Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Fogyatkoznak természetes állományú erdőink!

   A Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársa Szilveszter napján Polgár és Tiszaújváros között a Tisza parton járt. Elsősorban a Tisza híd mellett található, keményfa-ligeterdőben tartott terepbejárást, ahol évek óta szürke gém telep található.
Sajnos itt is tapasztalható, hogy a hullámtérbe telepített papírnyarasok letermelése során nem kímélik a telepített faültetvényekkel szomszédos természetes állományú erdőket sem!

A megmaradt 20-25 hektáros természetes állományú erdő a Tisza bal partján kiemelkedő jelentőséggel bír, hiszen Polgár határában már sehol máshol nem található ilyen nagy területű és természetes állományú keményfa ligeterdő. Az erdő Tisza felőli szélén éltes fekete nyarak találhatóak, míg a belső részeken több helyen fehér nyarak állnak. A vaskos törzsű, magas nyárfák és kocsányos tölgyek adnak otthont 400 pár szürke gémnek. Ezek a madarak évről évre visszatérnek ezekre a fákra költeni, noha költőhelyük egyre kisebb és kisebb, és táplálkozó területük is szűkül, hiszen a 2002-es év nyara óta hasznosítatlanul terülnek el Polgár déli határában a Polgári-halastavak, melyek számos védett és fokozottan védett madárfajnak biztosítottak kiemelkedő jelentőségű táplálkozó és költőhelyet.

A hullámtér megmaradt erdőfoltja bővelkedik a hazánkban fogyatkozó állományú természetes fafajokban, több helyen előfordul a vénic szil, magas kőris. Sajnos adventív fajok is találhatóak, mint a gyalogakác, és a zöld juhar, de szerencsére elenyésző számban, hiszen ez a kicsiny erdő egyelőre ellen tud állni a terjeszkedő, agresszív tájidegen fajoknak. Reméljük még sokáig, hiszen a Tisza mentén egyre nagyobb értéket képviselnek az öreg állományú erdők a fokozódó kitermelések, a helyükbe történő nemes nyarasok telepítése következtében. Pontosan természetes és idős állománya miatt menedéke számos növényfajnak, a dús aljnövényzet és az odvas fák költőhelye megannyi védett énekesmadarunknak, mint a fekete harkály, zöld küllő, nagy fakopáncs, közép fakopáncs, kis fakopáncs, csuszka, hegyi fakusz, barátcinege, őszapó.
Egy ilyen erdőben folyamatosan nagy számú madár találja meg életfeltételeit, míg a szomszédos nemes nyarasok szinte élettelenek, hiszen mesterséges eredetük, gyér aljnövényzetük, az azonos korú fák eleve nem biztosíthatnak elégséges táplálékot és fészkelőhelyet a védett madaraknak.
A 2003-as év tavaszán letermelték a gémteleppel szomszédos nemes nyarast, de nem kímélték az öreg nyarakat, tölgyeket sem, amelyek a munkagépek útjában álltak. Ám nem csak az erdő szélén vágtak ki fákat, hanem a gémtelep melletti öreg tölgyek közül is.

Egyre szűkül ez a megmaradt gazdag, madárdaltól mindig hangos erdő, ahol még "a fák állva halnak meg" és a kirándulót lenyűgözheti a vaskos, göcsörtös öreg fák látványa.
Reméljük, mert csak remélhetjük, hogy megkíméli az erdőgazdaság ezt a megmaradt erdőmozaikot és sok ember élvezheti még itt a tavaszi madárdalt, a gém fiókák szárnypróbálgatását, a jövőben is.


A kis képekre kattintva, azok nagy méretben, új ablakban jelennek meg


Vissza a lap tetejére

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -