Lakossági közmeghallgatás Barcson - civil ellenállás a tervezett erőművel szemben

Számos civil szervezet, többek között a Nimfea Természetvédelmi Egyesület, a Dráva Szövetség, a WWF, a Védegylet, vettek részt a 2003. október 17- én, Barcson tartott lakossági közmeghallgatáson, melynek célja a Novo Virjénél tervezett vízerőmű megépítésével kapcsolatban felmerülő kérdések megvitatása a horvát féllel.

A fórum elején a horvát fél bemutatta a vízerőmű felépítését, valamint felsorolta az okokat, melyek szerintük fontossá teszik az erőmű felépítését. Ezután válaszoltak a horvát delegáltak a feltett kérdésekre. Bár a kérdések megfontoltak, és szakmailag alaposak voltak, azonban az adott válaszok gyakran elbagatellizáltak és ellentmondásosak voltak. Ez egyrészt a tolmácsolásból is adódott: a tolmácsok szakszövegben való járatlanságát alig lehetett túrhetőnek nevezni. Így fordulhatott elő, hogy gyakoriak voltak a melléfordítások és a félreértések is.

A beszélgetés során a beruházók elismerték, hogy nem megfelelőek a vizsgálati módszereik, hiányosak a hatásvizsgálatok, és szinte teljesen kihagyták a vizsgálatokból a folyó alsó szakaszaira vonatkozó hatásvizsgálat készítését. Elismerték azt is, hogy a megépülő erőmű nem fogja megoldani azokat a problémákat, amelyek miatt fel akarják építeni, holott a fórum elején ezt állították a résztvevőknek.
Elmondták, hogy tisztában vannak azzal, hogy a problémákat a már megépült, és működő vízierőművek okozzák, de szerintük mégis az a megoldás, ha még több erőművet építsenek fel a Drávára, és ezzel tovább tolják a problémák tényleges megoldását.

A fórum szünetében a fent említett négy civil szervezet szakértői egy rövid sajtótájékoztató keretén belül kifejtették az erőmű megépítésével kapcsolatos aggodalmaikat, összefoglalták ellenérveiket és utaltak a horvát fél által közölt problémák megoldásainak egyéb lehetőségeire is.

A közmeghallgatás jegyzőkönyve itt olvasható.

A kis képekre kattintva, azok nagy méretben, külön ablakban jelennek meg