Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra


Kapcsolódjon be Ön is az erdei fülesbaglyok téli gyülekezőhelyeinek felmérésébe!

    A Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Bagolyvédők Baráti Köre várja mindazon érdeklődők jelentkezését, akik szeretnének bekapcsolódni az erdei fülesbaglyok téli gyülekezőhelyeinek felmérésébe. A program elsősorban iskolás csoportok számára szól, de ezen túlmenően óvodás csoportok, magánszemélyek is bekapcsolódhatnak.
   Az erdei fülesbaglyok évről évre visszatérnek hagyományos téli nappalozó helyeikre, parkokba, fasorokba, kertekbe, ahol elsősorban az örökzöld fákon figyelhetőek meg.
A program célja egyrészt az adatgyűjtés a gyülekezőhelyekről és a baglyok telelő állományáról, másrészt e madarak ismertebbé tétele, népszerűsítése.
A program segítségével a jelentkezők ízelítőt kapnak a tudományos munkából, miközben rengeteg információt gyűjtenek ezekről az éjszakai ragadozómadarakról, a madárvédelemről és a természetvédelem fontosságáról.

  Az erdei fülesbagoly (Asio otus) hazánk elterjedt fészkelőmadara. Fasorok, erdősávok elhagyott szarka- és varjúfészkeiben költ, saját fészket nem épít. A párok sok esetben már tél vége felé kialakulnak a telelőhelyen, majd tavasz elején foglalják el az elhagyott gallyfészkeket. Fészekalja 5-6 fehér tojásból áll, a kotlás pedig 25-30 napig tart.
A fiókák 34-35 nap alatt válnak teljesen röpképessé. Mint általában a legtöbb bagolyfaj esetében, az erdei fülesbagoly fiókái is elhagyják a fészket, még mielőtt kitollasodnának. A szárny evezőtollai viszonylag hamar fejlődésnek indulnak, így a fiókák ügyesen tudnak leereszkedni a fészekből, noha testük jelentős részén még csak pihés.
Lábaik, csőrük segítségével pedig ügyesen tudnak felkapaszkodni. A fiókák gyakran a földre pottyannak így az erdőkben, fasorokban kirándulók alkalmanként találhatnak pihés bagolyfiókákat, melyek a földön ücsörögnek.
Ezek a fiókák nem árvák, a szülők a közelben tartózkodnak, így a fiókákat nem szabad hazavinni! Érdemes a pihés bagolyfiókát egy közeli fa alacsony ágára feltenni, ahonnan saját maga később magasabbra fel tud mászni.
A fiókák teljes röpképességük elérése után is még a szülőkkel tartanak legalább egy hónapig, míg önállóan vadászni tökéletesen meg nem tanulnak. Elsősorban rágcsálókkal táplálkoznak, de jelentős számban fogyasztanak madarakat is. Mezőgazdasági területeken, legelőkön, parkokban, erdőkben vadásznak zsákmányukra. Állandó madaraink, a téli nappalokat a települések parkjainak örökzöld fáin, de sok esetben lombhullató fafajokon fűzön, nyíren töltik, ilyenkor rendszeresen lehet őket megfigyelni. Zsákmányszerző útjaikra besötétedés előtt kezdenek felkészülni tollászkodással, nyújtózkodással, majd rövid röpködéssel. A tél végi enyhébb estéken rendszeresen hallani a hím madarakat huhogni is.
A téli gyülekezőhelyeken a legjobb számlálási módszer a táplálkozóterületekre kihúzó madarak számlálása. A fenyőkön, sűrű ágak között nappal megbúvó madarak sorra hagyják el alvóhelyüket szinte mindannyian határozott irányba tartva.
A kirepülési útvonalban állva a félórás kirepülési esemény során egyenként számolhatóak a kihúzó erdei fülesbaglyok, ilyenkor derül ki, hogy a nappal leszámolt egyedek közül hány egyed maradt észrevétlen.
   Újabban az erdei fülesbaglyok településeken is fészkelnek. Korábban csak a nagyobb városok parkjaiban fészkelő szarkák, dolmányos varjak fészkeiben költöttek, de ma már lakótelepi lakások erkélyeinek virágládáiban is költenek.
Amennyiben tudomása van településen költő erdei fülesbagoly párról, kérjük feltétlen értesítse a Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársait (e-mail: akos 'kukac' nimfea.hu tel.:
56/361-505).

  Kérjük vegyen részt felmérő programunkban és küldje meg megfigyeléseit a településeken telelő erdei fülesbaglyokról! Minimum a három téli hónapon egy-egy alkalommal végezze el a számlálást, mely során jegyezze fel a letölthető adatlapon, hogy pontosan hol, milyen fafajokon és hány egyedet figyelt meg. Írja le, hogy van-e valamilyen veszélyeztető tényező, amely a baglyok telelőhelyét veszélyeztetheti. Ha mindhárom hónapban egy-egy felmérést végez, részt vesz hagyományos ajándéksorsolásunkon, melyek során Egyesületünk pólóiból, kiadványaiból nyerhet! A felmérések eredményeit legkésőbb március 10-ig küldje be, e-mailen, faxon, vagy hagyományos postai úton!

 Részvételét előre is köszönjük!

Bővebb információ:

Monoki Ákos
Nimfea Természetvédelmi Egyesület
5420 Túrkeve
Erdőszél u 1. sz.
Pf.: 33.
Tel: 56/361-505
E-mail: akos 'kukac' nimfea.hu

Letölthető adatlap: Word, Pdf

Letölthető felhívás és jelentkezési lap: Word, Pdf


Miklós Pál Ferdinánd fotói:

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -