Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalraSAJTÓKÖZLEMÉNY

   Több Tisza menti civil szervezet együttesen fejezte ki aggályait a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése (VTT) nevű árvízvédelmi koncepcióval kapcsolatban. Az elmúlt évben/években több szakmai cikkben, tanulmányban, állásfoglalásban, találkozón, konferencián bíráltunk annak tartalmát, felhívva a közvélemény és politikusaink figyelmét a VTT hosszú távú hatásaira és a lehetséges problémákra.
    Ezen bírálatok eredményeképp végre 2003 januárjában a szaktárca vezetése lehetővé tette többünk számára a szakmai konzultációt, ahol két szakmai feladatokért felelős helyettes államtitkár képviseltette magát (személyesen, illetve kollegája által), ahol konstruktív tárgyalás kezdődött, és ahol szóbeli ígéretet kaptunk arra, hogy a továbbiakban eszmecsere lehetőséget kapunk a tervezési folyamatban.
   Ennek ellenére a február 26-án Szolnokon megrendezésre kerülő VTT-vel foglalkozó kihelyezett kormányülésre a Tisza fejlesztésével foglalkozó környezet- és természetvédő civil szervezetek jó része nem kapott meghívást.
   Ezen eljárás nem csak a VTT-vel kapcsolatos megkezdett egyeztető tárgyalásokra lehet rossz hatással, de mélységesen sérti a VTT-ben meghirdetett "nyílt tervezési eljárás" elveit is, hiszen a fenntartásoknak és szakmai aggályok közzétételének eme fontos fórumon nem ad lehetőséget. Tiltakozunk a kormányzat ezen eljárása ellen, amely partnerség elvét figyelmen kívül hagyva úgy folytat társadalmi egyeztetést, hogy oda a társadalmi oldal részvevőit jelentősen megszűrve, saját maga által megválogatva hívja meg, jelentős esélyegyenlőtlenséget teremtve ezzel a többi témával foglalkozó szervezet irányába.
   Mindazonáltal a tervet készítő szakembereknek és szaktárca témával foglalkozó apparátusának a továbbiakban is kifejezzük együttműködési készségünket, amellyel konstruktív hozzáállással a Tisza és a Tisza menti emberek érdekeit kívánjuk képviselni.

Szolnok, 2003. február 26.

E-Misszió Környezet- és Természetvédelmi Egyesület, Nyíregyháza
Kiss Ferenc Csongrád Megyei Természetvédelmi Egyesület, Szeged
Magyar Természetvédők Szövetsége, Budapest
Nagykörűért Alapítvány, Nagykörű
Nimfea Természetvédelmi Egyesület, Szarvas

Bővebb információ:
Nimfea Természetvédelmi Egyesület
5421, Túrkeve, Erdőszél u. 1. sz.
56/361-505, 20/391-41-47, www.nimfea.hu

 

Vissza a lap tetejére    Vissza a hírekhez  

- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -