Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Védett és fokozottan védett madárfajok ismételt lelövése a kunhegyesi Telekhalmi-halastavakon

   2003. szeptember 05-én Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre és a Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársai olasz vadászok ellenőrzésére indultak a Kunhegyes határában található Telekhalmi-halastavakhoz.
A halastavakon olasz vadászok nem tartózkodtak, a halastó tulajdonosa nem tudott olasz vadászok érkezéséről.
   A terepbejárást a halastó iroda helyisége mellett található tavon fejezték be a HNP és a Nimfea TE munkatársai, és éppen indulni készültek, mikor az úton, az épülettől 25 méterre egy több napos dankasirály (Larus ridibundus) tetemre bukkantak. Az út szélén egy példány elhullott fattyúszerkőt (Chlidonias hybridus), tovább haladva a nádas szélében egy friss dankasirály tetemét, majd nem sokkal később a lehalászó-medence vizéből, a part mellett egy fattyúszerkő hulláját gyűjtötték össze.
   A dankasirály (Larus ridibundus) védett madárfaj, eszmei értéke 10 000 Ft, a fattyúszerkő (Chlidonias hybridus) fokozottan védett faj, eszmei értéke 100 000 Ft elpusztításuk bűncselekménynek minősül az 1996. évi LIII. a természet védelméről szóló törvény értelmében.
   Összesen a négy madár elpusztítása 220 000 Ft értékű természetkárosításnak tekinthető.
A madarak tetemeiről dokumentációs céllal digitális fényképfelvételek készültek, illetve egy példány jó állapotban lévő dankasirály tetem begyűjtésre került, amelyet a debreceni Állategészségügyi Intézetben fognak részletesen megvizsgálni.
    Az elmúlt hetekben a Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársai rendszeresen jártak a területen, az említett lehalászó medence szinte hemzsegett az apró "vadvízi" halaktól, vagyis természetes vizekben előforduló halfajok ivadékai voltak a vízben megfigyelhetőek, melyekre nagy számban vadásztak a fattyúszerkők. Tekintve, hogy a medencében található halakat nem a tulajdonos telepítette bele, hanem a feltöltő csatornák vizével érkeztek, így a madarak nem okozhattak gazdasági kárt ezen halak fogyasztásával.
   Mivel a négy madárhullát a halastó tulajdonosának irodájától 25-35 méterről szedték össze, a madarak szándékos elpusztítása feltételezhető. Két héttel korábban ugyan innen gyűjtöttek be a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi őrével egy lelőtt dankasirályt, amelyet további vizsgálatok céljából a debreceni Állategészségügyi Intézetbe továbbítottak.
   A nap folyamán a HNP munkatársa a kunhegyesi rendőrséggel együttműködve a terület halőrének lakásán egy vidra kipreparált bőrét foglalta le. A vidra (Lutra lutra) fokozottan védett állat, eszmei értéke 250 000 Ft. A halőr ellen természetkárosítás bűntett alapos gyanúja miatt eljárás indul.

Bővebb információ:
Nimfea Természetvédelmi Egyesület, Túrkeve, Erdőszél u. 1.
Telefon, fax: 56/361-505. www.nimfea.hu

Monoki Ákos biodiverzitás-védelmi célprogramvezető
akos@nimfea.hu, 70/270-71-57, vagy 20/450-1280.


   

A kis képekre kattintva, azok nagy méretben, új ablakban jelennek meg

 


 

Vissza a lap tetejére

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -