Vissza a fõoldalra Egyesületünk bemutatásaTagszervezeteink bemutatásaPartnereink linkjeiEgyesületünk kiadványaiTámogatóinkElérhetõségeinkVissza a programjainkhoz


A Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT)

Hazánknak ez év végéig el kellett készítenie a Nemzeti Fejlesztési Tervet (NFT) amely segítséget nyújt abban, hogy hazánk helyzetét az Európai Unió értékelni tudja, és áttekinthető legyen a számára Magyarország gazdasági, közlekedési és régió szintű felkészültsége.
Az NFT-t a 2004-2006-ig szóló időszakra kell elkészítenie hazánknak, azért ez az időintervallum, mert az EU gazdasági ciklusa 7 évre szól és hazánk a 2000-től 2006-ig tartó ciklusba fog bekapcsolódni.
A Nemzeti Fejlesztési Terv leírása alapján fogja hazánk megkapni a támogatási keretet az EU-tól a célzott időszakra és a fejlesztésre váró területekre.
A Nemzeti Fejlesztési Tervet egyéb internetes forrásból beszerezve, itt közzéteszzük, hogy az mindenki számára elérhető legyen aki a honlapunkat látogatja. A dokumentum letölthető formában van jelen.
Az NFT megjelenésével egy időben megjelentek olyan publikációk, vélemények, amelyek vagy pozitívként értékelik a Nemzeti Fejlesztési Tervben leírtakat, de napvilágot láttak olyan vélemények is amelyek az NFT hiányosságaira és pontatlanságaira világítanak rá. Ezek közül a vélemények közül teszünk közre néhányat, hogy az érdeklődő a szakavatott emberek véleményével tudja értelmezni az NFT számára érthetetlen részeit.
A vélemények nem mindig önálló gondolatként jelentkeztek, hanem egy-egy régióban megrendezett megbeszélések zárógondolatai voltak, összegezve az azon elhangzottakat.
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület is részt vett több ilyen térségi, kistérségi "workshop"-on. Amelyeken a civil szervezetek fontosságát hangsúlyozták a tájékoztatás és a kapcsolattarás területén.
Mivel a Nimfea Természetvédelmi Egyesület Jász-Nagykun-Szolnok Megyében és Békés Megyében is jelen van, ezért egyesületünk az Észak-alföldi és a Dél-alföldi régióban is érdekelt, ezért "rengetek" rendezvényen vettünk részt, ahol az volt a tapasztalat, hogy a civil szervezetek egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a régiók fejlődésének elősegítésére.
A Nemzeti Fejlesztési Tervhez szorosan kapcsolódik a Regionális Operatív Program, amely regionális szintre lebontva tárgyalja a régiók helyzetét, szerepét a gazdaságban, táblázatba foglalja azokat a pozitívumokat és negatívumokat, amelyek előnyére és hátrányára válhatnak egyes régióknak. Az NFT-ben megfogalmazott célok az Operatív Programok keretében kerülnek végrehajtásra.
Több operatív program is elkészült illetve készítés alatt áll, a kitűzött célok megvalósítását hivatottak segíteni.

 

Vissza a főoldalra - Vissza a "Programjaink"-hoz - Vissza a lap tetejére

- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -