Csendes demonstráció a Dráván

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület "Mit veszthetünk" programja keretén belül harcol a Dráva és élővilágának megóvásáért. A júliusban kezdődött program fő célja ugyan a Novo Virjenél tervezett vízerőmű felépülésének megakadályozása, azonban a Drávát nem csak a vízerőmű megépülése fenyegeti, potenciális veszélyforrást jelent a közvetlenül a folyómederből történő kavicskotrás is. Erre a tevékenységre hívta fel a figyelmet a 2003. augusztus29 -én, Zákányban tartott demonstráció, melyet a Nimfea Természetvédelmi Egyesület a WWF Magyarországgal és a Dráva Szövetséggel karöltve szervezett.


A megmozdulás a zákányi Polgármesteri Hivatal előtt kezdődött, a szervezők ide várták a Drávát szerető helyi lakosokat, az önkénteseket és a média képviselőit. A gyülekező után a résztvevők a Látó - hegyre mentek, ahol az előadásokat a Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársa Fónagy Éva kezdte, majd a WWF Magyarországtól Ereifej Laurice, a Dráva Szövetségtől pedig Toldi Miklós prezentációi hangzottak el. Az előadások során szó esett a Dráva érintetlen élővilágáról, a természeti szépségeiről, mindazokról, ami miatt kötelességünk a Drávát a jelenlegi állapotában megőrizni. Az előadók feltárták a Drávát érintő problémákat és veszélyeztető tényező ket is.
Az előadások és a sajtótájékoztató után a meghívottak a Dráva partra indultak, ahol a szemközti horvát oldalon a Dravska Liga aktivistáival egyszerre 1-1 béketutajt úsztattak le a Dráván, és jelképesen kavicsot dobtak a vízbe, így adva vissza a folyónak azt, amit elvettek tőle.

A kis képekre kattintva, azok nagy méretben, külön ablakban jelennek meg