Ebesi Csuhéfesztivál

 Október 6-ára érdekes összejövetelre kaptunk meghívást. A Falusi Turizmus Országos Szövetsége Hajdú -Bihar megyei tagjai, az ebesi vendégvárók Nóta- és Csuhéfesztivált rendeztek a Sári Majorban. Itt felelevenítették a kukoricabetakarítás, felhasználás hagyományait.
Még nem is olyan régen, természetes volt, hogy az alföldi gyerek ment kukoricát törni a családjával, fosztotta, morzsolta a tengerit.
Mára úgy megváltoztak a körülmények, hogy ezt már mint régi hagyományt tartjuk számon, s így tudjuk csak a gyerekeknek bemutatni.
  A fesztiválon nagyon élvezték a nebulók a kukoricaszárak és csövek körüli ténykedést. Lehetőség volt kukoricás ételek fogyasztására, valamint megismerhettük a csuhéfonás kitartást igényló munkamenetét, készíthettünk játékokat csutkából, kóréból (kukoricaszár), valamint csuhéból.
Este csűrdöngölővel zárult a program. Az általam csuhéból készített lovardának nagy sikere volt a közönség körében.
  Az ilyen hagyományőrző rendezvények egyrészt kellemes kikapcsolódásul szolgálnak, másrészt életben tartják a kiveszőben lévő szokásokat, tevékenységeket.

 

A "Minőségi, komplex turisztikai szolgáltatásfejlesztés kézművesház és fedett lovarda kialakításával" című projekt
az "Új Magyarország Vidékfejlesztési Program" keretében, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásával valósult meg