KöszöntõJelentkezés A konferencia helye és idõpontja A szervezõkrõlJavaslatok, véleményekElérhetõségeinkAdatbázisunk a tiszai tevékenységeket végzõ NGO-król Vissza a Nimfea fõoldalra A konferencia célja
Tisztelt Látogató!

A tavalyi tiszai cianid- és nehézfémszennyezést követően megindult a folyó állapotfelmérése, a szennyeződés környezetre és élővilágra gyakorolt hatásának feltárása.
A munkába - a kormányzati felkérésre, állami intézmények által végzett kutatások mellett - a civil szervezetek is bekapcsolódtak programjaikkal. A társadalmi szervezetek önkéntesei és az egyetemek, kutatóintézetek tanszékei, kutatócsoportjai országosan több mint száz - a tiszai környezetszennyezés inspirálta -, különböző jellegű tevékenységet folytattak a témában. Ezek között volt tudományos kutatás (faunisztikai, florisztikai állapotfelmérés-monitoring; üledék és élőbevonat vizsgálatok; patológiai, toxikológiai vizsgálatok; laboratóriumi szaporodásbiológiai-populációdinamikai vizsgálatok; hatásvizsgálatok; a kármegelőzés, a kárelhárítás és a rehabilitáció lehetőségének kutatása); szennyezőforrás felmérés; környezeti nevelést, tudatformálást célzó program; adatbázis létrehozása; stb. Ezek a programok sok esetben úgy folytak, hogy az egymás közelében dolgozó szervezetek nem tudtak a másik munkájáról, holott tevékenységük átfedte egymást. Ugyanígy most - amikor a rövidtávú tiszai kutatások már lezártnak tekinthetők - a többiek eredményeiről, tapasztalatairól sem tudunk sokat. Nincs olyan fórum, mely lehetőséget biztosítana - a civil szervezetek számára is - az információcserére, az eredmények megvitatására. Ezért határozta el Egyesületünk, hogy a civil és az állami szféra meghívásával konferenciát szervez "Civilek a Tiszáért" címmel. A találkozó a kormányzati oldal meghívásával a hivatalos és az önkéntes természetvédelem közti együttműködést is erősítené. A konferenciát megelőzően adatbázisba rendezzük a Tiszával kapcsolatban végzett programokat, a munkák rövid összefoglalóit külön kiadványban szeretnénk megjelentetni. A linken megtalálhatják a konferenciával kapcsolatos információkat, a rendezvény programját. Lehetőség adódik a konferenciára történő jelentkezésre. Megtekinthetik a Tiszával kapcsolatos programokban szerepet vállaló szervezetek, intézmények számára az adatbázis feltöltéséhez kiküldött kérdőívünket: ez alapján azoktól a résztvevőktől is szívesen várjuk az információkat, akik postán nem kapták meg ezt. A készülő adatbázis egyszerűsített változata is hozzáférhető lesz a lapon, mely lehetőséget nyújt az érdeklődők számára a "tiszás" programok közötti tájékozódásra.

Bízva a konferencia sikerében, szakmai, társadalmi közösségformáló erejében; érdeklődésére, együttműködésére számítva:

Nimfea Természetvédelmi Egyesület Túrkeve

- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -