Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

MADÁRÁPOLÁSI KONCEPCIÓ TERVEZET

vitaanyag - véleményezésre

Írta:
Sallai R. Benedek, Monoki Ákos
Nimfea Természetvédelmi Egyesület, 2005

Szakmailag véleményezte, kiegészítésekkel ellátta eddig:
- Halmos Gergő, Kiss Róbert dr. Sós Endre,, Sallai Zoltán, dr. Déri János, Dudás Miklós -

Bevezetés
    A Nemzeti Természetvédelmi Alapterv véleményezése során merült fel, hogy hazánk természetvédelmének nincs koncepcionális terve arra nézve, miként kezeli azokat a sérült, vagy véglegesen rokkant állategyedeket, amelyek az állampolgári bejelentések kapcsán bekerülnek a különböző (ezzel is foglalkozó) civilszervezetekhez (pl. természetvédelmi, vagy állatvédelmi egyesületekhez), illetve a nemzeti park igazgatóságokhoz. Természetes, hogy jelen formájában több állatcsoport sérülésével kapcsolatban merülnek fel kérdések (pl. emlősök közül gyakori a vidra ápolás szükségessége (GERA, 2001.), amelyekkel foglalkozni kell, de mégis a jelen gondolatébresztő anyag célja az, hogy a leginkább tömegesnek mondható madárrepatriációs tevékenységekkel foglalkozzon, miután legnagyobb számban, és legjelentősebb természetvédelmi problémaként ez jelentkezik (DURELL 1989., OPPELCZ 1991.).

    Miután a különböző természetes hatások (pl. 2002-2003-as év tele) vagy még inkább emberi te-vékenységek okozta ártalmak (pl. gázolás, áramütés, mérgezés stb.) jelentős mennyiségű ilyen ápolásra szoruló egyedet produkálnak, és a természetvédelmi kommunikációs tevékenységek fejlődnek, így természetes módon növekszik a természetvédelem civil, vagy állami munkatársaihoz bekerülő ápolásra szoruló egyedek száma is, különböző társadalmi bejelentések jóvoltából.
    A legtöbb esetben, amikor elindulunk egy-egy bejelentés alapján egy-egy sérülten várakozó madárért, nem is feltétlen tudjuk, hogy milyen faj, milyen állapotú egyede ("beteg nagy sas" effektus) fog hozzánk kerülni. Részben emiatt, részben mert a természetvédelem szakmapolitikai célkitűzései számára komoly kommunikációs lehetőséggel bír egy ilyen eset, hogy javítsuk társadalmi kapcsolatainkat, és bemutassuk a természetvédelem védelmi intézkedéseinek fontosságát, növeljük az állampolgári részvételt stb., ezért minden esetben ki kell mennünk a sérült madarat elszállítani, illetve beszállítani természetvédelmi bázishelyünkre.

    Ezzel a természetesnek mondható, egyre inkább mindennapivá váló természetvédelmi tevé-kenységgel veszi kezdetét az a folyamat, amely indokolja a jelen kérdés megfelelő körbejárását, hiszen felmerül: mi legyen a hozzánk került beteg madárral? Hová kerüljön, ki ápolja és hogyan, milyen engedélyeztetés szükséges a kezeléséhez, mi legyen a sorsa? Ezekre a kérdésekre szeretnénk választ találni jelen sorokkal.

A teljes dokumentum letöltése pdf formátumban

    Koncepciónkat azzal a céllal alkottuk meg, hogy összegezzük azokat az elvárásokat, feladatokat, hiányosságokat, amelyek a jelenleg folyó országos madármentő munkát nem teszik kellően átlátható-vá és következetessé. Célunk olyan szakmai koncepció kialakítása, amely magában foglalja a jelenleg működő telepeken dolgozók tapasztalatait, véleményét, összefoglalni az eddigi ismerethalmazt, hogy a hazai repatriáló telepek egységes feltételrendszerrel működhessenek.

  Kérjük küldje el Ön is meglátásait, véleményét a következő elérhetőségek valamelyikére!
Előre is köszönjük!

Monoki Ákos
Nimfea Természetvédelmi Egyesület
Túrkeve
Erdőszél u. 1.
5420
Tel/fax: 0656361505
E-mail: akos@nimfea.hu



A Természetvédelmi Hivatal véleményezése a Nimfea TE Madárápolási koncepció tervezetével kapcsolatban:


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -