Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

   

   A Nimfea Természetvédelmi Egyesület kezdeményezésére, több országos és helyi civil szervezet közreműködésével csendes demonstrációt rendeztünk 2002. december 13-án, 11 órakor, Budapesten a Kossuth téren a Miniszterelnöki Hivatal előtti részén. A megmozduláson 22 civil környezet-és természetvédő szervezet vett részt, közel 70 fővel.
   A demonstrációt azért szerveztük, hogy felhívjuk a társadalom és a kormány figyelmét arra, hogy a magyarországi környezet- és természetvédelem ügye évről évre háttérbe szorul a költségvetés tárgyalásakor. A 2003-as költségvetési törvénnyel sincs ez másképp, és amíg a természetrombolás és környezetpusztítás folyamatosan növekszik, addig a természeti erőforrások és a biodiverzitás megőrzésére fordítható források évről évre szűkülnek, az ezzel foglalkozó szakemberek lehetőségei csökkennek, adminisztratív munkájuk növekszik.
   A megmozdulást figyelemmel kísérte a média is, több televízió, rádióállomás és napilap képviseltette magát. A demonstráció részeként petíciót adtunk át a miniszterelnök úr képviselőjének, aki megígérte, hogy tolmácsolja aggodalmunkat a kormány első embere felé.

A petíció az alábbiakat tartalmazta:


Tisztelt Miniszterelnök Úr!

   Évről évre hatalmas támogatásban részesülnek mindannyiunk pénzéből a súlyosan környezetpusztító és természetkárosító tevékenységek. Ugyanakkor a környezetünk és felbecsülhetetlen természeti értékeink védelmét szolgáló tevékenységek folyamatosan jelentős forráshiánnyal küszködnek. A 2003. évi költségvetési törvényjavaslat, amelyet most tárgyal az országgyűlés, ezt a kedvezőtlen folyamatot tovább erősíti. Ez környezetünk és egészségünk rombolásán túlmenően komoly gazdasági veszteségeket is okoz, és lehetetlenné teszi, hogy megfeleljünk az Európai Unió követelményeinek.

    Ennek a helyzetnek a megváltoztatása érdekében a környezet- és természetvédő civil szervezetek követelik a költségvetési törvényjavaslat megfelelő módosítását:
- Az intenzív, vegyszeres mezőgazdaságnak szánt több mint 200 milliárd forint támogatásból 15 milliárd forintot csoportosítsanak át az agrár-környezetvédelmi programra. Ez lehetővé teszi, hogy 2004-ben 50 milliárd forint többlettámogatást kapjunk az Európai Uniótól.
- Egyik legértékesebb, pótolhatatlan vagyonunk, a termőföld elvesztegetésének (szinte korlátok nélküli lebetonozásának, leaszfaltozásának) csökkentése érdekében szabják meg annak tényleges árát (a földvédelmi járulék jelentős emelésével és kiterjesztésével).
- A hadi célokra előirányzott összegek egy részét természetvédelmi feladatokra csoportosítsák át.
- A kamionok 250 milliárd forint adókedvezménye és egyéb támogatása helyett a vasúti áruszállítás fejlesztését támogassák.
- A Forma-1 Magyar Nagydíjnak ne adják meg a tervezett 3 milliárd forint közvetlen és hasonló nagyságú közvetett támogatást, és az így felszabaduló forrásokat a fiatalok környezet- és egészségvédelmi oktatására, nevelésére fordítsák.
- A használt autók tömeges behozatalának ösztönzése helyett a vasúti személyszállítás forrásait növeljék.
- A gyorsforgalmi úthálózat bővítése helyett a meglévő utak fenntartására, karbantartására fordítsák a rendelkezésre álló összegeket.
- A magyarországi autógyárak 100 milliárd forintos adó- és vámkedvezménye helyett a tömegközlekedés támogatását emeljék.
- Az üzemanyag-csempészet újabb és újabb adó- és vámkedvezményekkel történő ösztönzése helyett az ökoturizmust segítsék elő.
- A meg nem újuló és túlnyomó részben importból származó energiaforrásokat felhasználó energiaszektor helyett az energiahatékonyságot javító beruházásokat támogassák.
- A hulladékok ártalmatlanítási költségeinek a lakosságra történő terhelése helyett a hulladékképződést csökkentsék jogi és közgazdasági eszközökkel.


Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Kérjük, hogy teljesítse környezet- és természetvédelmi kötelezettségvállalásait (ld. http://www.ktm.hu/min/miniszterium/vallal.htm), és ily módon is járuljon hozzá a környezetünk és egészségi állapotunk javulásához, gazdaságunk korszerűsítéséhez, a társadalmi feszültségek csökkentéséhez.


Budapest, 2002. december 13.

Petíciónkhoz csatlakozott szervezetek:


- Alba Kör, Budapest
- Életfa Környezetvédő Szövetség, Eger
- E-Misszió Környezet-, és Természetvédelmi Egyesület, Nyíregyháza
- GATE Zöld Klub, Gödöllő
- Göncöl Alapítvány, Vác
- Hajdúböszörményi Ifjúsági Természetvédő Kör, Hajdúböszörmény
- Hajdúsági Civil Központ és Adattár Alapítvány, Hajdúböszörmény
- HANEM SZÉP, Budaest
- Herman Ottó Természetvédő Kör, Túrkeve
- Hulladék Munkaszövetség, Budapest
- Kerekerdő Alapítvány, Szombathely
- Kiss Ferenc Csongrád Megyei Természetvédelmi Egyesület, Szeged
- Levegő Munkacsoport, Budapest
- Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Budapest
- Magyar Természetvédők Szövetsége, Budapest
- Nimfea Természetvédelmi Egyesület, Szarvas
- Sárrét Természetvédelmi Szervezet, Dévaványa
- Tisza Klub, Szolnok
- Védegylet, Budapest
- Vegan Baráti Kör, Budapest
- WWF Magyarország Alapítvány, Budapest
- Zöld Fiatalok, Budapest

Képek a demonstrációrólA kis képekre kattintva, azok nagy méretben, új ablakban jelennek meg

Vissza a lap tetejére

- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -