Rajzoltassunk !

Sallai R. Benedek szerk.

   A természet megismeréséhez, megismertetéséhez számos út vezet. Ennek az útnak a keresésére magában nagy feladat, így nekünk segíteni kell, hogy tanítványaink minél hamarabb megtalálják ezt.

Addig, míg a kirándulásokból terepgyakorlatok lesznek hosszú az út. Bár a természetszeretet hajlamának fokozására tökéletesen megfelelnek a tanórán kívüli kirándulások (sok mással együtt), ezek mégsem jelentik azt, hogy természetet ismerő embert faragtunk a gyerekekből. Ahhoz, hogy megértessük a természetvédelem fontosságát, meg kell ismertetnünk egyáltalán a természetet. Minden élőlényhez külön-külön mese tartozik, mindegyik sajátos, különös életvitelt él. A terepi határozásokhoz hazonban elengedhetetlen feltétel, hogy egyáltalán felismerjük a látott fajokat. Ez pedig úgy kezdődik, hogy a környezetünkben lévő legközönségesebb fajokat ismertetjük meg. Számos esetben a határozók „agyon nézegetése” bizonyul a legjobb megoldásnak, ahhoz, hogy beívódjon a különböző fajok határozóbélyege, de kiváló lehetőség nyílik erre egy-egy diavetítése előadás kapcsán is. Sok esetben kiváló eredmény érhető el a fajok lerajzoltatásával, vagy kiszíneztetésével is.

Adjuk feladatul egy-egy faj lerajzolását, vagy kiszínezését, némi jutalom kilátásba helyezésével (plusz, könyvjelző, stb.). Ez készteti a gyereket arra, hogy tanórán kívül határozót nézegessen, ami alapján rajzolni tud – s ezzel már elértük a célunkat.

Színező

A következő oldalakon lévő madárrajzokat ki lehet fénymásolni, és ezek kiszíneztetésével próbálhatunk elérni eredményeket. A legkisebbeknek még mutassuk meg a feladat feladásakor a faj képét (8-10 év), míg a nagyobbaknak (11-13 év) csak a fajnevet adjuk meg.

Vízparton

A vízi élőhelyek diverzitása különösen magas, így számos megfigyelni való akad az egész évben, ha egy-egy kirándulás céljául választjuk a lakóhelyünk közelében lévő tavat, folyót. Tavasszal, ősszel a madárvonulás is itt figyelhető meg leginkább, és egy jó látcső segítségével számos színpompás fajt megleshetünk.

Az alábbi madarak rajzainak kiszíneztetésével segíthetünk abban, hogy tanítványaink terepen könnyebben felismerjék a látott madárfajt. Igyekeztünk úgy válogatni (néhány kivételével), hogy az egész országban gyakori fajok legyenek.

A búbos vöcsök

 

Csörgő réce

Tőkés réce gácsér

Kanalas réce gácsér

 

Dankasirály

 

Bakcsó

 

 

 

 

 

 

Jégmadár

 

 

 

Szürke gém

 

Barna rétihéja

Parkok, kertek

A másik könnyen elérhető, könnyen megfigyelhető élőhely, amit bárhol megtalálunk azok a parkok, kertek, városszélek, akár az iskolaudvar is. A bokrokba, örökzöldekben számos faj rejtőzik, és sok táplálkozik ezekben a városi környezetű élőhelyeken. Az alább bemutatott fajok jelentős része téli madáretetések alkalmával is megvendégelhető, vagy mesterséges fészkelőodúval is megtelepíthető.

Szintén úgy igyekeztünk válogatni, hogy az alábbi fajok bárhol honosak legyenek.

 

 

 

Csicsörke

 

 

 

Barátka

Füsti fecske

 

 

Vörösbegy

Karvaly

 

Tengelic

 

 

Kékcinege

Széncinege

 

 

 

Erdei fülesbagoly

 

Fácán