Fõoldal, aktuális hírek Egyesületünk bemutatásaTagszervezeteink bemutatásaProgramjaink ismertetéseEgyesületünk kiadványaiTámogatóinkPartnereink linkjei


Mi az a CIPP?

A CIPP Hálózat a Magyar Soros Alapítvány kezdeményezésére jött létre 2002-ben. A program célja: civil szervezetek számára olyan, személyes és online szolgáltatási csomagokat kidolgozni és működtetni, melyek megkönnyítik az uniós ismeretek és pályázati információk elérését, illetve tágabb értelemben segítséget nyújtanak a pályázatíráshoz, pályázati partnerek kereséséhez ill. partnerségi programok kidolgozásához. Az EU csatlakozási folyamat miatt növekvő fontosságúak ezek az ismeretek. A magyarországi támogatási rendszerek követik az EU-ban honos alapelveket és gyakorlatot, fel kell készülnünk arra az időszakra, amikor Magyarország számára is teljes vertikumában megnyílnak az Unió Strukturális Alapjai. A jelenleg rendelkezésre állónál nagyságrendekkel nagyobb támogatási összegek válnak elérhetővé a magyar intézmények és civil szervezetek számára - de csak akkor, ha szakmailag, módszertanilag magas színvonalon előkészített, megvalósítható és fenntartható projekteket, pályázatokat nyújtanak be a jelentkezők.
A Soros Alapítvány kétfordulós pályázatán nyertes 8 civil szervezet, valamint egy, a koordinatív funkciókat ellátó szervezet közösen alakította ki a CIPP néven működő hálózatot. A programban együttműködő partnerek sokéves szakmai tapasztalattal rendelkeznek, munkatársaik az adott területen elismert szakemberek.

Mit nyújt a CIPP?

CIPP = Civil Információ, Pályázat, Partnerkeresés (http://www.cipp.hu/) A Hálózat motorja egy adatbázis alapú webes felület, ahol tematikus és területi bontásban találhatók az Európai Unióra vonatkozó alapvető információk. A honlap naprakész pályázati keresővel, és partner-adatbázisssal is rendelkezik. Az eligazodást ágazati és kulcsszavas keresőrendszer segíti. A havi rendszerességű Hírlevélből a legfrissebb információkról tájékozódhatnak a regisztrált felhasználók. A Fórum rovatban szakmai kérdések megvitatására, és online konferenciák megrendezésére van lehetőség. A honlap nyitólapján folyamatosan frissülő hírrovat tájékoztat az aktuális eseményekről. A honlap legfontosabb tartalmi kategóriái:

  • Civil információk - civil szervezetekkel kapcsolatos alapinformációk
  • EU információk - az EU-t, valamint hazánk és az EU kapcsolatát érintő legfontosabb adatok, hírek
  • Ágazatok - a civil szervezeteket érintő ágazati információk
  • Pályázatok - pályázati adatbázis keresővel, és módszertani anyagok
  • Partnerek - partnerkereső adatbázis, és módszertani anyagok
  • Területek - regionális bontásban közölt helyi információk

A honlapot működtető 9 szervezet folyamatosan tölti fel az információkat és rendszeres időközönként ellenőrzi az adatbázisban lévő adatok aktualitását. Az egyes szervezetek a partnerség elvének szem előtt tartásával, szakterületüknek megfelelően osztották fel egymás között a témákat/területeket; ezáltal biztosítva a legmegfelelőbb ágazati lefedettséget, illetve a számonkérhetőséget. A CIPP Hálózat a http://www.cipp.hu/ címen elérhető honlap mellett helyi szolgáltató irodákat is működtet. A hálózat regionális "láncszemeit" képező irodák háttérintézményként segítik a területükön működő civil szervezeteket az információhoz jutásban és a kapcsolatépítésben. A tájékoztató munka mellett képzések, rendezvények szervezésével is támogatják az európai uniós információk beáramlását a hazai civil életbe.


Kik a CIPP tagjai?

 

Bővebb információ a CIPP honlapján érhető el.

- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -