Vissza a fõoldalraKiadányaink Köszöntõ Partnereink, támogatóinkProgramjaink ismertetéseElérhetõségeink

Szeretettel köszöntjük a Macskahere Természetvédelmi Kör honlapján !

Kérjük engedje meg, hogy röviden bemutassuk tevékenységünket !
Szervezetünk 1996-ban jött létre Nógrád megyében, elsősorban diákok és fiatal tanárok részvételével.

Elsődleges célja szűkebb működési területünk, a Cserhátalja természeti értékeinek, az azokat veszélyeztető tényezőknek a feltárása, védelmük előmozdítása.
Ezt a tevékenységet diákok - általános iskolától a felsőoktatásig - részvételével folytatjuk, a kapott eredményekről pedig kisebb kiadványokban, előadásokban számolunk be.
Szervezetünk tagsága jelenleg 47 fő.

Kezdetben csak a Cserhátalján végeztünk botanikai és zoológiai felméréseket, az utóbbi két évben azonban a kutatás súlypontja a Nyugati-Mátrára és a Keleti-Cserhátra helyeződött át. Mindkét helyen eddig még feltáratlan, nagyon értékes, védelem alatt nem álló területek találhatók. Ezek növényvilágának, gerinces-faunájának és egyes rovarcsoportjainak felmérését kezdtük meg, és a kezdeti eredmények nagyon biztatóak. Több veszélyeztetett növénytársulás, nagyszámú védett növény- és állatfaj előfordulását sikerült kimutatni.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság helyileg illetékes szakembereivel szoros együttműködésben állunk, így begyűjtött adatainkat folyamatosan rendelkezésükre bocsátjuk. A természeti területek 1998-as felmérése során ezek fontos információkat jelentettek az egyes területek besorolásában.
A rovartani vizsgálatok során nagy segítséget kapunk a gyöngyösi Mátra Múzeum kutatóitól, a begyűjtött rovarokat is a Múzeum gyűjteményében helyezzük el. Kutatatási programjainkban több felsőoktatási intézmény (így KLTE, Debrecen, EFE Sopron, DATE Főiskolai Kar, Szarvas) hallgatói és középiskolás diákok is részt vettek.
Kutatási programjaink támogatói a Központi Környezetvédelmi Alap "h" keret és a Független Ökológiai Központ voltak eddig.

Jelenleg befejezéséhez közeledik egy főiskolai hallgatók részvételével folytatott természetvédelmi feltárást célzó program a Keleti-Cserhátban és a Nyugati-Mátrában. Kiváló partnerségi kapcsolatban állunk az Életfa Környezetvédő Szövetséggel és Nimfea Természetvédelmi Egyesülettel is, akinek a tulajdonában álló kiszáradó láprét társulásos gyepterületet mi felügyelünk és kezelünk. Rendszeresen szerepelünk a KöM Természetvédelmi Hivatala által bonyolított nem védett területek pályázaton is, ahol eddig egy kiemelt első és két első helyezést szereztünk.

 

Ugrás a Nimfea honlapjára