Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Tájsebészkedés Tiszafüred térségében


Egyesületünk a Madarak és Fák napjának ünnepét 2002. május 7-én összekötötte a Tájsebészet kampány regionális zárásával, amikor ezen az idegenforgalmilag frekventált helyen rámutatott a horgász és vízi-turizmus hátrányos oldalára.
Múlt év őszén jött az ötlet a folyamatos Tisza járások során, amikor láttuk a hihetetlen szemétmennyiséget mindenfelé, hogy össze kellene szedni a horgászok és túrázók által otthagyott szemetet a csak csónakkal megközelíthető szigetekről, felhíva a figyelmet az illegális hulladéklerakás tájképromboló hatására.
Ugyanakkor arra is rá kívántunk mutatni, hogy a kialakított horgászhelyeken a növényzet irtása következtében a természetvédelmi szempontból káros jelenlétű gyalogakác jelenik meg, halmozva a problémákat, melyet a turizmus folyamatos fejlesztése okoz.
Egyesületünknek, egy a térségben két éve készített fenntarthatósági tanulmánya rámutatott: a térség folyamatos fejlesztése, idegenforgalmi kiaknázása meghaladja az ökológiai rehabilitáció lehetőségeit, ami a természetes állapot romlásához, hosszabb távon a térség turisztikai vonzerejének a csökkenéséhez vezethet.

A program három település középiskolásainak részvételével jött létre, amikor a túrkevei Ványai Ambrus Gimnázium, kisújszállási Móricz Zsigmond Gimnázium, és a tiszafüredi Kossuth Gimnázium diákjainak bevonásával kezdődött. A Tiszafüredi Szabics-kikötőből indulva kezdődött a munka amiről képeink beszámolnak…A kis képekre kattintva, azok nagy méretben, új ablakban jelennek meg

Vissza a lap tetejére

- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -