Bevezető 

    Egyesületünk, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület hat éve foglalkozik aktívan turizmussal, illetve annak környezeti ártalmaival.
Hat eszendő alatt számos negatív példát láttunk arra, hogy miként lehet a turizmus a helyiek ellensége, a természeti értékeket pusztító negatív jelenség társadalmunkban.
    Éppen ezért, amikor a Herman Ottó Természetvédő Körrel elkezdtük
kidolgozni a Túrkevei Tájrehabilitációs Térségfejlesztési Programot (egy helyi komplex, fenntartható helyi közösség létrehozását célzó fejlesztési tervet) , akkor kiemelt célkitűzésünkké tettük, hogy helyi szinten minden erőnkkel a bölcs turizmusfejlesztést szolgáljuk, és helyes, példaértékű, fenntartható idegenforgalmat valósítsunk meg.
    Ennek a törekvésnek kapcsán fő szempont volt az, hogy minél inkább a helyi erőforrásokat használó, minél inkább természetkímélő, minél inkább a természet, a táj ökológiai rehabilitációs képességét nem veszélyeztető idegenforgalmat építsünk, minél inkább a helyi lakosok bevonásával.
    Így amikor a Fekete István Oktatóközpont szolgáltatási terveit kidolgoztuk, eleve nagy hangsúlyt kívántunk fektetni a helyi vállalkozókkal
való partnerségre. Azt szerettük volna, hogy ne versenytársai, hanem természetes együttműködő partnerei legyünk egymásnak itt helyben.
    Arra kérjük tehát Önöket, hogy amikor a kezükben tartott kiadványban bemutatott lehetőségektől kedvet kapva Túrkevére látogatnak, barátkozzanak meg a tájunkkal, az itt élő emberekkel. Igyekezzenek a helyi tulajdonú boltokban vásárolni, igyekezzenek minél inkább helyi ételeket fogyasztani, a helyi szokásokat tiszteletben tartva alkalmazkodni a tájunkhoz, amelynek természeti értékei nem csupán a Natura 2000 európai uniós védettségét, hanem a Körös Maros-Nemzeti Park oltalmát is élvezik.
Páratlan természeti értékekkel várjuk hát Önöket itt Túrkevén, a Nagykunság és a Nagy-Sárrét peremén, a Kiskunság és a Hortobágy
szorításában. Látogassanak el hozzánk!

Sallai R. Benedek