Szélmalom

    A Túrkevén található, kisújszállási út mellett elhelyezkedő, leromlott állapotú Molnár- féle szélmalom vagyonkezelésének jogát a Nimfea Természetvédelmi Egyesület kapta meg 2005. decemberében.
   Tagszervezetünk, a Herman Ottó Természetvédő Kör és Egyesületünk közös célul tűztük ki, hogy nem hagyjuk veszni ezt a csodálatos épített örökségünket, s a Túrkevei Tájrehabilitációs Térségfejlesztési Program keretein belül forrásokat próbálunk szerezni a felújítására és ipari műemlékké nyilvánítására. Majd eredeti funkciókkal ellátva igyekeznénk életben tartani.
Az ipari műemlékké nyilvánítatás már folyamatban van.
Az eredeti állapotra való felújítására már pályázott az Egyesület, az Önkormányzat által meghirdetett Leader+ pályázaton belül. Ha a pályázatunk nyertes lenne, akkor a felújítási munkálatok megkezdődhetnének, illetve ideiglenes védőtetőt tudnánk helyezni a malomra, ameddig az eredeti zsindelyes tető a szélkerékkel el nem készül, hogy a további állapotromlást megakadályozzuk.
Természetesen folyamatosan figyeljük az aktuális pályázati lehetőségeket, hogy forrásokat tudjunk biztosítani a malommal kapcsolatos terveink megvalósulásához.

    Mindemellett létrehoztunk egy úgynevezett Tégla- jegyet, mellyel bárkinek lehetősége van a malommal kapcsolatos törekvést is támogatni.
A téglajegy megvásárlásával a Molnár- féle szélmalom felújítását és fejlesztését támogathatja. A téglajegy 1000 forintos egységáron kapható (természetesen egyszerre több is vásárolható belőle), személyesen az irodában, de akár banki átutalással is lehetőség van fizetni s mi, a jegyet kipostázzuk a vásárlónak.
A jegyre felkerül a támogató, azaz a téglajegy tulajdonos neve, elérhetősége. Mindemellett, ha hozzájárul az illető, a létrehozott köszönőtáblán is feltüntetjük a nevét, melyet az elkészült malom falán helyezünk el.