ElérhetõségeinkProgramjaink bemutatásaVissza a Nimfea fõoldaláraAz egyesület bemutatásaNévadónk, Herman Ottó

Szakmai természetvédelmi program a vadászatra jogosultak és természetvédők élőhelyvédelmi- és fejlesztési együttműködésének megvalósítása érdekében

   Több évtizedes természetvédelmi tevékenységek állítólagos sikeressége ellenére minden természetvédelmi szakember látja, hogy az élőhelyek fragmentálódnak, fajok állománya csökken – általánosan egy szegényedés tapasztalható a hazai élővilágban. A biodiverzitás csökkenés minden területen érezhető – mind a genetikai, mind a taxondiverzitás, mind az élőhelyi, ökológiai diverzitás kapcsán.
A vadászok hasonló tapasztalatokról számolnak be a legtöbb vadászható faj esetében is, és a vaddisznó, róka állománygyarapodása és aranysakál újbóli térhódításán kívül általános aggodalommal veszik tudomásul az apróvadfajok kritikus csökkenését. Csökken a fácánállomány, a fogoly jóformán eltűnt, a vadrécék állománya fogyatkozó, a nyúl sok területről kiszorulóban. Nyilvánvaló, hogy mindkét kedvezőtlen jelenség mögött tájhasználati problémák állnak, és széles sprektrumon jelentkező gazdasági hatások.

  A 2013. április elsejével induló, Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával megvalósuló, SMCA-2012-0420-Z pályázati azonosítójú, "Összefogáson alapuló térségi természetvédelmi törekvések megszervezése védett területeken kívüli értékes élőhelyek és védett fajok állományainak megőrzése érdekében a negatív agrárfolyamatok ellenében" elnevezésű programunk alapvető küldetése, hogy megtalálja azokat a pontokat, amivel a természetvédők és a vadászok közösen tudnak lépni a természetes élőhelyek megőrzéséért.
A pályázati programban a vadászok és természetvédők mellett nagy jelentőséggel van a földhasználók bevonása és meggyőzése, valamint a vadászat pejoratív értelmének csökkentése is.


2013.10.22.

Börtönbüntetést a ragadozómadár-mérgezőknek!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) megbízásából, a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet végzett közvélemény kutatást a felnőtt lakosság körében. A mintegy 1200 fő személyes megkérdezésén alapuló reprezentatív felmérésből az derült ki, hogy a lakosság egyharmada börtönbüntetést is kiszabna a ragadozómadár-mérgezőkre. A hírrel kapcsolatban bővebb információkat tudhatnak meg a "Bővebben" linkre kattintva.

Bővebben >>

2013.04.16.

Nagyszalontát is elérte a mérgezési hullám

Újabb ragadozómadár-mérgezési hullám vette kezdetét hazánkban. Ezek az esetek sajnos nem kizárólag hazánkat sújtják. A minap a Milvus Csoport szakemberei is mérgezett madarakra bukkantak Nagyszalonta határában. A témával kapcsolatban részletesebb információk érhetők el a greenfo internetes felületen: http://greenfo.hu/hirek/2013/04/15/nemcsak-mi-mergezzuk-ragadozo-madarainkat

Bővebben >>

2013.04.12.

Újra itt a mérgezések időszaka

Beköszöntött a tavasz, amivel együtt sajnos ismét beindult a ragadozómadár-mérgezési hullám. Sajnálatos módon napjainkban találkozni olyan esetekkel, amikor bizonyos, vadászatban érdekelt személyek állnak a mérgezések mögött (előfordul, hogy egyes apróvaddal táplálkozó ragadozók ellen irányulnak ezek a bűncselekmények). A HOTEK által koordinált, “Összefogáson alapuló térségi természetvédelmi törekvések megszervezése védett területeken kívüli értékes élőhelyek és védett fajok állományainak megőrzése érdekében a negatív agrárfolyamatok ellenében” elnevezésű program egyik célkitűzése a vadászok természetvédelmi érzékenységének növelése, általános ismeretterjesztési tevékenység az ilyen és ehhez hasonló cselekmények megakadályozása érdekében.

2013.04.02.

Stratégiai megállapodás az Alkony vadászmagazinnal

A Herman Ottó Természetvédő Kör stratégiai megállapodást kötött az Alkony vadászmagazinnal a HOTEK által koordinált, ,,Összefogáson alapuló térségi természetvédelmi törekvések megszervezése védett területeken kívüli értékes élőhelyek és védett fajok állományainak megőrzése érdekében a negatív agrárfolyamatok ellenében” elnevezésű program kapcsán. A magazin vállalta, hogy segíti a programmal kapcsolatos témák- legyen akár vadgazdálkodási akár természetvédelmi - megjelenését, népszerűsítését.

 

2013.03.27.

A Herman Ottó Természetvédő Kör a Zöld OT-n

Idén 23. alkalommal került megrendezésre a Természet- és Környezetvédő Szervezetek Országos Találkozója, a Zöld OT, melyen a Herman Ottó Természetvédő Kör is képviseltette magát. 2013. március 21-24. között, Gödöllőn került megrendezésre a 23. Zöld OT, melyen a Herman Ottó Természetvédő Kör a „vadászatra jogosultak és természetvédők élőhelyvédelmi- és fejlesztési együttműködésének megvalósítása érdekében” szakmai természetvédelmi program keretében vezetett vadászat-természetvédelem szekciót. A program kapcsán izgalmas beszélgetés alakult ki Dr. Szemethy László biológussal, aki jelenleg a gödöllői VadVilág Megőrzési Intézet munkatársa.

Bővebben >>

- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -