Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Veszélyes magasfeszültségű villanyoszlopok felmérése


   A Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársai folyamatosan mérik fel az Egyesület működési területén található középfeszültségű villanyoszlopokat (20 kV), melyek veszélyt jelentenek a ragadozómadarakra.
   A képeken látható típusú villanyoszlopok kedvelt ülőhelyei a különböző ragadozómadaraknak, hiszen innen könnyen belátják a környéket. Leggyakrabban a vörös vércsék (Falco tinnunculus), kékvércsék (Falco vespertinus), egerészölyvek (Buteo buteo), de számos más ragadozómadár időnként fokozottan védett fajok is használják leshelyül ezeken az oszlopokat.
Sajnos rengeteg esetben található áramütött sérült, vagy elhullott ragadozómadár és gólya az ilyen oszlopok alatt, hiszen ha két vezetéket szárnyaikkal, lábaikkal összeérintenek a madarak, rövidzárlatot okoznak, az áram áthúz rajtuk és vagy súlyos sérüléseket, vagy azonnali halálukat okozzák.
A megoldás a probléma kiküszöbölésére egyszerű, hiszen műanyag szigetelőpapucsok által csökkenthető az áramütés kockázata.
   A védett területeken elterjedt gyakorlat, hogy az áramszolgáltató vállalat szakemberei az illetékes Nemzeti Park Igazgatóság munkatársaival elvégzik a szigetelő papucsok felszerelését. Szerencsére egyre több helyen lehet látni nem védett területeken is ilyen szigetelő papucsokat, de sajnos nem elég helyen. Számos helyen vannak még olyan oszlopsorok, ahol rendszeresen lehet áramütött elhullott madarakat találni.
   A Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársai felmérik azokat a helyeket, ahol kiemelkedő fontosságú elvégezni az oszlopok szigetelését, hogy megakadályozható legyen a ragadozómadarak nagyszámú pusztulása.
   Hazánkban sajnos nem gyártanak ilyen szigetelő papucsokat, így Németországból kell importálni, így hosszú időbe telik, amíg minden veszélyes oszlopsor leszigetelésre kerül, noha közben egyre több és több ilyen oszlopsor kerül a Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársainak látókörébe.
   A Nimfea Természetvédelmi Egyesülethez rendszeresen kerülnek be áramütött madarak, melyeket a gyorssegély után azonnal szakemberekhez, ragadozómadár kórházba (Hortobágy - Górés-tanya, vagy Körösladányba a Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Körös-Maros Nemzeti Park által közösen üzemeltetett madárkórházba juttatjuk.

   Legutóbb Karcag és Kunhegyes között, Karcag határában Magyarkán, a kisújszállási Nagy réten, illetve Kisújszállás és Túrkeve között kerültek felmérésre olyan magasfeszültségű oszlopsorok amelyek alatt több esetben találtak a Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársai áramütött fehér gólyákat (Ciconia ciconia), vörös vércséket (Falco tinnunculus), egerészölyveket (Buteo buteo).

   A képgalériában középfeszültségű (20 kV-os) oszlopok alatt talált elpusztult ragadozómadarakról készült képek találhatóak. Az egyes oszlopokon látható világos-zöld színű tárgyak az úgynevezett szigetelőpapucsok, melyek segítenek megóvni az áramütéstől a madarakat.

Bővebb információ:
Nimfea Természetvédelmi Egyesület, Túrkeve, Erdőszél u. 1.
Telefon, fax: 56/361-505. www.nimfea.hu

Monoki Ákos biodiverzitás-védelmi célprogramvezető
akos@nimfea.hu, 70/270-71-57, vagy 20/450-1280.


 

A kis képekre kattintva, azok nagy méretben, új ablakban jelennek meg

 


 

Vissza a lap tetejére

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -