Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Idén is Madarászfutam


   Immár harmadízben került megrendezésre a Magyar Madarászfutam, a Hortobágy - halastavakon. A rendezvény országos méretűvé alakulását jól tükrözte, hogy 37 csapat, azaz több mint 100 madarász, az ország minden részéről, indult az idén, hogy összemérje tudását a madárfelismerés, madármegfigyelés terén.
A rendezvény szakmaiságát emelte, hogy a nyitóbeszédet Haraszthy László, Környezetvédelmi és Vízügy Minisztérium, Természetvédelmi Hivatal helyettes államtitkára, a futam zárását Szilágyi Gábor, a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatója tartotta.

   A találkozó első napjának délutánján, színvonalas előadásokon vettek részt az indulók. A program változatosságát mutatta, hogy a megjelentek érdekes, beszélgetés - indító előadást hallgattak meg Kovács Andrástól, a madármegfigyelés hatásairól a fokozottan védett fajok állományára. Diavetítést láthattak Vasas András, majd Dr. Kovács Gábor kommentárjával, végül előzetesen összemérhették tudásukat egy hangfelismerési vetélkedő keretében.
Az este egy közös bográcsozással zárult, finom halászlevet fogyaszthattak a résztvevők.

    A futam szeptember 6 -án, reggel fél kilenckor indult. A rendezők a hideget rumos tea mérésével próbálták elűzni, ki -ki a megmondhatója, hogy sikerült -e. A futam hivatalosan másnap reggel, azaz szeptember 7 -én, 9 óráig tartott. Ezen időn belül a résztvevők maguk osztották be idejüket, fáradtságtól, vagy éppen sikerességtől függően.
   A futam értékelését szeptember 7 -én, délben kezdték a rendezők, melyet első ízben, a szervezők nevében Ecsedi Zoltán foglalt össze, majd a díjkiosztást Sallai R. Benedek, mint a rendezvény fő támogatójának, a Nimfea Természetvédelmi Egyesületnek az ügyvezetője és Szilágyi Gábor, a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatója tartotta.
   A 24 órás futam alatt rekordmennyiségű faj került elő, az összesítés után, több mint 150 fajt figyeltek meg a résztvevők, ebből az első helyezést elérő Ecsedi Zoltán -ifj. Oláh János -Mike Watson hármas több mint 120 látott fajt jegyzett le. Első helyezési díjuk póló, bögre és a vándordíj, ami -sajnos, kisebb balesetet szenvedett, így a következő futam előtt kisebb javításra szorul.
   Mint minden eddigi futamon, így most is a különdíjat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Monitoring Központja ajánlotta fel, melyet a legérdekesebbnek ítélt megfigyelésért adtak oda.
A futam során több érdekes és értékes faj is lejegyzésre került, így például a fakó rétihéja (Circus macrourus), sarki partfutó (Calidris canutus), kőforgató (Arenaria interpres), fenyérfutó (Calidris alba), tüzesfejű királyka (Regulus ignatus), ez utóbbi nyerte el az MME Monitoring Központ különdíját.
   A rendezvénysorozat mindhárom napján a támogatók közül, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület, a Hortobágy Természetvédelmi Egyesület és a Hortobágyi Nemzeti Park állított ki standokat, bemutatva a szervezet tevékenységét, kiadványait.

   Összességében elmondható, hogy egy igen színvonalas, országos jelentőségű rendezvény résztvevői voltak az ott megjelent természetvédők és természetbarátok.


A kis képekre kattintva, azok nagy méretben, új ablakban jelennek meg        További képek  --->


 

Vissza a lap tetejére

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -