Közbirtokosság

  Egyedülálló, úttörő kezdeményezésbe kezdett e Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Herman Ottó Természetvédő Kör, amikor megkezdték a Túrkevei Tájrehabilitációs Térségfejlesztései Program (TTTP) kapcsán a természetvédelmi közbirtokosság létrehozását.
  Ez leginkább az erdőbirtokosság alapján kitalált természetvédelmi célú szövetkezeti forma azzal a céllal jön létre, hogy mindazok a magánszemélyek, akik a föld mérete, vagy bármi egyéb ok miatt saját maguk nem kívánják hasznosítani földterületüket, vagy fontosnak érzik az Alföld tájképi megőrzését, azok felajánlhatják területeiket a TTTP program számára természetvédelmi célú kezelésre, közös hasznosításra egyesületünknek.
  Ösztönözni kívánjuk a természetvédelem ügye iránt elkötelezett barátainkat, tagjainkat, hogy szerezzenek földet, aminek minden ügyintézését magunkra vállaljuk, amennyiben egyesületünk által preferált, a tájrehabilitációs célra elsődlegesen kijelölt területen kívánják azt megtenni.
  Természetesen a tulajdonjogok megmaradnak, csak egy baráti haszonbérleti szerződéssel felajánlják a kezelést a TTTP céljaira. A földterület beszerzésekor minden esetben az alacsony értékű földeket részesítjük előnyben, azokat ajánljuk megvásárlásra. Ezeken a területeken természetvédelmi célú kezelést és biogazdálkodást kívánunk megvalósítani programunk elemeinek megfelelően.
  Ezen területek megvásárlására ösztönözzük elsősorban a helyi barátainkat, tagjainkat, másodsorban azokat az elkötelezett természetvédő szimpatizánsainkat, akik a közbirtokosságunk céljaival egyetértenek és ahhoz csatlakozni kívánnak. Ezen a földterületeken legelnek majd az egyesületi juhok, itt fog megvalósulni bemutató szabadtéri pásztormúzeumunk, s ezek fenntartását kívánjuk hosszú távon elősegíteni e megoldással.
  Akiknek lehetősége van részt venni ebben az egyedülálló kezdeményezésben, kérjük segítse programunkat egy ilyen értékőrző beruházással.