III. Nemzetközi Dráva Nap

2003. szeptember 26- án harmadjára került megrendezésre a Nemzetközi Dráva Nap, melyen a Nimfea Természetvédelmi Egyesület is részt vett. Az eseménynek a horvátországi Koprivnica város adott otthont, a vendéglátó pedig az ugyancsak horvát Dravska Liga volt.
A találkozón a horvát kormány és vízügy képviselői mellett megjelentek szlovén, osztrák és nem utolsó sorban magyar NGO- k is. Hazánkat a Dráva Szövetség és a Nimfea Természetvédelmi Egyesület képviselte, mely utóbbi szervezet itt mutatta be először új, a Dráva természeti értékeit prezentáló Élő folyónk a Dráva című kiadványát.
A nemzetközi konferencia a megjelentek tevékenységének bemutatásával, a Dráva jelenlegi állapotának felvázolásával, valamint a Dráva jövőjének megvitatásával kezdődött. A nézetbeli különbségek élesen kirajzolódtak a természetvédelmi szervezetek, valamint a horvát vízügy képviselői között. Míg az utóbbi felszólalók az újabb vízerőművek létesítésében látják a megoldást a Dráva környékén jelentkező talajvízcsökkenésre, addig a másik tábor elutasítja az erőművek okozta további tájrombolást.
Az egész napos rendezvény sokrétűségét támasztja alá, hogy a tanulságos szakmai program mellett a horvát művészeti életbe is bepillantást nyertek a részt vevők a Galeria Stara ©kola Gola, valamint a jeąkovoi művésztelep megtekintésével. Ugyancsak nagy hatással volt a konferencián megjelentekre a horvát gyerekek szabadtéri játéka, mellyel a Dráva életét jelenítették meg a Zrinski téren.
Jó alkalom volt ez a találkozó a vélemények kinyilatkoztatására, ám az álláspontok közelebb hozásához több időre lesz szükség. Az események azonban tovább folytatódnak, és talán a 2003. október 17.- én Barcson tartandó közmeghallgatáson még egy lépéssel közelebb kerülnek majd a nézetek.

A kis képekre kattintva, azok nagy méretben, külön ablakban jelennek meg