Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza a főoldalra

 

   Az alábbiakban szeretnénk bemutatni a legelterjedtebb megújuló energiaforrásokon alapuló technológiákat, melyekre hazánkban már találni példákat, de sajnos nem kerülnek be a köztudatba és a média sem segíti ezen törekvések híresztelését:

 • Biomassza:
  Bomlékony, szerves hulladékainkból metán gáz (biogáz) fejleszthető, melyet fűtési célokra, vagy autók üzemanyagaként lehet hasznosítani.
  Növényi olajokból előállított biodízel és bioalkohol szintén alternatív üzemanyaga autóinknak. (Kunhegyesi biodízel üzem)
  A biogáz könnyedén alkalmazható fosszilis, környezetszennyező, magas szén és kén tartalmú energiaforrásaink (szén, kőolaj) helyett.
 • Napenergia:
  Napkollektorok segítségével használati melegvíz állítható elő (ingyen, a nap energia által), kiváltva ezzel a villanybojlert, vagy a gázos vízmelegítő berendezéseket. (Számos családi ház rendelkezik ma már napkollektorral)
  Napelemek által elektromos áram állítható elő ingyen, napenergia segítségével.
 • Szélenergia:
  Szélerőművek által elektromos áramot nyerhetünk, teljesen tiszta termelési folyamat útján. (Kulcs község szélerőműve)
 • Geotermikus energia:
  Földünk belső hőjének segítségével lakások, üvegházak fűtését lehet megoldani. (Az Inkén épülő geotermikus erőmű)
 • Hidrogén:
  Alternatív üzemanyaga autóinknak. (BMW fejlesztésű hidrogén üzemű autók, egyelőre csak Németországban.)

A fenti néhány sorban mindössze a legáltalánosabb példákat mutattuk be, arra hogy jól megalapozott, fejlett technológia segítségével hogyan léphetünk ki az atomkor és a fosszilis tüzelőanyagok árnyékából egy napfényes, tiszta levegőjű "zöld jövőbe".


Vissza a lap tetejére

- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -