Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

SAJTÓKÖZLEMÉNY:

Zöld szervezetek sajtóközleménye a rendőrség brutális paksi fellépéséről

Budapest, 2003-06-13.

Az alulírott civil szervezetek megdöbbentőnek tartják azt a brutalitást és vádaskodást, amellyel a rendőrség "lekezelte" az engedély nélküli csütörtöki paksi akciót. Szolidaritásunkat fejezzük ki a Greenpeace-szel.

   Az ország energiaellátását és az erőmű több száz km-es körzetében élők biztonságát nem a Greenpeace, vagy más kritikus véleményt megformáló civil szervezet veszélyezteti, hanem az atomerőmű vezetése, és az a politikai hatalom, amely máig nem vonta felelősségre és pozíciójukban hagyta a paksi baleset okozóit.

   Fontosnak tartjuk ehelyütt elmondani azt is, hogy az atomerőmű élettartam-hosszabbításának kérdését nem politikai-közéleti kérdésnek, hanem - a környezetvédelmi szempontok elsődlegessége mellett - sokkal inkább műszaki kérdésnek tartjuk. De éppen műszaki-biztonsági okokból aggályos az ötlet felvetése. A tisztítótartály-baleset "hasadási melléktermékeként" ugyanis fény derült arra az eltitkolt tényre, hogy a négy blokkból háromban hosszú évek óta káros korróziós folyamatok zajlanak.

   Ezért is tartottuk volna szükségesnek és követeljük ma is, hogy független nemzetközi szakértői vizsgálat tárja fel a tisztítótartály-baleset körülményeit, okait és előzményeit. Erre semmi esély, mert a Kormány - felelőtlenül és a külföld visszatetszését kiváltó módon - a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget tényfeltáró misszió helyett arra hívta meg, hogy a tekintélyes ENSZ szervezet formális látogatásával üttesse rá a pecsétet az atomerőmű és az engedélyező hatóság önigazoló jelentésére.

   Habár a rendőrség akcióját a megfélemlítés céljával vetették be, a történtek ellenére sem mondunk le arról, hogy a társadalom elé tárjuk a Pakssal kapcsolatos teljes valóságot.

   Követeljük a környezetvédők ellen indított eljárás azonnali megszüntetését, a letartóztatott aktivisták szabadon bocsátását, és az erőműben április 11-étől tartó súlyos üzemzavar okainak, előzményeinek és felszámolásának független nemzetközi szakértők általi kivizsgálását.

Energia Klub, Budapest
Magyar Természetvédők Szövetsége
Védegylet, Budapest
NIMFEA Természetvédő Egyesület, Túrkeve
Alba Kör
HUMUSZ - Hulladék Munkaszövetség
Zöld Akció
Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Herman Ottó Természetvédő Kör, Túrkeve
Nimfea Természetvédelmi Egyesület, Szarvas
Lanius Természetvédelmi Egyesület, Gyékényes
Dráva Szövetség, Drávafok
Somogy Természeti és Kulturális Örökségéért Alapítvány, Kaposvár
Bagolyvédők Baráti Köre, Karcag
Biodiverzitásvédelmi Munkacsoport, Püspökladány
Sárrét Természetvédelmi Szervezet, Dévaványa
Tisza Klub, Szolnok
Üröm Környezet- és Természetvédelmi Egyesület, Heves

 


Vissza a lap tetejére

- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -