Vissza a fõoldalra Egyesületünk bemutatásaTagszervezeteink bemutatásaPartnereink linkjeiEgyesületünk kiadványaiTámogatóinkElérhetõségeinkVissza a programjainkhoz

A program múltja

1998 nyár elején kezdtük el a programot, az első támogatások számlánkra érkezését követően. Első lépésben felmértük, hogy hol lehetne ideális műhelyt kialakítani. Ennek megtalálását követően a műhelybe szereztünk néhány bútort, és megvettük a szükséges eszközöket és gépeket, melyek kellenek a műhely kialakításához. A szerszámok beszerzését a hatékonyság növelése és a költségek csökkentése érdekében – elveinket feladva – a lehető legolcsóbb helyeken szereztük be. Ezek megléte után kerestük meg a honi kollektor-gurut, Bimbó Józsefet, hogy segítségünkre legyen a munkaasztalok elkészítésében.

Az első szerelés munkálatai

Mikor már gyakorlatilag minden sínen volt, akkor személyes megkeresésekkel próbáltunk rávenni természetes és jogi személyeket, hogy készítsenek el nálunk kollektorokat. Ha nem is érkezett sok megrendelés, ezek a beszélgetések mindenképpen hasznosak voltak, hiszen többen érdeklődésüket fejezték ki a programmal kapcsolatban.

A napkollektor összeszerelő műhely létrehozását megelőzte néhány már működő műhely megtekintése, tapasztalatok gyűjtése az összeszerelő műhelyek üzemeltetéséről, buktatóiról, optimális anyag és szerszám beszerzési árakról, helyekről. A sorozatos megbeszélések és adatok gyűjtése után nyilvánvalóvá vált, hogy a műhely két fontos, nélkülözhetetlen kellékét saját erőből nem tudjuk legyártani. A két kellék a speciális hajlító- és a forrasztó asztal. A két asztal elkészítésében közrejátszott az is, hogy ezeknek az asztaloknak a szabadalma védett, így mi nem készíthetjük el.

 

A mobil kollektor munkálatai

A kész rendszer utánfutónkon

A meglévő tapasztalatok figyelembevételével a kézi, illetve gépi szerszámokat megvásároltuk, és átalakítottunk, berendeztünk egy lerobbant állapotban lévő garázst műhelynek. Bimbó József úr a műhelyt megtekintette, és megfelelőnek találta mind méretét, mind felszereltségét tekintve. A műhely falaira minden munkafázishoz készítettünk tablókat a gyorsabb, hatékonyabb munkavégzés elérése érdekében.

Mindezt összegezve egyesületünk úgy látja, hogy ez a program a térségben, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megye határán életképes, hiánypótló megoldást jelent sok problémára. A program keretében városi szintű támogatást is szeretnénk elnyerni a közeljövőben, ami egyrészt anyagi oldalról is előnyös, másrészt a testület szemléletformálásában is jelentős szerepet vállalhat fel.

1999-es tevékenység

Az 1999-es évet sajnos úgy kezdtük, hogy nem láttuk biztosítva programunk fennmaradását, hiszen az Ökotárs Alapítvány csak a műhely részbeni kialakítását támogatta, a KKA „h” keret jólehet hároméves ütemezésű volt, de nagyobb lépést ez a támogatás nem engedett meg a programban.

Programunknak lendületet és fejlődést a REC támogatása adott, az ő támogatásukkal a gyakorlati kollektor építési programot ki tudtuk egészíteni egy szemléletformáló résszel, hiszen támogatásukkal több demonstrációra is volt lehetőségünk.

Konkrétan tehát a támogatás segítségével – egy már meglévő terv, és anyag kalkulációval – el tudtunk készíteni egy napkollektoros mobil rendszert, mely nemcsak demonstrációs célokat szolgál, hanem gyakorlatban is megállja a helyét. A tervezéskor és a megépítéskor is törekedtünk arra, hogy ne csak igényesen kivitelezett rendszer legyen, hanem működése is megfeleljen egy hasonló rendszer hatékonyságának. A rendszer elkészítéséhez a meglévő anyagkalkuláció felhasználásával anyagbeszerzés következett, és a rendszer „agyának”, a kollektor vezérlőnek a megrendelése. Sajnos a vezérlő rendszert eredeti terveinkkel ellentétben nem sikerült úgy megoldani, hogy egy napelem lássa el elektromos árammal, mivel ez jelentős többletköltséget jelentett volna. Így az elkészült rendszernek szépséghibája az, hogy a működéséhez szükség van hálózati 220 V-ra, mivel a kerintető szivattyút és a vezérlőt is erről kell működtetni.

Az anyagbeszerzést követően Gönczi Károly barátommal fogtunk hozzá a rendszer, illetve – az Ökotárs támogatásából vásárolt – utánfutóra egy tartószerkezet elkészítéséhez. A tartószerkezetet úgy készítettük el, hogy az egész rendszer, tehát a bojler és a kollektor is elférjen az utánfutón. Ezt úgy értük el, hogy a kollektort és a bojlert is olyan formában építettük fel, hogy bele lehessen hajtani az utánfutó rakterébe. A rendszer felépítéséhez fogtunk hozzá, de be kellett látnunk, hogy a készített terv nem teljes, munka közben azt folyamatosan módosítani kellett, mivel sok tényezőt a tervezésnél nem vettünk figyelembe. Végül közel egyhetes munkával sikerült elkészítenünk a rendszert kisebb hiányosságokkal. Hiányzott még egy flexibilis cső, egy-két csatlakozó, és egyéb apróságok. A rendszer egyik legfontosabb eleme, a solar-bojler elkészítése is okozott némi nehézséget. Ugyanis azért nem akartunk megvenni egy vadonatúj villanybojlert, hogy szétszedjük, és átalakítsuk, hanem inkább kerestünk egy használtat, és azt alakítottuk át.

 

Energiahatékonysági előadás, és napkollektor bemutató

A rendszer üzemkészen állt arra, hogy kipróbáljuk, csak az időjárásra kellett várnunk, hogy megfelelő legyen. Kipróbáláskor sajnos újabb problémák jöttek elő, melyek némi időveszteséget okozva hátráltatták munkánkat. A probléma az egyik forrasztott „könyöknél” volt. Szivárgott. A forrasztást feloldottuk és újra forrasztottuk.

E közben a program másik részében elkészítettünk egy 2000. évi kártyanaptárt és egy kiadványt, melynek címe „Környezetbarát ingyen-energia”. A naptárat és a kiadványt demonstrációinkon, rendezvényeinken osztogattuk az érdeklődőknek.

A program sikerességét segítőleg azt hittük, hogy a GM pályázati kiírása lendületet fog adni programunknak, hiszen a minisztérium 200 eFt-ig támogatást biztosított energiahatékony beruházásokra. Sajnos a pályázat jellege sok mindenkit elrémisztett még a próbálkozástól is. Ugyanis a pályázatban
70 %-os önerőt kellett felmutatni, ami első hallásra soknak tűnhet, de átgondolva összehozható, be lehet számítani a meglévő rendszert, a saját munkaerőt, stb.

Még mindig hiányzik néhány szerszám

 

 

 

Résztvettünk rendezvényeken, ahol demonstráltuk programunkat, és bemutattuk mobil rendszerünket, népszerűsítve ezzel a megújuló energiaforrásokat és ezen belül bővebben a napkollektoros rendszereket. Meghívást kaptunk még Békéscsabára a Fókuszban az élővilág c. rendezvényre, ahol egésznapos programként biztosítani tudtuk előadásainkat a témában. Bemutatóinkat, demonstrációinkat gyakorlatilag folyamatosan a szezon kezdete óta végeztük, kisebb megszakításokkal. Demonstrációinkon nemcsak a rendszert, a kollektort, illetve működését mutattuk be, hanem előadásainkkal környezetvédelmi kérdésekre, problémákra is felhívtuk a figyelmet, mellyel érzésünk szerint tudatformáló tevékenységet oly módon folytattunk, hogy nemcsak a problémát vetettük fel, hanem választ, illetve megoldási lehetőséget is bemutattunk, ezzel is alátámasztva mondanivalónkat.

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -