Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra


Újabb és újabb vadászati rémtettek

   Az elmúlt héten újra több garázda szélhámosság kiderült az maguk által "alternatív természetvédelemnek" nevezett vadászat hazátájáról. A hazai vadászati kultúra mélypontja is újból bizonyodni látszik, míg az olaszok vadászati disznóságiról is új képeket kapunk.
Vajon amikor a határok eltörlődnek, akkor hogyan fognak ezek a disznóságok kiderülni ?


   Olasz madárcsempészek Nagylaknál

    Védett madarak tetemét próbálta a nagylaki határon becsempészni az országba két olasz állampolgár. Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy
kedd délután a nagylaki határátkelő zöldfolyosóján jelentkezett belépésre a két olasz állampolgárságú férfi. A vámosok a személygépkocsi tételes átvizsgálásakor fedezték fel a csomagtartóban a nyolc madártetemet rejtő reklámszatyrot.
   Sipos Jenő elmondta, hogy a helyszínre hívott szakember megállapította: a madarak védett fajokhoz tartoztak, értékük több százezer forintra tehető. A szatyorban lévő 6 sárszalonka, 1 bíbic és 1 piros lábú cankó tetemét a vámosok lefoglalták, az olasz állampolgárok ellen pedig eljárást kezdeményeztek.

Forrás: Népszabadság online - www.nol.hu


   Rejtélyes állati tetemek Kiskunfélegyháza környékén

    Csaknem húsz védett madár – egerészölyv, fülesbagoly, barna réti
héja – tetemére bukkantak tegnap kora reggel a kiskunfélegyházi
Petőfi Vadásztársaság vadetetői mellett. A természetőrök szerint a
szárnyasokat megmérgezték, ezért természetkárosítás miatt
feljelentést tettek a rendőrségen. Az első vizsgálatok szerint az
állatokkal gyorsan ölő méreg – nagy valószínűséggel strichnin –
végzett. Mellettük feltört, pecséttel ellátott tojásokat találtak, valamint
egy őz tetemét.
   Kardos Mária, a Kiskunsági Nemzeti Park jogásza tudósítónknak elmondta: a feltehetőleg szakember által preparált tojások és az őztetem mérget tartalmaz, de annak hatóanyaga nem azonos az általuk engedélyezettel, ugyanis az nem gyorsan öl, és csak a varjúfélékre van káros hatással. Hozzátette: ez utóbbi használatára adtak is engedélyt a helyi vadásztársaságnak, de kihelyezéséről még nem kaptak értesítést.
   Ferenczi László, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a rendőrség jelenleg a szakértői véleményekre vár annak megállapítására, hogy milyen összefüggés van az elhullott madarak és a preparált tojások, valamint az őztetem között.

Forrás: Népszabadság online - www.nol.hu


Ki mérgezte meg a madarakat?

   Természetkárosítás bűncselekmény alapos gyanújával indult eljárás egyelőre ismeretlen tettes ellen, ugyanis a kiskunfélegyházi Petőfi Vadásztársaság területén feltehetően mérgezett tojásokat helyeztek ki, amitől mintegy húsz védett madár is elpusztult.
   A mérgezett tojásokat és a madártetemeket a vadásztársaság területén, elhagyott tanyák környezetében lévő fás-ligetes, nádas területeken, a madarak fészkelőhelyei közelében találták meg a természetvédelmi őrök, lakossági bejelentés alapján – tájékoztatta a lapunkat az Objektív Hírügynökség. A környéken lakók azt állítják: látták, hogy vadászok helyezték ki a tojásokat, ám amikor azt szóvá tették, durván megfenyegették őket, ezért egyikük sem vállalta nyilvánosan a véleményét. A Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őrei az egyik néhány száz négyzetméteres területen több kihelyezett mérgezett tojást és 10 egerészölyv, három barna réti héja és egy fülesbagoly tetemét találták meg. A réti héják a feltört tojás mellett hevertek, amelyben még meg sem száradt a maradék. A tojásba fecskendezett anyag tehát annyira gyorsan ölő, agresszív méreg lehetett, amely percek alatt végzett az állatokkal. A tünetek alapján a szakemberek a Strichnin szerre gyanakodnak, amelynek használatát már több mint húsz éve betiltották, mivel az emberi szervezetre is fokozottan veszélyes. Egy másik területen öt egerészölyv és egy fülesbagoly teteme mellett találtak még a természetőrök birka- és őz maradványokat is, amelyek feltehetően méreggel befecskendezve csalétekként voltak kihelyezve. Mérgezett tojások kihelyezésére dúvadirtás céljából egyébként a vadásztársaságok kérhetnek engedélyt, mint ahogyan a területen illetékes Petőfi Vadásztársaság kért is, az alkalmazást azonban szigorú szabályokhoz kötik – mondta el Kardos Mária, a KNP jogásza. Először is, csakis a nemzeti parknál előre bejelentett időpontban és előre meghatározott helyeken – például folyóvizektől és fészkelőhelyektől távol eső területeken – lehet kihelyezni, de kizárólag csak az F2 fantázianevű mérgezett tojást, amelybe egyedül csak a szelektíven ható, csakis a varjúfélékre és szarkákra veszélyes, speciális méreganyagot lehet injektálni. Az említett vadásztársaság az elmúlt időszakban nem jelentett be tojáskihelyezést a szakhatóságnál.
    Besze László, a Petőfi Vadásztársaság elnöke az Objektív Hírügynökség megkeresésére egynapi haladékot kért, hogy válaszoljon arra a kérdés-re, hogy a vadásztársaság helyezett-e ki mostanában mérgezett tojásokat, ha igen, akkor milyen szerrel fecskendezték be azokat, illetve hogy a vadászaik észlelték-e a védett ragadozó madarak elhullását. A természetvédelmi őrök a madárpusztítás láttán értesítették a rendőrséget és az állategészségügyi szakhatóságot is. A rendőrség a helyszínen nyomokat rögzített, az egészségügyi szakemberek pedig mintát vettek a tojásokból, az elpusztult madártetemekből és a feltehetően csalinak kihelyezett méreggel befecskendezett állatokból annak megállapítására, hogy milyen szert alkalmaztak a pusztításra.
    A Kiskunsági Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálata egyelőre ismeretlen tettes ellen tett feljelentést természetkárosítás bűncselekmény miatt, ám ha a szerről bebizonyosodik, hogy veszélyes méreg, akkor közveszély okozás gyanúja is fennáll. Az elpusztult állatok eszmei értéke több százezer forintra rúg, a természet egyensúlyában okozott kár pedig felmérhetetlen. A nyomozás fogja majd kideríteni, hogy a tojásokat ki injektálta be a veszélyes méreggel és ki helyezte ki a mérgezett csalétkeket, amelyek a védett madarak tömeges pusztulását okozhatták. Mindenesetre a természetvédelmi őrök szerint a tojáskihelyezést nem laikus módon végezték, hanem szakmai hozzáértéssel, nagyon is irányított módon és hosszabb ideje rendszeresen, mivel oszlásnak indult és egészen friss tetemeket is találtak. 2001 májusában egyébként ugyancsak a Petőfi Vadásztársaság területén, a mostani helytől néhány kilométernyire lőttek ki sörétes vadászpuskával egy fokozottan védett kerecsensólyom fészket, amelyben négy fióka pusztult el. Eszmei értékük egyedenként 1 millió forint volt. A tettes mostanáig nem került elő.


Forrás:Petőfi Népe - www.petofinepe.hu

Vissza a lap tetejére

- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -