Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza a fõoldalra

Friss hírek vadászokról, vadászatokról

Tartalomjegyzék:


2002. január 29. kedd 18:53

Védett madarak tetemeit próbálta meg átcsempészni a határon kedden
Rábafüzesen két olasz állampolgár

- tájékoztatta az MTI-t Tóth Zoltán százados, a rábafüzesi vámhivatal parancsnoka. A két férfi a déli órákban
jelentkezett kilépésre, autójuk első és hátsó ülései közül egy hűtőládából ötvennégy mezei pacsirta és egy fürj, valamint egy eddig még beazonosítatlan, ám valószínűleg szintén védett madár teteme került elő - közölte.
A madarak eszmei értéke megközelíti a hárommillió forintot.

Állításuk szerint a madarak nem Magyarországról, hanem Romániából származnak, azt egy eddig ismeretlen
személytől vették át - közölte a parancsnok. Az olaszok csomagjában a vámvizsgálat során ezúttal semmiféle
lőfegyvert nem találtak. A vámhivatal az ügyben természetkárosítás alapos gyanúja miatt feljelentést tett.


Vadászat és természetvédelem (2002-01-25 10:37:56 - MTI)

Az ország határain túl is közfelháborodást kiváltó természetpusztítás, a védett madarak tömeges lemészárlásának jövőbeni megakadályozása jóval több jogszabály módosítást igényel, mint azt korábban gondolni lehetett - összegezte a tegnap Kecskeméten zajló, a vadászat és természetvédelem összefüggéseivel foglalkozó konferencia tanulságait Turi- Kovács Béla.

A környezetvédelmi tárca vezetője a tanácskozás fontos tapasztalataként elöljáróban hangsúlyozta: a hasonló esetek kivédésére Magyarország önmagában csak szerény eredményeket érhet el, e téren is jóval szorosabb nemzetközi együttműködésre van szükség. Indoklásul elmondta, hogy noha minden szomszédos ország aláírta a védett fajokra vonatkozó nemzetközi egyezményt, a vadászati törvények eltérőek, s országonként eltérő lehet egy-egy fajra vonatkozó védettség is. Turi- Kovács Béla a Magyarországon meghozandó intézkedésekre rátérve leszögezte: mindenekelőtt el kell vágni a szervezett hátteret.

A nyomozás eddigi eredményei ugyanis feltárták, hogy ilyen nagy mennyiségű, tízezer darabot meghaladó madártetem lemészárlására utazási irodák szervezésében kerülhetett sor, kiszállításukra pedig hűtőházakon keresztül - taglalta. Rámutatott: megfelelő jogszabályokat kell meghozni a vadászatok szervezését is végző utazási irodák tevékenységére, s a hűtőházak számára kötelezően elő kell írni, hogy vad-tételeknél kérjék el a legális vadászatot igazoló bizonylatokat. Szükségesnek vélte a vadászati törvény módosítását is, különös tekintettel arra, hogy egy vadásztársaság felelőssége meddig terjed, s polgári jogi felelősségre vonása miként érhető el. A felelősség kérdésében ugyanis nem egységes a bírósági gyakorlat, mint ez kiderült a konferencián felszólaló ügyészségi képviselő előadásából - mondta a miniszter.

Turi-Kovács Béla beszámolt arról, hogy a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium egyetértett a környezetvédelmi szaktárca javaslatával, miszerint a jövőben nemcsak a földművelésügyi hivataloknak, de a területileg illetékes nemzeti parkoknak is be kell jelenteni előzetesen a területükön folyó bérvadászatokat, a nemzeti parkok ellenőrzését lehetővé téve. A környezetvédelmi tárca irányítója szerint a jövőben köztisztviselői alkalmazottként kell foglalkoztatni azokat a területi felügyeletre köteles hivatásos vadászokat, akiknek jelenleg a vadásztársaságok a munkaadói.
Tardy János, a Környezetvédelmi Minisztérium természetvédelemért felelős államtitkára szerint a konferencia hozadékaként vélhetően szabályozni fogják az egy-egy vadászaton felhasználható lőszerek számát is. - Tudni kell, hogy a vadászatnak nem nevezhető, ocsmány technikával végzett madárpusztítás nem csak közel 12 ezer védett faj kiirtását jelentette, de a tömeges mészárláshoz elhasznált, legalább hetvenezer lövéssel rendkívül káros stressz-hatás érte a környékbeli madárvilágot, s az egész élővilágot - mutatott rá. Feiszt Ottó, a vadászkamara új elnöke a tanácskozáson azt jelentette be, hogy a vadászati érdekképviseletek együtt kívánnak működni a hatóságokkal és más szervekkel. Leszögezte: a tisztességes vadászok egyöntetűen elítélik a madárpusztítást, attól elhatárolódnak, a történteket nem vadászatnak, hanem bűncselekménynek minősítik.

(2002. január 24.MTI)


Kitömött védett madarakat találtak Hajdú-Biharban (2002-01-24 14:09:33 - MTI)

Rendkívül ritka, fokozottan védett kitömött és élő állatokat, elsősorban madarakat foglaltak le az utóbbi két hétben a hajdú-bihari rendőrök.

Kormos János alezredes a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának vezetője elmondta: természetkárosítás bűntettének alapos gyanúja miatt indították meg az eljárást, amelynek során 13 helyen tartottak házkutatást Hajdú-Bihar megye több településén, így Bagamérban, Biharkeresztesen, Hajdúszoboszlón, Létavértesen és Nagyhegyesen.
A házkutatások során 66 kitömött és 16 élő állatot találtak meg, utóbbiakat a debreceni állatkertbe vitték, míg a preparátumokat átadták a Hortobágyi Nemzeti Parknak. Kormos János tájékoztatása szerint az öt gyanúsított között két hivatásos vadász is van.
Az ügyre úgy derült fény, hogy egy 27 éves létavértesi fiatalember újsághirdetésben kínált megvételre kitömött madarakat. A rendőrök ezen a szálon elindulva göngyölítették fel a hálózatot. Az alezredes tájékoztatása szerint az ügynek valószínűleg még legalább öt további gyanúsítottja lesz. Gyarmathy István, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgató-helyettese szerint a ritka, fokozottan védett madarak eszmei értéke megközelíti a 9 millió forintot.

A lefoglalt madarak között olyan ritka példányok vannak, mint a feketególya, amelynek a Dél-Nyírségben mindössze három, az utóbbi időben megüresedett fészke volt ismert. Volt a preparátumok között ugyancsak ritkaságszámba menő cigányréce, szaloka, üstökösgém, daru, gyöngybagoly és vörösnyakú lúd. A Hajdú-Bihar megyei természetkárosítás ügyében a rendőrség folytatja a vizsgálatot.

Debrecen, 2002. január 24. MTI


Illés Zoltán a védett madarak pusztításáról (2002-01-24 14:15:09)

A védett madarak éttermi felszolgálásának olaszországi betiltását, a vadhússzállítmányok tételes vámvizsgálatát, a külföldi vadásztatások szigorítását, továbbá egy természetvédelmi kommandó felállítását kezdeményezi Illés Zoltán, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának elnöke a védett madarak pusztításának megfékezésére.

A politikus a madarak éttermi felszolgálásának megtiltása érdekében az Európai Parlamenthez, a vadhússzállítmányok vizsgálata ügyében a magyar vámhatósághoz, a szigorítások és a természetvédelmi akciócsoport kapcsán pedig az agrár-, illetve a környezetvédelmi tárcához fordul.
Illés Zoltán közölte, hogy kezdeményezései diplomáciai erőfeszítéseket, törvénymódosításokat és miniszteri rendeletek módosítását teszik szükségessé, amelyek reményei szerint 6-12 hónap alatt érvényesülhetnek. A bizottsági elnök szigorító javaslatai alapján minden külföldi vadásztatást be kellene jelenteni a nemzeti parkoknál függetlenül attól, hogy az védett területen zajlik-e, valamint a kilövendő vad oltalom alatt áll-e. A természetvédelmi őrszolgálat illetékesei továbbá felhatalmazást kapnának, hogy a külföldi és belföldi vadászok terítékeit egyaránt, bármikor ellenőrizhessék.
A javaslatok között szerepel a hivatásos vadásztevékenység felügyeletének áthelyezése is, amely így a vadásztársaságoktól állami ellenőrzés alá kerülne. Illés Zoltán jelezte: az ügy kivizsgálásának segítése érdekében a környezetvédelmi bizottság albizottságot hozott létre a védett madarak pusztítása kapcsán illetékes személyek meghallgatására.

2002. január 24.MTI


Madártetemeket foglalt le a VPOP (Magyar Nemzet 2002-01-24)

Fej és láb nélküli védett madártetemekre bukkantak a vámosok egy Magyarországra érkező olasz állampolgár gépkocsijában szerdán délelőtt, az ártándi határátkelőnél. A 3 gerle, 6 pacsirta és 11 rigó tetemét a vámhatóság lefoglalta. Az olasz állampolgár ellen természetkárosítás bűncselekményének alapos gyanúja miatt eljárás indult.

(MTI)


Újabb orvvadászhálózat bukott le (Magyar Hírlap 2002-01-24)

Még be sem fejeződött a nagy vihart kavart, több mint 11 ezer védett madár elejtése ügyében indított nyomozás, újabb orvvadászhálózatra bukkant a rendőrség.

A tettesek ezúttal nem a Dél-Alföldön, hanem Hajdú-Bihar megyében garázdálkodtak - az eddigi adatok szerint - éveken keresztül. A magyar állampolgárokból álló szervezet - eltérően a tavaly lebukott hálózattól - nem olasz éttermek számára, hanem preparátumgyűjtők megrendelésére tevékenykedett. A sérülések elkerülése végett feltehetően hálóval befogott madarakat szakszerűen konzerválták, kitömték, majd jó pénzért értékesítették.

A múlt héten tucatnyi szállításra előkészített ritka, védett madár tetemét - köztük fekete gólyákat, gyurgyalagokat - foglalta le a rendőrség. Információink szerint több gyanúsított már őrizetben van. A rendőrség ma számol be a nyomozás eddigi eredményeiről. Lapunk úgy tudja, hogy a két csoport egymástól függetlenül tevékenykedett, eddig legalábbis nem találtak a két hálózat kapcsolatára utaló információkat. Zajlik még a vizsgálat a dél-alföldi madárirtás ügyében is. Egy 15 fős különleges nyomozó csoport jelenleg Bács-Kiskun megyében igyekszik felderíteni a természetpusztítás körülményeit Az eddig napvilágra került információk alapján ugyanis immár biztosra vehető, hogy az olaszok mellett a megye több vadásztársasága, illetve számos vadásza érintett a védett állatok tömeges leölésében. Valószínűsíthető, hogy az eddig elfogott hat vadászon kívül rövidesen újabbakat hallgat ki gyanúsítottként az ügyben eljáró Baranya megyei nyomozó csoport. Tegnap újabb olasz állampolgár gépkocsijában bukkantak a vámvizsgálat során védett madarak tetemeire. Az illető ezúttal Ártándnál egy táskába rejtve próbált átcsempészni 3 gerlét, 6 pacsirtát és 11 rigót. Az olasz férfit őrizetbe vették, ellene természetkárosítás bűncselekményének alapos gyanúja miatt eljárás indult.

Ma két fórumon is tanácskoznak az ismétlődő madárpusztítás elleni fellépés lehetőségéről. A Nemzetközi Vadvédelmi Tanács (CIC) elnöke Budapesten a Parlament Környezetvédelmi Bizottságának az elnökével tárgyal arról, hogy a szervezet milyen segítséget adhat a természetpusztítás megakadályozására. Illés Zoltán azt tervezi, hogy a közeljövőben az olasz és a jugoszláv törvényhozás küldöttségeivel helyszíni szemlét tesz az itáliai orvvadászok által leginkább kedvelt térségben.
Kecskeméten természetvédelem és vadászat az EU-csatlakozás kapujában címmel tartanak konferenciát. A környezetvédelmi tárca a vadászati törvény módosítását szeretné elérni.

Magyar Hírlap 2002-01-24 (11. oldal)


MH-álláspont

Madarak a hűtőtáskában Szinte nem múlik el úgy nap, hogy valamelyik határállomáson ne bukkannának egy olasz rendszámú gépkocsi csomagtartójában vagy hűtőházakban védett madarak tetemeire. Az elmúlt hetekben akció közben is lebuktak orvvadászok, sőt legutóbb a Hajdúságban egy egész elejtő-feldolgozó-értékesítő hálózat nyomait fedezték fel.

Mi történt? Az aranyláz mintájára madárőrület tört ki hirtelen, hogy ennyire kelendőek lettek a Kárpát-medence szárnyasai? A természetvédők szerint szó sincs ilyesmiről. Évek, talán évtizedek óta pusztítják madarainkat, de az irtóhadjárattal eddig nem sokat törődtünk. A befolyásos tagokkal rendelkező vadásztársaságok minden kontroll nélkül működtek, a helyi hatalmasságok, a devizát, bevételt hozó vendégvadászok gyakorlatilag arra lődöztek, amire akartak. A határőrök, vámosok ráadásul sokáig nem ellenőrizték a hűtőkocsikban kivitt, számukra azonosíthatatlan szállítmányokat. Csupán egy-két éve sikerült a Természetvédelmi Hivatalnak elérnie, hogy a csempészek fő útvonalának számító déli határokon szolgálatot teljesítők elvégezzenek egy alapszintű ornitológiai tanfolyamot. Azóta az éberebb vámosok nem hunynak szemet a többségében tenyérnyi kis állatkák - fürjek, pacsirták - kivitele felett.

A kiképzés azonban nem sokat segít: a csempészek megtalálják majd a biztonságos rejtekhelyeket, útvonalakat. Gyökeres szemléletváltásra lenne szükség ahhoz, hogy véget érjen a pusztítás, Ne áltassuk magunkat: nem csupán a természet gazdagsága magyarázza, hogy Magyarország és a Balkán az olasz orvvadászok paradicsomává válhatott. Ehhez az is kellett, hogy bocsánatos bűnnek számítson az orvvadászat, hogy a sokat költő külföldi vendégvadászok pénztárcája többet nyomjon a latban, mint a természetvédelem.

Pedig ez rövid távú szemlélet volt. Hosszú távon szinte jóvátehetetlen veszteséget okozott a Dél-Alföldön a madarak ezreinek kiirtása. Mégis, ez a mértéktelen mészárlás vezetett oda, hogy az ügyek nyilvánosságra kerültek, s a társadalmi felháborodás hatására a hatóságok is szigorúbban lépnek fel. Ezzel talán sikerül megmenteni a többi ritka, védett madár életét. Végre nem csak a zöldek, de a közvélemény és talán a hatóságok is elhiszik: a természeti értékek megőrzése alapvető társadalmi érdek. Fontosabb a pillanatnyi haszonnal kecsegtető gazdasági-turisztikai érdekeknél.

MH-információ / Szilágyi A. JánosGaál ZoltánMagyar gyanúsítottjai is vannak az olasz madármészárlásnak (2001-12-14 08:30:27 - MTI)

Magyar gyanúsítottak is vannak a közelmúltban lefoglalt csaknem 12 ezer elpusztított védett madár ügyében - közölte Sárközi Ferenc ezredes, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság illetékese az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága védett madarak pusztításával kapcsolatos eseményeket vizsgáló albizottságának tegnapi ülésén. Sárközi Ferenc szerint a rendőrség jól halad a nyomozással, ma már tíz nyomozó foglalkozik az üggyel. A madárpusztítás közreműködőinek üzenve úgy fogalmazott, hogy utolérik őket, és jobban járnak, ha önként jelentkeznek, mert ez enyhítő körülményként számításba vehető. Bebizonyosodott, hogy nem tranzitszállítmányról van szó, a védett madarakat Magyarországon ejtették el. Kitért arra, hogy az ellenőrzött vadásztársaságoknál komoly adminisztrációs szabálytalanságokat találtak. Illés Zoltán (Fidesz), a környezetvédelmi bizottság elnöke elmondta: az eddigi szakértői vizsgálatok szerint nem hálóval ejtették el a védett madarakat, hanem egészen kicsi, más vadászatokon nem használatos, speciális söréttel. Hozzátette: a vadásztársaságoknál talált szabálytalanságok miatt a belügyminiszterhez, illetve a vadásztársaságokat felügyelő földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterhez fordul annak érdekében, hogy vonják le a megfelelő következtetéseket.

Rodics Katalin a Környezetvédelmi Minisztérium képviseletében elmondta: nem csupán Magyarországon ejtenek el olasz vadászok nagy mennyiségű védett madarat, hanem a térség több más országában is. Magyarországon viszont a vámhatóság különösen nagy gondot fordít a természetvédelemre, igen jó az együttműködése a környezetvédelmi tárcával. Valójában ez mutatkozik meg a környező országokhoz képest jóval több felderített esetben. Rodics Katalin, aki a védett állatok és növények kereskedelmét tiltó washingtoni egyezmény állatvédelmi szekciójában az európai régiót képviseli, elmondta: a szekció legutóbbi ülésén az Európai Unió illetékeseinek segítségét kérte az olasz vadászok által a térségben végzett madárpusztítás megakadályozásához. Tóth Gábor (Fidesz), az albizottság elnöke hangsúlyozta: feltehető, hogy jól szervezett csoport követte el ezt a bűncselekményt is ugyanúgy, mint a fel nem derített többit, hogy az olasz vendéglőkbe kerülhessen az ottani ínyenc falatnak számító pacsirta, vadgerle, pityer, fürj. Illés Zoltán hozzáfűzte: a szállítmány piaci értéke eléri az egymilliárd forintot. Feltételezhető tehát, hogy voltak és vannak, akik megpróbálják befolyásolni az ügy alakulását, és annak elsimításában érdekeltek. A környezetvédelmi bizottság elnöke olyan szigorításokat szeretne elérni a vadásztársaságok ellenőrzésében, amelyek révén a jövőben elkerülhető lenne hasonló állatpusztítás.

2001. december 13.


Rács mögé kerültek az olasz és a magyar orvvadászok (2002-01-04 09:41:50 - Magyar Hírlap)

 

A mélyhűtött raktérben több mint 11 ezer lefagyasztott védett madár tetemére bukkantak a vámosok. A feltételezések szerint a madarakat olasz vadászok több hónap alatt lőtték ki, illetve ejtették csapdába, és olasz megrendelőiknek készültek elszállítani. A ritka madarakért óriási pénzeket fizetnek egyes olasz éttermek. Sárközi Ferenc ezredes, Baranya megyei rendőrfőkapitány a Magyar Hírlapnak elmondta: a példátlan természetkárosítás felderítésére felállított nyomozócsoport az ünnepek alatt is megfeszített erővel dolgozott. Ennek eredménye az öt személy őrizetbe vétele. A gyanúsítottak előzetes letartóztatását időközben elrendelte a bíróság, ami azt jelzi, hogy számos bizonyíték erősíti feltételezett bűnösségüket. Akadt olyan vadász, aki önként jelentkezett a rendőrségen, ám többségük igyekszik leplezni szerepét az ügyben. A nyomozók immár csaknem mindent tudnak a bűncselekményről. Vagyis azt, hogy kik, hogyan, mikor és hol s főként milyen magyar segítséggel végeztek az állatok ezreivel. A nyomozás most már abba a szakaszba jutott, amikor ezek az információk nem veszélyeztetik az eljárás eredményességét, így várhatóan a jövő héten sajtótájékoztatón ismertetik a sokáig titokban tartott részleteket.
A legfrissebb fejlemények azt igazolják, hogy a nyomozás és az ígért szigorúbb ellenőrzés nem vette kedvét egyes olasz vadászoknak. Karácsony előtt két olaszt értek tetten Harta környékén illegális vadlúdkilövésen, 2002 első napján pedig a röszkei határállomáson két másik honfitársuk kocsijában találtak védett madarakat.

- Az újabb esetek is arra figyelmeztetnek, hogy szigorítani kell a vadászatok felügyeletét - mondta lapunknak Illés Zoltán. A parlament környezetvédelmi bizottságának elnöke úgy véli: örökre be kellene vonni a vadászati engedélyt azoktól a vadászoktól, illetve vadásztársaságoktól, akikről és amelyekről bebizonyosodik, hogy részt vettek védett madarak kilövésében. A vadászatot felügyelő agrártárca (FVM) eddig nem hozott semmilyen elmarasztaló intézkedést - tudtuk meg Pintér Károlytól, a vadgazdálkodási főosztály vezetőjétől. Ennek oka, hogy a madárpusztítás ügyében indított minisztériumi vizsgálatok még nem fejeződtek be. Információink szerint két FVM- vizsgálat zajlik párhuzamosan.

Az egyik a Bács-Kiskun Megyei Vadászati Felügyelőség ellenőrző munkáját, a másik pedig a rendőrség szerint felelős vadásztársaságok tevékenységét próbálja feltárni.

Gaál Zoltán, Szilágyi A. János 2002-01-03


Kiutasították az olasz orvvadászt

Öt évre kiutasították a Magyar Köztársaság területéről, és 900 ezer forint pénzbüntetésre ítélték azt az olasz állampolgárt, aki január 1-jén a röszkei határátkelőhelynél próbált becsempészni több mint 740 ezer forint értékű madártetemet.

A szárnyasok közül több is nemzetközi egyezmény hatálya alá tartozó védett madár volt, melyeknek értéke összesen 500 ezer forintra rúgott. Amennyiben a vádlott nem fizeti ki a gyorsított eljárás keretében kiszabott büntetést, az ítélet 300 napi fogházban letöltendő szabadságvesztéssé változik.

(Havaria)


Olasz vadászok védett madarakat csempésztek (2002. január 1.)

Tíz védett madár tetemét próbálta meg kicsempészni Magyarországról az a két olasz vadász, akiknek kocsijába rejtve további 79 lelőtt szárnyast találtak a vámosok; természetkárosítás bűntette miatt indul ellenük eljárás - közölte Csóré Zoltán főhadnagy, a röszkei vámhivatal parancsnok-helyettese.

(MTI)

Fél milliós madárpusztítás Olaszországban

Megérkezett a pár héttel ezelőtti félmilliós madaras Olaszországban elfogott madárszállítmány fajlistája. Ami azt illeti 9,8 tonna mirelitszárnyas felolvadása se' két nap ilyen télben, de akkor is jó ideig elküzdöttek vele olasz kollegáink.

A lényeg a végeredmény: szerencsére nem félmillió, hanem "csak" 120 ezer madár volt a szállítmányban.
A lista:

Anas crecca:425 Anas platyrhynchos:917 Anas strepera:30 Anas clypeata:31 Anas penelope:11
Aythya ferina:59 Aythya nyroca:122 Aythya fuligula:22 Perdix perdix:148 Coturnix coturnix:40.226 Phasianus colchicus:390 Crex crex:29 Gallinula chloropus:1 Fulica atra:172 Vanellus vanellus:7 Pluvialis apricaria:1 Scolopax rusticola:53 Gallinago gallinago:76 Limnocriptus minima:1
Numenius arquata:2 Limosa limosa:1 Tringa totanus:2 Tringa erythropus:4 Tringa nebularia:1
Tringa glareola:2 Tringa ochropus:28 Columba livia:192 Columba palumbus:35 Columba oenas:2 Streptopelia decaocto:1.628 Streptopelia turtur:4.836 Merops apiaster:3 Jinx torquilla:2
Calandrella brachydactyla:2 Galerida cristata:25 Lullula arborea:3 Alauda arvensis:10.342
Hirundo rustica:1 Anthus campestris:4 Anthus trivialis/pratensis:58.530 Anthus cervinus:15
Anthus spinoletta:39 Motacilla flava:182 Motacilla alba:780 Prunella modularis:1 Phoenicurus ochruros:2 Saxicola rubetra:5 Saxicola torquata:30 Oenanthe oenanthe:4 Turdus merula:1
Turdus pilaris:2 Turdus philomelos:30 Cisticola juncidis:2 Acrocephalus schoenobaenus:2 Acrocephalus scirpaceus:1 Acrocephalus arundinaceus:2 Hippolais icterina:1 Sylvia curruca:3
Sylvia communis:11 Sylvia atricapilla:1 Phylloscopus collybita / trochilus:162 Muscicapa striata:17 Parus caeruleus:3 Parus major:17 Lanius collurio:29 Lanius excubitor:1 Garrulus glandarius:1
Pica pica:1 Sturnus vulgaris:74 Passer domesticus:56 Passer montanus:179 Taeniopygia guttata:1 Fringilla coelebs:74 Fringilla montifringilla:2 Serinus serinus:4 Carduelis chloris:83
Carduelis carduelis:127 Carduelis spinus:1 Carduelis cannabina:172 Emberiza citrinella:134
Emberiza schoeniclus:40 Calcarius lapponicus:2 Miliaria calandra:42
BIRDS TOTAL:120.702
Lepus europaeus:384 Vulpes vulpes:2 Sus scrofa:1 Cervus elaphus:1 Capreolus capreolus:1
MAMMALS TOTAL:389
GENERAL TOTAL:121.091
A lista mellett semmilyen kommentár nem állt.


Egy elrettentő lista, az 1996-2001 között olasz "vadászoktól" elkobzott madárdögökkel.
Valószinűleg az összeállitó norvég rendőr, aki természetkárositásokkal foglalkozik sem ismert minden elkobzást sem - hát még a teljes áldozatlistát!
Nem volt kedvem és időm a magyar neveket beirogatni, ezért elnézést. 454 faj eltartana egy kis ideig!

A "csúcstartók":
pityer: 61 573
mezei pacsirta:59.478
fürj:45.282
balkáni gerle:1.724
fenyőrigó:1
.632
barázdabill.:1.533
tőkés réce:928
csörgő réce:432
fácán:414

A teljes lista:

Gavia stellata:5
Gavia arctica:6
Gavia immer:4
Gavia adamsii:1
Podiceps grisegena:7
Podiceps auritus:2
Podiceps nigricollis:13
Fulmaris glacialis:1
Calonectris diomedea:2
Puffinus puffinus:2
Hydrobates pelagicus:2
Oceanodroma leucorhoa:1
Morus bassanus:2
Phalacrocorax carbo:7
Phalacrocorax pygmeus:2
Pelecanus crispus:1
Botaurus stellaris:8
Ixobrychus minutus:8
Nycticorax nycticorax:6
Butorides striatus:1
Ardeola ralloides:4
Bubulcus ibis:2
Egretta garzetta:8
Egretta alba:16
Ardea cinerea:9
Ardea purpurea:5
Ciconia ciconia:3
Plegadis falcinellus:6
Geronticus eremita:1
Threskiornis aethiopicus:1
Platalea leucorodia:8
Phoenicopterus ruber:2
Phoenicopterus minor:1
Dendrocygna javanica:1
Dendrocygna viduata:1
Anser fabalis:11
Anser brachyrhynchus:2
Anser albifrons:14
Anser erythropus:2
Anser anser:13
Anser indicus:1
Anser caerulescens:2
Anser rossii:2
Branta canadensis:3
Branta leucopsis:6
Branta bernicla:8
Branta ruficollis:6
Alopochen aegyptiacus:1
Tadorna ferruginea:6
Tadorna tadorna:19
Aix sponsa:8
Aix galericulata:4
Anas penelope:95
Anas americana:3
Anas falcata:1
Anas strepera:34
Anas formosa:2
Anas crecca:432
Anas carolinensis:2
Anas platyrhynchos:928
Anas acuta:47
Anas querquedula:5
Anas discors:7
Anas clypeata:60
Marmaronetta angustirostris:3
Netta rufina:11
Aythya ferina:69
Aythya collaris:2
Aythya nyroca:58
Aythya fuligula:32
Aythya marila:8
Somateria mollissima:8
Somateria spectabilis:2
Polysticta stelleri:1
Histrionicus histrionicus:3
Clangula hyemalis:12
Melanitta nigra:6
Melanitta perspicillata:2
Melanitta fusca:8
Bucephala albeola:3
Bucephala islandica:2
Bucephala clangula:17
Mergus cucullatus:1
Mergus albellus:2
Mergus serrator:8
Mergus merganser:14
Oxyura jamaicensis:1
Oxyura leucocephala:3
Pernis apivorus:12
Elanus caeruleus:5
Milvus migrans:6
Milvus milvus:4
Gypaetus barbatus:1
Gyps fulvus:2
Circaetus gallicus:2
Circus aeruginosus:19
Circus cyaneus:9
Circus macrorus:3
Circus pygargus:4
Accipiter gentilis:8
Accipiter nisus:24
Buteo buteo:24
Buteo rufinus:2
Buteo lagopus:6
Aquila clanga:1
Aquila rapax:1
Aquila crysaetos:2
Hieraaetus pennatus:2
Pandion haliaetus:4
Falco naumanni:15
Falco tinnunculus:30
Falco sparverius:3
Falco vespertinus:20
Falco columbarius:4
Falco subbuteo:11
Falco eleonorae:4
Falco biarmicus:2
Falco cherrug:1
Zenaida macroura:1
Podilymbus podiceps:3
Tachybaptes ruficollis:9
Podiceps cristatus:10
Turnix sylvatica:5
Rallus aquaticus:13
Porzana porzana:7
Porzana parva:7
Crex crex:56
Gallinula chloropus:9
Porphyrula martinica:1
Porphyrio porphyrio:4
Fulica atra:180
Grus grus:1
Antropoides virgo:1
Tetrax tetrax:3
Chlamydotis undulata:1
Rostratula benghalensis:1
Haematopus ostralegus:6
Himantopus himantopus:17
Recurvirostra avosetta:6
Burhinus oedicnemus:7
Pluvianus aegyptius:2
Cursorius cursor:8
Glareola pratincola:3
Charadrius dubius:9
Charadrius hiaticula:8
Charadrius vociferus:6
Charadrius pecuarius:3
Charadrius morinellus:9
Pluvalis dominica:1
Pluvalis fulva:2
Pluvalis apricaria:13
Pluvalis squatarola:10
Hoplopterus spinosus:7
Chettusia leucura:1
Vanellus vanellus:24
Calidris canutus:6
Calidris alba:9
Calidris pusilla:2
Calidris mauri:1
Calidris ruficollis:1
Calidris minuta:26
Calidris temminckii:3
Calidris minutilla:2
Calidris fuscicollis:1
Calidris bairdii:1
Calidris melanotos:2
Calidris acuminata:1
Calidris ferruginea:18
Calidris maritima:1
Calidris alpina:12
Micropalma himantopus:2
Philomachus pugnax:23
Lymnocryptes minimus:10
Gallinago gallinago:148
Gallinago media:5
Limnodromus griseus:1
Limnodromus scolopaceus:5
Scolopax rusticola:60
Limosa limosa:9
Limosa lapponica:11
Numenius phaeopus:5
Numenius arquata:20
Tringa erythropus:14
Tringa totanus:12
Tringa stagnatilis:12
Tringa nebularia:13
Tringa melanoleuca:4
Tringa flavipes:3
Tringa solitaria:1
Tringa ochropus:46
Tringa glareola:21
Xenus cinereus:2
Actitis hypoleucos:9
Actitis macularia:2
Arenaria interpres:10
Phalaropus tricolor:2
Phalaropus lobatus:5
Phalaropus fulicarius:4
Stercorarius pomarinus:2
Stercorarius parsiticus:4
Stercorarius longicaudus:2
Stercorarius skua:3
Larus melanocephalus:3
Larus minutus:1
Larus philadelphia:1
Larus ridibundus:11
Larus genei:1
Larus canus:3
Larus fuscus:2
Larus cachinnans:6
Larus hyperboreus:2
Larus marinus:2
Rissa tridactyla:3
Gelochelidon nilotica:2
Sterna caspia:4
Sterna sandvicensis:4
Sterna hirundo:4
Sterna albifrons:2
Chlidonias hybridus:2
Chlidonias niger:5
Chlidonias leucopterus:2
Uria aalge:5
Uria lomvia:1
Alca torda:3
Cepphus grylle:2
Alle alle:2
Fratercula arctica:4
Pterocles senegallus:4
Pterocles orientalis:9
Pterocles alchata:3
Syrrhaptes paradoxus:3
Columba livia:259
Columba oenas:6
Columba palumbus:49
Streptopelia roseogrisea:1
Streptopelia decaocto:1.724
Streptopelia turtur:9.010
Streptopelia senegalensis:5
Alectoris rufa:12
Alectoris barbara:6
Perdix perdix:157
Coturnix coturnix:45.282
Phasianus colchicus:414
Cuculus canorus:11
Centropus senegalensis:3
Tyto alba:21
Otus scops:5
Bubo bubo:7
Nyctea scandiaca:4
Surnia ulula:4
Glaucidium passerinum:7
Athene noctua:22
Strix aluco:13
Strix uralensis:2
Asio otus:17
Asio flammeus:5
Aegolius funereus:7
Caprimulgus europaeus:9
Caprimulgus ruficollis:1
Caprimulgus aegyptius:1
Apus apus:7
Apus pallida:25
Apus melba:2
Alcedo atthis:14
Ceryle rudis:5
Ceryle alcyon:2
Merops orientalis:5
Merops persicus:3
Merops apiaster:46
Coracias garrulus:7
Upupa epops:14
Jynx torquilla:16
Colaptes auratus:1
Picus canus:8
Picus viridis:28
Drycopus martius:11
Sphyrapicus varius:3
Dendrocopos major:30
Dendrocopos medius:3
Dendrocopos minor:7
Picoides tridactylus:6
Ammomanes deserti:1
Alaemon alaudipes:2
Melanocorypha calandra:218
Melanocorypha leucoptera:2
Calandrella brachydactyla:7
Calandrella rufescens:1
Galerida cristata:74
Lullula arborea:10
Alauda arvensis:59.478
Eremophila alpestris:6
Riparia riparia:5
Hirundo rupestris:4
Hirundo rustica:26
Hirundo daurica:1
Delichon urbica:6
Anthus sp.:59.575
Anthus richardi:2
Anthus campestris:24
Anthus trivalis:366
Anthus pratensis:933
Anthus cervinus:617
Anthus spinoletta:56
Motacilla flava:240
Motacilla cinerea:9
Motacilla alba:1.533
Pycnonotus barbatus:2
Bombycilla garrulus:19
Bombycilla cedrorum:1
Cinclus cinclus:8
Troglodytestroglodytes:10
Prunella modularis:22
Prunella montanella:5
Prunella collaris:4
Cercothricas galactotes:2
Erithacus rubecula:22
Luscinia luscinia:1
Luscinia megarhynchos:10
Luscinia calliope:11
Luscinia svecica:12
Tarsiger cyanurus:4
Phoenicurus ochruros:13
Phoenicurus phoenicurus:27
Phoenicurus moussieri:2
Saxicola rubetra:48
Saxicola torquata:47
Oenanthe oenanthe:17
Oenanthe hispanica:5
Oenanthe lugens:1
Monticola saxatilis:11
Monticola solitarius:14
Zoothera dauma:4
Zoothera sibirica:3
Catharus guttatus:1
Catharus ustulatus:1
Turdus unicolor:2
Turdus torquatus:5
Turdus merula:122
Turdus obscurus:3
Turdus naumanni:5
Turdus ruficollis:2
Turdus pilaris:1.632
Turdus philomelos:65
Turdus iliacus:118
Turdus viscivorus:26
Turdus migratorius:3
Cettia cetti:14
Cisticola juncidis:16
Locustella naevia:1
Locustella luscinioides:2
Acrocephalus melanopogon:84
Acrocephalus paludicola:1
Acrocephalus schoenobaenus:47
Acrocephalus sp.:18
Psittacula krameri:1
Clamator glandarius:3
Tetrao orugallus:26

Colinus virginianus:1
Alectoris chukar:2
Alectoris graeca:16
Acrocephalus scirpaceus:1
Acrocephalus arundinaceus:20
Hippolais pallida:1
Hippolais icterina:2
Hippolais polyglotta:6
Sylvia sarda:1
Sylvia undata:4
Sylvia conspicillata:2
Sylvia cantillans:23
Sylvia melanocephala:17
Sylvia hortensis:1
Sylvia nisoria:1
Sylvia curruca:8
Sylvia communis:33
Sylvia borin:16
Sylvia atricapilla:22
Phylloscopus bonelli:1
Phylloscopus sp.:223
Regulus regulus:13
Regulus ignicapillus:12
Muscicapa striata:26
Ficedula albicollis:5
Ficedula hypoleuca:28
Panurus biarmicus:132
Turdoides fulvus:2
Aegithalos caudatus:17
Parus palustris:29
Parus montanus:8
Parus cinctus:12
Parus cristatus:27
Parus ater:27
Parus caeruleus:19
Parus major:37
Sitta europaea:20
Sitta tephronota:1
Tichodroma muraria:7
Certhia sp.:17
Remiz pendulinus:14
Oriolus oriolus:22
Lanius collurio:94
Lanius minor:2
Lanius excubitor:13
Lanius senator:16
Lanius nubicus:3
Garrulus glandarius:12
Perisoreus infaustus:24
Cyanopica cyana:2
Pica pica:19
Nucifraga caryocatactes:14
Pyrrhocorax graculus:5
Pyrrhocorax pyrrhocorax:2
Corvus monedula:3
Corvus frugilegus:2
Corvus corone:7
Corvus corax:7
Sturnus vulgaris:130
Sturnus unicolor:2
Sturnus roseus:6
Passer domesticus:105
Passer hispaniolensis:9
Passer montanus:197
Petronia petronia:5
Montifringilla nivalis:10
Fringilla coelebs:188
Fringilla montifringilla:47
Serinus pusillus:7
Serinus serinus:12
Serinus canaria:9
Serinus citrinella:8
Carduelis chloris:126
Carduelis carduelis:243
Carduelis spinus:39
Carduelis cannabina:233
Carduelis flavirostris:1
Carduelis flammea:30
Loxia leucoptera:12
Loxia curvirostra:31
Loxia pytyopsittacus:2
Rhodopechys obsoleta:3
Rhodopechys githageneus:1
Carpodacus erythrinus:4
Carpodacus roseus:10
Pinicola enucleator:21
Uragus sibiricus:4
Pyrrhula pyrrhula:160
Coccothraustes coccothraustes:91
Junco hyemalis:1
Calcarius lapponicus:11
Plectrophenax nivalis:11
Emberiza spodocephala:5
Emberiza leucocephalos:6
Emberiza citrinella:159
Emberiza cirlus:17
Emberiza cia:8
Emberiza cioides:3
Emberiza striolata:1
Emberiza cineracea:1
Emberiza hortulana:15
Emberiza caesia:1
Emberiza chrysophrys:14
Emberiza rustica:24
Emberiza pusilla:38
Emberiza rutila:8
Emberiza aureola:25
Emberiza schoeniclus:90
Emberiza bruniceps:17
Emberiza melanocephala:8
Miliaria calandra:77

Falco peregrinus:5
Bonasa bonasia:26
Lagopus lagopus:17
Lagopus mutus:22
Tetrao tetrix:23

összesen:193.022

A források:
1. Varna Airport, Sofia, Bulgaria 1998
2. Szlovén-Olasz határ 1999 nyara (szerény 900 kiló pacsirta)
3.
Magyarországon olaszoktól elkobozva 1996 - 1997
4. Olaszoktól elkobozva 2001 őszén (ebben lehet benne a "mi" 12 ezrünk is - LP)
5. 2001 tavaszán Olaszországban elkobozva
6. 2001 őszén Olaszországban elkobozva

Lovászi Péter


Vissza a lap tetejére

- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -