Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

A NIMFEA TERMÉSZETVÉDELMI EGYESÜLET ÁLLÁSFOGLALÁSA
A TISZA-TAVI TURIZMUS FEJLŐDÉSÉNEK KORLÁTAIRÓL,
ÉS EBBEN A MOTORCSÓNAKOK SZEREPÉRŐL

 

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület örömmel üdvözölte a hatóság által kezdeményezett kormányrendelet hatálybalépését, amely korlátozza a belsőégésű motorral hajtott kishajók és csónakok üzemeltetését a Hortobágyi Nemzeti Park Tisza-tóra eső védett területein, a holtágakban és a maradványvizeken.

Meggyőződésünk szerint a korlátozás az ott élők, és a horgászok érdekeit védi a határnélküli kormányzati turizmusfejlesztési tervektől, hiszen ezáltal a idegenforgalom növekedésének ésszerű határokat szab, így valóban fenntartható módon segíti elő az ökológiai rehabilitációját a területnek, amelyet a fokozott idegenforgalmi igénybevétel támaszt. Ezáltal a rendelet a gazdasági fejlődés mellett végre érdemben figyelembe veszi természet érdekeit is, amely helyi erőforrásként az ott élők megélhetésének elsődleges feltétele.

Meggyőződésünk és nézeteink szerint a rendelkezés a part menti települések lakóinak érdekeit védi, akik, és akiknek utódaik hosszútávon ezekre a természeti erőforrásokra kell támaszkodniuk megélhetésükben, amelyeknek a rendelet a megőrzését elősegíti.

Egy olyan természetvédelmi szempontból kiemelt fontosságú páratlan élőhelyen, mint a Közép-Tiszavidék – amely nem mellesleg a Hortobágyi Nemzeti Park védett hálózatának is részét képezi – időszerű, hogy előtérbe kerüljenek a gazdaságfejlesztési törekvések mellett a természetvédelem érdekei is, amely jelen esetben a fenntarthatóság elveit követi. Főként ez indokolta, hogy egyesületünk jelen véleményét közzétegye.

 

Tiszafüred, 2003. április 7.


Vissza a lap tetejére

- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -