Vissza a fõoldalra Egyesületünk bemutatásaTagszervezeteink bemutatásaPartnereink linkjeiEgyesületünk kiadványaiTámogatóinkElérhetõségeinkVissza a programjainkhoz

Általános ragadozómadár védelem

  A legtöbb hazai ragadozómadárfajok védelme mind a civil és mind az állami természetvédelem oldaláról meglehetősen nagy figyelmet kap.
  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület működési területén lehetőségeihez mérten igyekszik hozzájárulni az országos védelmi munkához.
Állományfelmérő munkánk révén teljesebbé válhat a kép több hazai költőfaj állományával kapcsolatban, hiszen működési területünkön több új parlagi- és réti sas fészek is előkerült már.
Mesterséges fészkelőhelyek kialakításával segítjük a vörös vércse és a kékvércse állományának megőrzését.
   Túrkeve határában ma már mindössze két helyen fészkel kékvércse, melyek közül a helyi védelmet élvező Pásztó-puszta hagyományos fészkelőhelyük és 2006-tól a terület egy része a Nimfea Természetvédelmi Egyesület kezelésében van, a Túrkevei Tájrehabilitációs és Térségfejlesztési Program (http://www.nimfea.hu/tttp/index.htm) keretén belül.
   A Nimfea Természetvédelmi Egyesület működési területén feltérképezzük az ürge élőhelyeket és megkezdtük ürge visszatelepítési programunkat Pásztó-pusztára, hiszen korábban Túrkeve határában is többfelé élt ürge, mára sajnos kipusztult és a Nagykunságban is már alig maradt fenn néhány élőhelyen. Az ürge (Spermophilus citellus) nem csak mint egyes ragadozómadarak (kerecsensólyom, parlagi sas) táplálékállata fontos, hanem mint a legeltetett puszták jellegzetes állatfaja is, értékes faunaelemünk.
   A jelentősebb füves élőhelyeken kezdeményezzük a gazdálkodókkal való együttműködés segítségével, a megfelelő kezelési gyakorlat kialakítását, lehetőség szerint legeltető állattartással.

 

Vissza a főoldalra - Vissza a "Programjaink"-hoz - Vissza a lap tetejére

- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -