Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra


A Nimfea Természetvédelmi Egyesület állásfoglalása
a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztéséről

Figyelembe véve egyesületünk által tiszteletben tartott szakértők állásfoglalásait és véleményeit, egyesületünk a VTT-vel kapcsolatban az alábbi álláspontot teszi közzé:

A VTT jelenlegi állapotában természetvédelmi érdekeket szem előtt tartó, vízügyi, árvízvédelmi szempontból jelentős előrelépés a korábbi koncepciókhoz képest. Ugyanakkor hosszabb távon a természet törvényeit, a folyójárás szabályosságait nem veszi figyelembe, csakúgy, mint a Tiszai térség sajátos társadalmi problémáit sem, éppen ezért több szempontból további egyeztetésre, pontosításra szorul, amit csakis úgy tudnánk elképzelni, hogy egy általános vidékfejlesztési tervbe lenne a VTT integrálva és annak részeként, ha kell az alá rendelve valósítaná meg célkitűzéseit.

 

A légi-felvételek a Közép-Tisza térségéből, amelyek nagyon jól mutatják most, 2002. májusában is, (amikor az eddig lehullott csapadék az idei évben alig haladja meg a 150 millimétert), hogy a hullámtéren lévő szántók nagyon jól kirajzolják a mélyebb területeket, amelyek a természet szabályai szerint a víz ural most is, az aszály ellenére. Ezek a felvételek is megerősítik azt, hogy a tározó-rendszerű megoldás - ha több kérdésre megoldást is nyújtanak, ha el is fogadható természetvédelmi szempontból -, hosszabb távon nem nyújtanak választ számos társadalmi-gazdasági problémára, ami a nem bölcs területhasználatból adódik. Megoldásként továbbra is csak egy átfogó, hosszabb távon érvényesülő, szélesebb szempontokat figyelembe vevő Tisza-koncepciót tudunk elfogadni, amelynek tájrehabilitációs elképzelései a természet törvényeivel egyeznek és az emberek érdekeit, a térség fejlődését jobban szolgálják.

Fotó: Sallai Zoltán (HNPI-Nimfea)

További légifelvételek a Tiszáról (készítette Sallai Zoltán, HNPI-Nimfea)

Vissza a lap tetejére

 

- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -