KöszöntõJelentkezés A konferencia helye és idõpontja A szervezõkrõlJavaslatok, véleményekElérhetõségeinkAdatbázisunk a tiszai tevékenységeket végzõ NGO-król Vissza a Nimfea fõoldalra A konferencia célja
Valószínűleg az elmúlt esztendő alatt több Tiszával foglalkozó konferencia került megszervezésre, mint az elmúlt öt esztendőben összesen. Ennek talán az az oka, hogy a 2000. februárjának elején bekövetkezett ciánszennyezés tragikus hatása még inkább felhívta a figyelmet ennek a szép magyar folyónak az egyre aktualizálódó természetvédelmi kérdéseire. Jelen meghívónkkal egy újabb konferenciára szeretnénk meghívni, ami ismét más, mint az elődei voltak. A tragédia után a Környezetvédelmi Minisztérium két fordulóban pályázatot hirdetetett a szennyezés hatásainak vizsgálatára. Ezen a pályázaton sokan szerepeltünk sikeresen, és sokan kezdhettük el a munkát egymástól függetlenül. Elsődlegesen az a rendezvény célja, hogy a civil szervezetek eddigi és tervezett tevékenységét bemutassuk a kormányzati szektornak (környezetvédelmi felügyelőségek és nemzeti park igazgatóságok), valamint a szakértői kutatói rétegnek (kutatóintézetek, egyetemek, kutatóműhelyek), valamint egy kötettel kommunikáljuk a társadalom felé tevékenységeinket. Másodlagosan azt szeretnénk, hogy a két másik Tisza fenntarthatóságával és környezeti állapotával foglalkozó szektor is kis rálátást engedjen nekünk, civileknek tevékenységére, és tudomásunk legyen arról, hogy mely információ honnan szerezhető be, és ezáltal a folyó érdekében forráshatékonyabb, több szakmai együttműködéssel megvalósuló programok szülessenek meg.

Konferenciánk egyértelmű célja, hogy környezetvédelmi és természetvédelmi lobbytevékenységgel elősegítsük a Tiszai kutatások és állapotfelmérések folytatásában a civil szervezetek hatékonyabb együttműködését, és ebbe belevonjuk a kormányzati szektort is.
Ezzel ezt kívánjuk elérni, hogy a támogatók pénzei forráshatékonyabban kerüljenek felhasználásra a Tisza és vízgyűjtő területén, és ne folyjanak párhuzamos tevékenységek, ami most sajnos jellemzi a megkezdett tevékenységeket.
Szeretnénk, ha a természetvédelmi koordináció mellett néhány fehér foltnak számító területen megkezdhetnénk, vagy ösztönözhetnénk a biodiverzitásvédelmi kutatásokat, amelyek felhasználásával végre megszülethetne egy koncepcionális Tisza régió elképzelés, amit követően talán kölcsönösen elfogadott stratégia szerint folytatódhatna a munka. Ahhoz, hogy érthető legyen tevékenységünk fontossága és jelentősége, röviden át kell tekinteni az elmúlt egy évben lezajlott Tiszai kutatási tevékenységeket is.

A KöM meghirdetett két külön pályázati fordulót múlt évben, a tiszai cián és nehézfém szennyezések kapcsán. Jelentős átfedésekkel, szakmailag teljesen vitatható döntésekkel (Pepó korszak) el is kezdődött a munka.
A munka és az együttműködések jellegét mutatja, hogy pl. az Életfa, az E-Misszió és mi is nyertünk el szennyezőforrás feltérképezésre pénzt, de egymás munkájáról mit sem tudtunk, holott a jó kapcsolat megvan. Erre és ilyen a hiányosságokra mutatott rá az Ökotárs Alapítvány kuratóriuma, amikor "Civil együttműködési" pályázatainkat többünknek visszadobta, épp azért, mert átfedéseket érzett, és nem látott együttműködést. Egyesületünk ekkor kezdte el együttműködéseket szorgalmazó tevékenységét.
Elsőként a Tisza Platformon belül kezdtük el az együttműködésének szorgalmazását, majd megbeszélve Foltányi Zsuzsával (Ökotárs Alapítvány) és Gellér Zitával (Környezetvédelmi Minisztérium) meg kívántuk nézni, a civil KöM-ös ciános pályázati listát. Ezügyben írásban megkeressük a nyertes szervezeteket (Tardy János helyettes államtitkár ajánlásával) hogy röviden tájékoztassanak bennünket a tevékenységeinkről, illetve az ismerősöket felhívjuk. Ezt követően tájékozódásunkat ki kívánjuk bővíteni a független kutatóbázisok felé is (egyetemek, VITUKI, Vízügy stb.). Idén volt a Ramstari Egyezmény aláírásának 30. évfordulója, amiről az MTA egy konferenciával emlékezett meg februárban. Ott az egyik előadó (Demeter András - KöM Természetvédelmi Hivatal) beszámolt a Nemzeti Parkok ilyen jellegű tevékenységéről is. Ekkor már látható volt, hogy mekkorák az átfedések a tevékenységek között, és az, hogy igazából mennyire nem ismerjük társaink munkáját. Ekkor fogalmazódott meg bennünk egy a "CIVILEK A TISZÁÉRT" elnevezésű konferencia megszervezése és kiadvány kiadása. A konferenciára elhívnánk minden civilt, aki a témában aktívan tevékenykedik hogy pl. 5-10 percben (és 2-2 oldalon) mutassa be tevékenységét a többieknek. Fontos cél, hogy ezáltal megismerjük egymás tevékenységét és ne végezzük el ugyanazokat ugyanott, de még fontosabb, hogy a nem civil részvevők (nemzeti parkok, kutatóintézetek stb.) megismerjék a civilek tevékenységét. Emellett fontos küldetése lenne a "CIVILEK A TISZÁÉRT" programnak, hogy a társadalom is jobb tájékoztatást kapjon tevékenységünkről. A konferencia további feladatának tartjuk, hogy rámutassunk, mennyire nem célirányosan végezzük kutatásainkat. Nem úgy kezdtük e sajnos a munkákat, hogy felvázoltunk volna egy jobban fenntartható, szennyező forrásoktól mentesebb Tiszát (Tisza Program koncepciót), ahol néhány holtág rehabilitáció, néhány megszorítás is a célt szolgálná: megőrizni Közép-Európa egyik leggazdagabb diverzitású természeti értékekben gazdag folyóját az utókornak. Még nem késő, hogy így megnevezzük a célt, és az ezt a célt szolgáló kutatásokat, tanulmányokat közösen támogassuk egymással végezve, az alapkutatási témákat pedig kivegyük a prioritásokból. Meglátásunk szerint országunk olyan kicsi (viszonylag), és sajnos olyan kevesen foglalkozunk természetvédelemmel (viszonylag), hogy simán áttekinthető lehetne a tevékenységünk egymás előtt, ha törekednénk rá. Ennek az első lépéseit szeretnénk megtenni a jelen pályázaton elnyert támogatással. Azt szeretnénk, ha a Tiszára szánt kormányzati és külföldi támogatások lényegesebben forráshatékonyabban lennének felhasználva, és egy mindenki számára elfogadható koncepció szerint. Ezt a tevékenységet folytatnánk mi is néhány fehér foltnak számító szakmai területen, amely munkák feltétlenül kellenének ahhoz, hogy a tervezett "Tisza régió" (vagy "ideális Tisza-völgy") elképzelés megszülethessen.

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -