Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Tanácsadás a szolnoki I. Klímashow-n

 A Nimfea Természetvédelmi Egyesület április 3-án tanácsadói napot tartott a Szolnokon megrendezésre kerülő Klímashow-n. A program keretén belül lakossági tanácsadással, szakmai anyagokkal és ingyenes ökolábnyom számítással, a fiatalokat kiállítással és fa játékokkal várták.

 A nap során mintegy 50 óvodás és 30 felnőtt látogatta meg a standot, kiadványokkal, szakmai anyagokkal és kiadós beszélgetésekkel ellátva, amely során több mint egy tucat fő elkészítette a saját ökolábnyomát is. A nap átlagos ökolábnyoma a kérdezettek körében 307 pont, azaz 2,5-3 ha közötti lett, személyenként. A Magyarországi átlag 3,7 ha/fő, azonban az ideális érték 2,2 ha/fő lenne.

 A rendezvényen megjelenő média képviselői is elkészítették az ökolábnyomukat, amely az átlag alatti lett. A híradásokban a tudatos életvitelre, a fogyasztás csökkentésére és az energiával történő spórolásra hívta fel a figyelmet a Nimfea Egyesület tanácsadója.

 A kiállítás részét képezte a környezetbarát termékeket bemutató polc, valamint szóróanyagok melyet a KÖTHÁLÓ (Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata) bocsátott a rendelkezésre, ezen felül a fajátékok és klímavédelemmel kapcsolatos kiállítási anyagok, melyekért a Magyar Természetvédők Szövetségének jár a köszönet.

 A környezetbarát polc legnagyobb érdeklődésre szert tevő anyaga a mosódió valamint a víztakarékossági csomag volt. A mosódió bőrbarát növényi mosószer, mindenféle vegyszer nélkül. Gazdaságos, mivel 1 kg mosódió egy család kb. egy éves szükségletét fedezi (heti 2-3 mosást feltételezve). Kímélő, így a mosódióval hosszabb ideig élénkek a színek, mint a hagyományos mosószerekkel. Környezetbarát, mivel biológiailag lebomló, 100 %-ban természetes anyag. Hazai felhasználása esetén azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy a termék Indiából jut el hozzánk, s a nagy szállítási távolság jelentős környezetterheléssel jár.

 Ha a környezetbarát mosás mellé még használjuk a vízelzáró és takarékos csomagot a csapokra,  akár 50 % vizet és energiát is megtakaríthatunk a lakásban.

További környezetbarát ötletek és takarékossági módszerek: www.kothalo.hu

Az utcai tanácsadó nap a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának (KÖTHÁLÓ) másfél évig futó EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott projektje révén valósul meg. Az NCTA koordinálását az Ökotárs Alapítvány és partnerei végzik.


Székely Zsuzsa – Tanácsadó
Nimfea Természetvédelmi Egyesület
Túrkeve, Erdőszél u. 1.
zsuzsa'kukac'nimfea.hu

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -