Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Beszámoló egy egerészölyv (Buteo buteo) fióka mentéséről

   A bálamadzagon lógó egerészölyv fiókát a Hortobágyi Nemzeti Park illetékes természetvédelmi őre, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület két alkalmazottja valamint a karcagi Tűzoltóság segítőkész munkatársai szabadították ki szorult helyzetéből. 

   Július 9-én a kora délutáni órákban sürgős telefont kaptak a Nimfea Természetvédelmi Egyesület kollégái, hogy menjenek Kenderes határába egy ölyv fiókáért. A fiatal madár a fészekből lógott ki egy bálamadzagba tekeredve, fejjel lefelé. A Hortobágyi Nemzeti Parkot az illetékes mezőőr értesítette, a HNP pedig a NIMFEA Természetvédelmi Egyesület közreműködését kérte, hogy segítsék a kirendelt, illetékes természetvédelmi őrt, Teleki Sándort. A mezőőr elmondása szerint a fészekben két kirepülő fióka volt, amikor is a vihar az egyiket kisodorta fészekből, míg a másik a bálamadzagon fennakadva túlélte azt. Mivel az egerészölyv körülbelül 20-25 m magasan lógott, ezért a karcagi Tűzoltóság segítségét is kérték. A tűzoltóság két kollégája valamint a rendelkezésükre bocsátott emelőkosaras teherautó hamarosan megérkezett a helyszínre és elkezdődhetett a mentés.
Miután a madarat kiszabadították, és lehozták, alaposan megvizsgálták egészségi állapotát. A madzag az ölyv bal lábára volt teljesen rátekeredve, egészen a comb tövéig. Valószínűleg nem most akadhatott bele, mert az egyik lábujjába mélyen belenőtt a madzag, ami arra utalt, hogy korábban, már a fészekben beleakadt a lába, a fészekanyagként behordott madzagba. Mint a képek is mutatják az ölyv felakadt lába valószínűleg eltört és szomjazott az egész napos rabság után.

   A madarat Teleki Sándor vette pártfogásba, aki elszállította a sérült egerészölyvet a Górés-tanyára, ahol ezután megfelelő ellátásban részesítik.

   A Nimfea Természetvédelmi Egyesület köszönetét fejezi ki a mentésben résztvevőknek, különösképp a karcagi Tűzoltóság két munkatársának, lelkes közreműködésük nélkül az egerészölyv elpusztult volna, valamint Teleki Sándornak, aki a madarat a megfelelő helyre szállította.


A kis képekre kattintva, azok nagy méretben, új ablakban jelennek meg

 

Vissza a lap tetejére

- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -