Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Tájgazdálkodás minisztériumi partnerséggel

   A tárcájánál immár agrár-környezetvédelmi feladatokért is felelős Kis Zoltán megismerkedett múlt hét csütörtökön - június 12-én - azokkal az eredetileg környezet- és természetvédelmi szervezetekkel, amelyek működési területükön a táj adottságaihoz alkalmazkodó a környezeti viszonyok figyelembe vételével igyekeznek gazdálkodási tevékenységet folytatni.

   Ezek közül van amelyik modell ökogazdaság dzsemkészítéssel, van amelyik vidékfejlesztés terén jelentős kezdeményezés nyájjá formálódó állattartással, és több is mint helyi fenntartható fejlődési modell kezdeményezés jelentős program. Országos reprezentativitással voltak jelen a civil szervezetek, hiszen a Sokoró Ökológiai Park Alapítvány, a Somogy Természetvédelmi Szervezet, a Pro Vértes Közalapítvány, a Nagykörüért Alapítvány, a vidékfejlesztési feladatokat felvállaló Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a házigazda Cötkény Térségfejlesztő Társulat szerte az országból érkezett. Eme tevékenységet végző szervezetek mellett megjelent néhány agrár-környezetvédelmi kommunikációval foglalkozó szervezet is, mint a Zöld Akció Egyesület, vagy a Magyar Természetvédők Szövetsége.

   A találkozón jelen volt továbbá, és hozzászólásaival, tanácsaival segítette a rendezvényt Ángyán József egyetemi tanár a magyar agrár-környezetvédelem egyik atyja, Turcsány Guy (Gyula) egyetemi tanár EU szakértő, Danis György, a Vásárhelyi terv minisztériumi referense is. A megbeszélés amellett, hogy megismertette a részvevőkkel kölcsönösen ezeket a helyi modellkezdeményezéseket számos hazai mezőgazdasági problémával is foglalkozott. Kis Zoltán a találkozót a magyar mezőgazdaság "Lakitelkének" nevezte, hiszen a felvázolt elképzelések megvalósítása az egész hazai agráriumra fejlesztő hatással lehetnének. Az államtitkár agrárszakember kollegái, Lantos Csaba és Merkei Attila segédkeztek a program eredményes kivitelezésében.
    Megállapodás született arról, hogy találkozókat és a közös gondolkozást ezeknek a programoknak a kiterjesztéséről, fejlesztéséről a továbbiakban is szervez a minisztérium illetékeseinek bevonásával a témával foglalkozó néhány civil szervezet.

Bővebb információ: Merkei Attila, KvVM Poltikai államtitkárság, Sallai R. Benedek, Nimfea Természetvédelmi Egyesület.


A kis képekre kattintva, azok nagy méretben, új ablakban jelennek meg

 

Vissza a lap tetejére

- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -