Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

A Nimfeát felvették az IUCN tagjai közé

2006. november 6-8-án a Természetvédelmi Világszövetség tanácsa jóváhagyta a Nimfea Természetvédelmi Egyesület tagfelvételi kérelmét. A nemzetközileg IUCN néven közismert szervezetet 1948-ban alapították, és több évtizedes szakmai munkájával a természetvédelem terén komoly politikaformáló erővé vált.

Ehhez a szerephez hozzájárul az is, hogy az IUCN tagjai között szerepelnek kormányok, nemzeti és nemzetközi nem-kormányzati szervek, akadémiai és kutató intézetek, sőt önkormányzatok vagy újabban gazdasági szereplők egyaránt. Ez különleges lehetőséget teremt a szektorok közötti kommunikációra, a közös érdekek és álláspontok kialakítására a természetvédelmi politikák terén.

A tanács novemberi ülésén 27 új tagot hagyott jóvá, amelyek szintén többféle szektorból kerültek ki. Most csatlakozott a világszövetséghez például St. Kitts and Nevis, a karib-tengeri szigetállam környezetvédelmi minisztériuma, valamint indiai és afrikai civil szervezetek is. Az újonnan csatlakozókkal az IUCN tagszervezeteinek száma jelenleg 1043, ebből 83 állami tag, 110 kormányzati intézmény, 82 nemzetközi nem-kormányzati szervezet, 736 nemzeti nem-kormányzati szervezet és 32 kapcsolódó szervezet.

Az IUCN tanács ülésén szóba került a következő közgyűlés is, amelyre 2008-ban Barcelonában kerül sor. A barcelonai kongresszus témái között szerepelni fog az egészséges környezet és az egészséges közösségek, a hagyományos tudás, az élet sokféleségének védelme, a klímaváltozás és az energia, valamint a szegénység felszámolása is.

Julia Marton-Lefevre, aki 200. január 1-től foglalja el az IUCN igazgatói posztját, is részt vett a megbeszélésen, és kifejezte elkötelezettségét a kulturális és biológia sokféleség folyamatos pusztulásának megállítása mellett.

“A környezetvédők közössége túl sokáig volt kívül a politikai döntéshozás belső körén, annak ellenére, hogy a természetvédelem szorosan kapcsolódik a szegénység, a biztonság és az energia kérdéseihez is. Itt az ideje a közös fellépésnek és az együttműködésnek, hogy változtatni tudjunk a dolgokon”- mondta.

Az IUCN magyar nyelvű honlapja:
www.iucn.hu

Az IUCN nemzetközi honlapja:
www.iucn.org

Az IUCN „Visszaszámlálás 2010-ig” kezdeményezéséről rövid magyar összefoglaló:
http://www.nimfea.hu/aktualis/061030.htm

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -