Vissza a fõoldalra Egyesületünk bemutatásaTagszervezeteink bemutatásaPartnereink linkjeiEgyesületünk kiadványaiTámogatóinkElérhetõségeinkVissza a programjainkhoz

Fehérgólya védelem

    A fehér gólya (Ciconia ciconia) térségünk jellegzetes fokozottan védett fészkelő madara, de élőhelyei sajnos továbbra is csökkennek, degradálódnak. Az egykoron a táplálkozóterületei melletti erdőkben, facsoportokban fészkelő fehér gólya a tanyák kéményének, istállótetőinek jellegzetes fészkelője lett, majd a települési elektromos hálózat kiépülése után a villanyoszlopok váltak legfontosabb fészkelőhelyeivé. A gólyák fő táplálékát rovarok, elsősorban sáskák alkotják, de nagyon sok kétéltűt, hüllőt, rágcsálót, sőt madárfiókát is fogyasztanak, vizes élőhelyeken pedig nem vetik meg a halat sem. A vizes- és füves élőhelyek állapotának leromlása, autóutakkal, autópályákkal történő felszabdalása, és egyéb módon történő tönkretétele miatt folyamatosan csökken a gólyák táplálkozóterülete.
   A Nimfea Természetvédelmi Egyesület célja, hogy működési területén a gazdálkodókkal együttműködve elősegítse a gólyák táplálkozóterületeinek fenntartását. Az áramszolgáltatónál a Nimfea TE kezdeményezte a belterületi középfeszültésgű oszlopok átalakítását és leszigetelését, hogy a legalább a fészkek környékén csökkenjen az áramütés miatti sérülés és elhullás. Ezen túl Jász-Nagykun-Szolnok megye területén rendszeresen ellátjuk a sérülést szenvedett gólyákat, melyeket repatriáló telepünkön gondozunk. Súlyos sérülést szenvedett és műtéti beavatkozásra szoruló gólyákat a Budapesti Állatkertbe, vagy a Hortobágyi Madárkórházba szállítjuk. Rendszeresen megoldjuk a gólyaszülők sérülése, elhullása esetén a fiókák mentését, felnevelését. Lakossági bejelentések alapján és saját adatgyűjtéseink nyomán az áramszolgáltató felé jelezzük az újonnan épült gólyafészkek alá szükséges tartókosarak igényét.

 

Vissza a főoldalra - Vissza a "Programjaink"-hoz - Vissza a lap tetejére

- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -