Fõoldal, aktuális hírek Programjaink bemutatása Elérhetõségeink

Programjaink, tevékenységeink

Programunk alapjának tekinthetőek azok az elvek, amelyeket Andrési Pál barátunk írt a “Cselekvő természetvédelem” c. művében:

“Földünk az ember és a természet kapcsolatában mérföldkőnek tekinthető az 1872-es esztendő. Ekkor létesítették a Yellowstone Nemzeti Parkot, így világszerte ezt az évet tekintik az intézményes természetvédelem kezdetének. Azóta több mint 120 év telt el, és az emberiség természetpusztító tevékenysége egyre inkább fokozódik. Különösen érvényes ez az utóbbi 2-3 évtizedre. A rohamosan növekvő számú emberiség akarva-akaratlanul, észvesztő tempóban teszi tönkre a Földünket. Magyarország természeti értékei Földünk egészéhez hasonlóan rohamosan pusztulnak. Az elmúlt mintegy két évtized során bizonyíthatóan kipusztult, vagy eltűnt hazánk területéről 4 moha, 1 haraszt, 35 zárvatermő növényfaj, valamint 35 gerinctelen és 18 gerinces állatfaj. Továbbá közvetlenül, aktuálisan vagy potenciálisan veszélyeztetett további 690 növény- és 347 állatfaj, melyek döntő többsége törvényes védelem alatt áll. Hazánkban a természetvédelem területi és fajvédelemmel valósul meg. Mivel Magyarország Földünk harmadik legjobban felszántott országa, így különösen fontos védett területek létesítése. Ez azért is fontos, mert a fajok létszámának csökkenésében vagy eltűnésükben az egyik legfontosabb kiváltó ok az élőhelyek feldarabolódása, átalakulása, esetleg megszűnése. A fajvédelemre jellemző, hogy a hazánkban előforduló növény- és állatfajok közül minden hatvanadik áll a természetvédelem oltalma alatt. Manapság egyre több esetben derül ki, hogy a hagyományos természetvédelem önmagában nem elég. A kívánt célt csak aktív beavatkozásokkal tudjuk elérni, vagy legalább megközelíteni.”

Programjainkkal és tevékenységeinkkel ezeknek az aktív beavatkozásoknak egy kis részéhez szeretnénk hozzájárulni gyerekek aktív részvételével, hogy közvetlenül érezzék a természetvédelmi célkitűzéseket, és közvetlenül részt vegyenek azokban. Ebben a legkézenfekvőbb módon szeretnénk részt venni, a madárvédelemmel, hiszen más természetes élőhelyekhez hasonlóan a madarak számának rohamos csökkenése is az élőhelyek zsugorodásával magyarázható elsősorban. Az élőhelyek más csoportjaival összehasonlítva azonban a madarak látványosabb, jóval ismertebb és kutatottabb csoportot alkotnak, így munkánk könnyebb, megalapozottabb. Nem véletlen, hogy aktív védelmük hazánkban is közel egy évszázadra tekint vissza, ami az utóbbi évtizedben még óriási lendületet kapott, amiben jelentős szerepe volt a pályázatunkhoz hasonló kezdeményezéseknek.

 

S- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -
Vissza az STSZ fõoldalára Elérhetõségünk