demersum)
Úszó békaszőlő (Potamogeton natans)
Apró békalencse (Lemna minor)
Rucaöröm (Salvinia natans)
Sulyom (Trapa natans)
Tündérfátyol (Nymphoides peltata)
Nyílfű (Sagittaria sagittifolia)
Virágkáka (Butomus umbellatus)
Békatutaj (Hydrocharis morsus-ranae)
Széleslevelű gyékény (Typha latypholia)
Keskenylevelű gyékény (Typha angustifolia)
Nád (Phragmites communis)


 

A kis képekre kattintva, azok nagy méretben, új ablakban jelennek meg


 


Vissza a lap tetejére

- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -