Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Magyar vagyok, és csak egy turista…

   2003. augusztus 22-én Fónagy Éva a Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársa, Ereifej Laurice, a WWF Magyarország vizes élőhelyek programvezetője, és Toldi Miklós, a Dráva Szövetség elnöke nekivágott, hogy közelebbről megnézze a Dráva horvátátországi oldalán zajló kavicsbányászatot. Mint rutinos természetvédők fényképezőgépekkel felszerelve indultak útnak a folyó 227-230 fkm közötti szakaszán zajló tevékenység dokumentálásának. GPS nélkül is könnyen odataláltak a helyszínre, nem volt más dolgunk, mint a kavicsszállító teherautók után menni. Mint később kiderült, a horvát kavicsbányászok vendégszeretete nem ismer határokat.
   Azon túl, hogy "megmutatták" az odavezető utat, gondoskodtak arról is, hogy biztosan elhagyják a területet. A kíséret sem volt piskóta: szorosan az autójuk után, villogó lámpákkal, dudálva teherautó követe őket. A békés magyar természetvédők csupán a Drávát fotózták, a Drávát és az épp munkálkodó markológépet, ahogy az merít, emel, majd borít. Ám zavartak. Jön a fejre koppintás: itt nem szabad fotózni! Majd szóba kerül a "milicija", bilincs, holmi fényképezőgépeknek a folyóba vetése. Próbálták ugyan menteni a menthetőt és megmagyarázni, hogy magyarok és turisták, majd a futás a teherautó elől az autóba. A magyar természetvédő szerencséjére jó kondiban van, bevágódik a "menekülőre" leállított gépjárműbe, és technikásan elhúz az őt leszorítani kívánó teherautós elől. Még élnek, de azért egy kicsit elgondolkodtak. Kik ezek, és mi jogon?
Hogy kik, azt most hagyjuk, ám problémák vannak a jogosultsággal, a kavicsbányászat jogosultságával is.

Létezik ugyanis egy 1994-es Magyar-Horvát Vízgazdálkodási Egyezmény, és egy Magyar-Horvát Határvízi Bizottság. Mivel a Dráva határfolyónk, ezért az ilyen jellegű tevékenységet be kell jelenteni, méghozzá ennél a bizottságnál. Ez azonban eddig még nem történt meg!


Akkor kinek is jár a "milicija"!?


A kis képekre kattintva, azok nagy méretben, új ablakban jelennek meg

 


 

Vissza a lap tetejére

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -